Mens Danmark langsomt åbner, dør livsstilsbranchen hurtigt

For mange livsstilsvirksomheder virkede statsministerens pressemøde i går som et dødsstød. Branchen var allerede bragt i knæ; i sidste uge kunne 21 % af DM&T’s medlemmer berette, at de følte sig lukningstruede. Efter pressemødet vil det tal stige dag for dag, og bringe de 20.000 jobs i engroshandel og produktion samt mere en 20.000 i detailhandlen i overhængende fare.
Handlen med livsstilsprodukter ligger stille i butikkerne, hvis de overhovedet er åbne. Købelysten hos forbrugerne tager endnu et dyk ovenpå pressemødet, og livsstilsvirksomhedernes lagre bugner med varer, som ikke kan sælges og gradvist bliver mindre værd. Både det hjemlige salg og eksporten er slået i stykker. Branchen står i den største krise nogensinde, og det kommer til at få store konsekvenser – ikke bare økonomiske men også menneskelige.
”Tusindvis af medarbejdere bliver arbejdsløse, og kreative, begavede iværksættere mister deres livsværk, fordi omstændighederne tvinger virksomhederne ud i konkurs. Lavinen ruller allerede og det er kun et spørgsmål om tid, før et af Danmarks vigtigste eksporterhverv med en eksport på mere end 45 mia. kr. er reduceret til en skygge af sig selv. Derfor er der behov for støtte, før det er for sent,” advarer adm. direktør i DM&T, Thomas Klausen.
Sammen med brancheorganisationen Wear foreslår DM&T, at der bliver iværksat politiske initiativer øjeblikkeligt. Initiativer der gerne skal understøttes af en åbning af de danske butikker og stimulering af privatforbruget.
”Livsstilsbranchen har akut brug for en respirator. Virksomhederne løber snart tør for likviditet, og det er efterhånden ikke flere steder at spare. Det er nu, der skal sættes ind, hvis der er en politisk interesse i at sikre en af de største eksportsucceser de sidste 20 år. Politikerne er ganske enkelt nødt til at forstå, at den her branche adskiller sig markant fra andre brancher,” siger Nikolai Klausen, direktør i Wear.
De to brancheorganisationer ønsker en revidering af de eksisterende hjælpepakker. Det betyder blandt andet, at lønkompensationsordningen skal gøres mere fleksibel, at tvangslukkede virksomheder kan kompenseres selvom andre dele af virksomheden er åbne og at man forlænger ordningerne.
Men det er ikke nok med en revidering, lyder det fra DM&T og Wear. Derfor foreslår de nye tiltag, som kan sikre livsstilsbranchens overlevelse:
- Da livsstilsbranchen i stort omfang sælger sæsonbetonede varer, bør det være muligt at få dækket sit driftstab.
- Livsstilsvirksomhedernes lagre bugner med sæsonaktuelle varer, som gradvist bliver mindre værd. Disse bør kunne afskrives og dækkes på samme måde som faste udgifter.
- Branchen er presset på likviditeten og står i en usikker situation på eksportmarkederne, hvor risikoen for ikke at få betaling for leverede varer, er stigende. Sørg for at virksomhederne får lettere adgang til eksportkredit og likviditet. De nuværende regler er for tunge og langsomme.
- Importtolden skal betales, selvom man ikke sælger noget, og det påvirker branchen markant. Derfor foreslår man at importtolden fra 2020 tilbagebetales og at den annulleres resten af året. Det vil bidrage positivt til at øge virksomhedernes likviditet.
Et samlet overblik over alle politiske forslag kan downloades via dette link.
En nylig undersøgelse foretaget af DM&T viser, at de danske mode- og tekstilvirksomheder står til at miste mere end 20 mia. kr. i omsætning i 2020, ligesom virksomhederne forventer at 2021-salget også vil lide under de langsigtede konsekvenser.
Livsstilsbranchen dækker mode-, sko-, tekstil-, sports- og interiørvirksomhederne i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere kommentarer og information, kontakt venligst
Thomas Klausen
Adm. Direktør, Dansk Mode & Textil
Tlf. 2222 0402
Nikolai Klausen
Direktør, Wear
Tlf. 9137 3130
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Dansk Mode & Textil
Wear og Dansk Mode & Textil er to brancheorganisationer, som repræsenterer de danske mode-, sports-, interiør- og tekstilvirksomheder.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil
Danmark har brug for en national handlingsplan for tekstiler7.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis den danske mode- og tekstilbranche skal være blandt de førende i den cirkulære omstilling og fastholde sit betragtelige samfundsbidrag, er der behov for et styrket politisk fokus og en tydelig, ambitiøs vision for tekstilområdet. Derfor lancerer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil i dag sit politiske udspil til en national handlingsplan for tekstiler. Et udspil der indeholder en række initiativer, der involverer bl.a. forbrugerne, branchens virksomheder, forsknings- og uddannelsessektoren samt flere offentlige instanser.
Tilbageholdende forbrugere trækker dansk modesalg ned5.8.2024 08:29:13 CEST | Pressemeddelelse
Den danske modebranches salg faldt i 2023 seks procent, og tendensen er fortsat i starten af 2024, hvor omsætningen i årets første tre måneder faldt 10 procent. Det er særligt tilbageholdende forbrugere i både ind- og udland, der er årsag til tilbagegangen, lyder det fra brancheforeningen DM&T, som op til åbningen af Copenhagen Fashion Week har analyseret branchens økonomiske tilstand.
DM&T inviterer til EU-debat med tekstiler i fokus10.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske mode- og tekstilbranches står overfor massiv regulering fra EU, og dermed får det kommende Europa-Parlamentsvalg også stor betydning for branchen. Derfor inviterer brancheorganisationen DM&T fem kandidater og alle interesserede til EU-debat med fokus på tekstiler. Der sker mandag den 13. maj hos tekstilvirksomheden DILLING i Sunds.
Sportsbranchen bliver en del af brancheorganisationen DM&T8.5.2024 13:40:40 CEST | Pressemeddelelse
Efter mere end tre år strategisk samarbejde bliver brancheforeningen Sportsbranchen.dk nu indlemmet i DM&T, som i forvejen repræsenterer de danske mode-, tekstil- og livsstilsvirksomheder. Det sker for skabe én stærk platform, som kan varetage branchens interesser og hjælpe medlemmerne i en stadigt mere kompleks hverdag.
DM&T styrker den politiske indsats med ny chefkonsulent26.10.2023 12:44:53 CEST | Pressemeddelelse
Brancheorganistionationen Dansk Mode & Textil (DM&T) styrker det politiske arbejde med tiltrædelsen af Cecilie Friis, som per 1. oktober er ansat som chefkonsulent på Public Affairs-området. Hun kommer fra en stilling hos konsulenthuset Rud Pedersen og har bl.a. også erfaring fra Christiansborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum