Kommunerne investerer massivt i bedre faglokaler til folkeskolerne
Som følge af folkeskolens kvalitetsprogram planlægger kommunerne forbedringer af folkeskolernes faglokaler for over 1,4 milliarder kroner frem mod 2026, viser en ny undersøgelse fra KL.
Ny KL-undersøgelse viser, at kommunerne allerede er i fuld gang med at bruge midlerne fra Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram til at forbedre skolernes faglokaler. Med aftalen blev der afsat 2,6 milliarder kr. i perioden 2025-2027.
Størstedelen af midlerne er allerede disponeret, og projekterne er godt i gang, både når det gælder renoveringer og større nybyggerier. Kommunerne forventer at bruge ca. 700 millioner kroner i både 2025 og 2026 på anlægsprojekter til faglokaler som led i folkeskolens kvalitetsprogram. Midlerne går bl.a. til at opgradere lokaler til madkundskab, håndværk og design, naturfag og billedkunst.
”Fra næste skoleår bliver folkeskolen mere praktisk. For at hjælpe denne udvikling på vej er der brug for flere, bedre og mere moderne faglokaler. Vi afsatte sidste år et større beløb til netop dette. Og jeg er glad for at kommunerne allerede er godt i gang,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
”Børn og unge fortjener en skoledag, hvor de ikke kun lærer at læse og regne, men også at bygge i træ, printe i 3D, spille musik, male, lave mad og alt muligt andet, der gør skoledagen sjov, aktiv og afvekslende. Mange af vores skoler har imidlertid en del år på bagen og er bygget i en tid, hvor fokus var på stillesiddende tavleundervisning. Derfor er jeg glad for, at vi i kommunerne har grebet muligheden og nu kan tage et godt skridt mod at give både elever og lærere nogle bedre faglokaler,” siger formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL, Christina Krzyrosiak Hansen.
Fakta: Faglokaler i folkeskolens kvalitetsprogram
I forbindelse med aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram fra foråret 2024 har Folkeskoleforligskredsen (S, V, M, LA, KF, RV og DF) afsat 2,6 milliarder kroner til bedre faglokaler i folkeskolen. Der udmøntes 888 mio. kr. årligt (2025-priser) til kommunerne i årene 2025, 2026 og 2027.
Midlerne skal sikre bedre rammer for praksisfaglig undervisning i fx håndværk og design, madkundskab, billedkunst og naturfag. De kan herudover bruges til forbedringer, der ansporer til leg og bevægelse på skolerne og evt. øvrige kapacitetsmæssige udvidelser.
De bedre fysiske rammer skal give skolerne bedre muligheder for at give mere varieret og praktisk undervisning. Kommunerne har frihed til at bruge midlerne ud fra en lokal vurdering af, hvordan folkeskolerne får de bedst mulige fysiske rammer.
Kontakter
Børne- og Undervisningsministeriets presse
Tlf:+45 22 40 09 30presse@uvm.dkKL's presseteam (modtager ikke sms)
Tlf:3370 3333Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Ny undersøgelse: Lærere fravælger at undervise i emner, der kan opleves som kontroversielle19.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at næsten hver fjerde lærer har udeladt at undervise i emner, der opleves som kontroversielle.
Ny rapport: Omkring hver femte voksen har svært ved at anvende information til at løse komplekse problemer16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring hver femte dansker mellem 16 og 65 år har svært ved at forstå og anvende information til at løse komplekse problemer i hverdagen og på arbejdet og til at tilpasse deres løsning til ny information. Det viser resultaterne i en ny temarapport fra den internationale undersøgelse PIAAC.
Pejlemærker for placering af epx er på plads11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er med en ny delaftale blandt andet blevet enige om de pejlemærker, der danner grundlag for, hvor den nye gymnasieuddannelse, epx, skal placeres.
De første bøger fra folkeskolens kvalitetsprogram er klar til udlån2.6.2025 10:04:28 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år blev der afsat 540 millioner kroner til flere fysiske bøger i folkeskolen over de næste ti år. Nu lander de første 11 titler hos Center for Undervisningsmidler (CFU) i junimåned.
Nu er skoler udtrukket til landsdækkende forsøg med skolemad i 2025-202827.5.2025 13:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Disse skoler skal afprøve og udvikle konkrete metoder og organiseringer med frokostordninger som led i den nationale forsøgsordning for skolemad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum