Kommunerne investerer massivt i bedre faglokaler til folkeskolerne
Som følge af folkeskolens kvalitetsprogram planlægger kommunerne forbedringer af folkeskolernes faglokaler for over 1,4 milliarder kroner frem mod 2026, viser en ny undersøgelse fra KL.
Ny KL-undersøgelse viser, at kommunerne allerede er i fuld gang med at bruge midlerne fra Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram til at forbedre skolernes faglokaler. Med aftalen blev der afsat 2,6 milliarder kr. i perioden 2025-2027.
Størstedelen af midlerne er allerede disponeret, og projekterne er godt i gang, både når det gælder renoveringer og større nybyggerier. Kommunerne forventer at bruge ca. 700 millioner kroner i både 2025 og 2026 på anlægsprojekter til faglokaler som led i folkeskolens kvalitetsprogram. Midlerne går bl.a. til at opgradere lokaler til madkundskab, håndværk og design, naturfag og billedkunst.
”Fra næste skoleår bliver folkeskolen mere praktisk. For at hjælpe denne udvikling på vej er der brug for flere, bedre og mere moderne faglokaler. Vi afsatte sidste år et større beløb til netop dette. Og jeg er glad for at kommunerne allerede er godt i gang,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
”Børn og unge fortjener en skoledag, hvor de ikke kun lærer at læse og regne, men også at bygge i træ, printe i 3D, spille musik, male, lave mad og alt muligt andet, der gør skoledagen sjov, aktiv og afvekslende. Mange af vores skoler har imidlertid en del år på bagen og er bygget i en tid, hvor fokus var på stillesiddende tavleundervisning. Derfor er jeg glad for, at vi i kommunerne har grebet muligheden og nu kan tage et godt skridt mod at give både elever og lærere nogle bedre faglokaler,” siger formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL, Christina Krzyrosiak Hansen.
Fakta: Faglokaler i folkeskolens kvalitetsprogram
I forbindelse med aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram fra foråret 2024 har Folkeskoleforligskredsen (S, V, M, LA, KF, RV og DF) afsat 2,6 milliarder kroner til bedre faglokaler i folkeskolen. Der udmøntes 888 mio. kr. årligt (2025-priser) til kommunerne i årene 2025, 2026 og 2027.
Midlerne skal sikre bedre rammer for praksisfaglig undervisning i fx håndværk og design, madkundskab, billedkunst og naturfag. De kan herudover bruges til forbedringer, der ansporer til leg og bevægelse på skolerne og evt. øvrige kapacitetsmæssige udvidelser.
De bedre fysiske rammer skal give skolerne bedre muligheder for at give mere varieret og praktisk undervisning. Kommunerne har frihed til at bruge midlerne ud fra en lokal vurdering af, hvordan folkeskolerne får de bedst mulige fysiske rammer.
Kontakter
Børne- og Undervisningsministeriets presse
Tlf:+45 22 40 09 30presse@uvm.dkKL's presseteam (modtager ikke sms)
Tlf:3370 3333Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Ny aftale om massiv investering i erhvervsuddannelserne er på plads6.5.2025 20:57:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om at styrke erhvervsuddannelserne markant. Med aftalen investeres en halv milliard kroner årligt i erhvervsuddannelserne.
Nyt forbud vedtaget: Børn og unge må ikke længere bruges som tolke for deres forældre6.5.2025 16:17:21 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være lovligt for børn og unge under 18 år at tolke, hvis deres forældre eller andre familiemedlemmer er i mundtlig kontakt med det offentlige. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag besluttet ved vedtagelsen af et nyt lovforslag.
Minister ønsker skolebiblioteket tilbage22.4.2025 11:00:00 CEST | Nyhed
Børne- og undervisningsministeren foreslår, at de pædagogiske læreringscentre på landets folkeskoler igen skal hedde skolebiblioteker.
Hvordan får man en mere praktisk afslutning på folkeskolen? Nu er vejledning til juniormesterlære klar10.4.2025 10:39:05 CEST | Nyhed
Muligheden for en praktisk afslutning på folkeskolen giver anledning til mange spørgsmål. Nu er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet klar med en vejledning til landets kommuner.
20 kommuner kan nu sætte stærkt ind med flere læse- og matematikvejledere8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Se hvilke 20 kommuner, der får del i knap 40 millioner kr. til efteruddannelse af flere læse- og matematikvejledere her.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum