Et samlet Folketing er klar med hjælpepakke til efterskolerne
Regeringen og aftaleparterne sender med aftalen et klart signal til elever og forældre om, at de trygt kan tilmelde sig et ophold på en efterskole eller anden skole med kostafdeling i det kommende skoleår. Skolerne skal ligeledes kunne agere over for banker og forældre med troværdighed.
Baggrunden for aftalen er, at partierne ikke ønsker, at coronakrisen skal diktere skolelandskabet på den anden side af krisen, og at det derfor skal minde mest muligt om det, vi kender i dag.
Pakken indeholder blandt andet nedsat forældrebetaling på efterskoler og andre kostskoler, en pulje til at hjælpe skoler, der oplever udmeldinger frem mod sommerferien 2020, og til at hjælpe skolerne i næste skoleår samt en fripladspakke.
”Efterskoler står for et helt særligt ungdomsfællesskab. Det er vigtigt, at vi får skabt noget ro omkring dem og de mange skoler med kosttilbud. De står med en særlig økonomisk udfordring på grund af nedlukningen, og jeg er glad for, at Folketinget står sammen om at få dem helskindet igennem coronakrisen,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
”Venstre har de seneste uger kæmpet aktivt for at redde efterskolerne i Danmark. Med denne aftale kompenserer vi nu forældrene økonomisk og opretter et sikkerhedsnet for skoler med kostafdelinger. Efterskolerne er en unik uddannelsesform, hvor samvær, dannelse, kultur og undervisning smelter sammen, og eleverne får en oplevelse for livet. Det har covid-19-krisen ødelagt og elevudmeldelser og konkurser hos efterskoler har været en overhængende risiko for mange efterskoler. Det forhindrer denne brede politiske aftale, og det glæder Venstre,” siger undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V).
”For Dansk Folkeparti har det været afgørende, at vi med denne pakke kan skabe tryghed for både efterskoler, frie fagskoler og familier. Tryghed for familierne for at man roligt kan tilmelde sig efterskolen og for skolerne tryghed for, at der holdes en økonomisk hånd under de skoler, som på grund af den aktuelle situation mister elever nu og i næste skoleår,” siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
”Her er en hjælpende hånd til unge, som ønsker at uddanne sig på en efterskole eller på en fri fagskole. Det er uddannelser, som Radikale Venstre ønsker fortsat skal være mulige valg for familier i Danmark, men som i dag er pressede på grund af epidemien,” siger skoleordfører Marianne Jelved (RV).
”Nu kommer der en akut hjælpepakke ud til en række skoleformer, som er vigtige for Danmark, men som er alvorligt presset. Særligt har SF været optaget af at sikre, at der kommer hurtig hjælp ud til efterskolerne, så efterskolerne kan fortsætte arbejdet uden at skulle opkræve fuld elevbetaling fra elever, som ikke er der. Det lykkedes, og det er godt for både forældre, skoler og elever. Vi skal nemlig også have de mange efterskoler på den anden side af krisen,” siger børne- og undervisningsordfører Jacob Mark (SF).
”Coronakrisen sætter lige nu hele efter- og friskoleverdenen under et voldsomt pres. Det gælder også økonomisk, og ikke mindst efterskolerne står i risiko for at blive hårdt ramt af udmeldelser og svigtende tilgang i næste skoleår. Det håber jeg, vi kan afbøde med aftalen her, så vi får hjulpet skolerne økonomisk gennem krisen,” siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL).
”Mange forældre er usikre på, om de skal tage deres barn hjem fra et efterskoleophold, eller de overvejer at udskyde efterskoleopholdet til efteråret. Med denne kompensationspakke giver vi de forældre lidt mere ro i maven og lidt mere tryghed om den økonomiske situation. Forældrene hænger således ikke selv på hele udgiften, og forhåbentligt vil det betyde, at vi ikke ser et fald i de kommende indmeldelser eller en stigning i udmeldelser,” siger undervisningsordfører Mai Mercado (KF).
”Med denne aftale giver vi en økonomisk håndsrækning til særligt efterskoler, men også til frie fagskoler og andre skoler med kosttilbud. Skoler som også rammes hårdt af corona-krisen. Det er en håndsrækning, der skal sikre, at elever og forældre med sindsro kan tilmelde sig det kommende skoleår. En efterskole er ofte en vigtig del af et lokalsamfund. Derfor skal de selvfølgelig også hjælpes gennem denne krise,” siger undervisningsordfører Mette Thiesen (NB).
”Alternativet vil sikre et kontinuerligt skoleforløb på landets efter- og kostskoler. Derfor er vi med til at sikre, at skolerne kommer økonomisk helskindet gennem denne svære tid. Det er essentielt for os, at coronakrisen ikke går for meget ud over børnene eller alternative skoleformer,” siger Torsten Gejl (ALT),
”Det er på alle måder godt, at der nu er lagt et økonomisk sikkerhedsnet under efterskolerne. Godt for skolerne. Godt for forældrene. Og ikke mindst godt for de børn, der er eller skal på efterskole,” siger Uffe Elbæk (Frie Grønne Stemmer).
Liberal Alliance og Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Fremad, står også bag aftalen.
Du kan læse mere om aftalen på uvm.dk.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt pressetelefonen på tlf. 2240 0930 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Eller skriv til presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Information om Børne- og Undervisningsministeriet

Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
33 92 50 00https://www.uvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Kommunerne investerer massivt i bedre faglokaler til folkeskolerne9.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som følge af folkeskolens kvalitetsprogram planlægger kommunerne forbedringer af folkeskolernes faglokaler for over 1,4 milliarder kroner frem mod 2026, viser en ny undersøgelse fra KL.
Ny aftale om massiv investering i erhvervsuddannelserne er på plads6.5.2025 20:57:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om at styrke erhvervsuddannelserne markant. Med aftalen investeres en halv milliard kroner årligt i erhvervsuddannelserne.
Nyt forbud vedtaget: Børn og unge må ikke længere bruges som tolke for deres forældre6.5.2025 16:17:21 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være lovligt for børn og unge under 18 år at tolke, hvis deres forældre eller andre familiemedlemmer er i mundtlig kontakt med det offentlige. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag besluttet ved vedtagelsen af et nyt lovforslag.
Minister ønsker skolebiblioteket tilbage22.4.2025 11:00:00 CEST | Nyhed
Børne- og undervisningsministeren foreslår, at de pædagogiske læreringscentre på landets folkeskoler igen skal hedde skolebiblioteker.
Hvordan får man en mere praktisk afslutning på folkeskolen? Nu er vejledning til juniormesterlære klar10.4.2025 10:39:05 CEST | Nyhed
Muligheden for en praktisk afslutning på folkeskolen giver anledning til mange spørgsmål. Nu er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet klar med en vejledning til landets kommuner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum