Hvordan får man en mere praktisk afslutning på folkeskolen? Nu er vejledning til juniormesterlære klar
Muligheden for en praktisk afslutning på folkeskolen giver anledning til mange spørgsmål. Nu er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet klar med en vejledning til landets kommuner.
Fra skoleåret 2025/2026 kan elever i 8. og 9. klasse vælge at gå i juniormesterlære. Ordningen giver dem mulighed for at bruge, hvad der svarer til én til to dage om ugen på at være i fx en virksomhed. Den resterende del af ugen skal eleverne have undervisning i folkeskolen i et færre antal fag og som minimum i dansk og matematik.
Ordningen giver forståeligt nok anledning til mange spørgsmål blandt kommunerne, som skal tilrettelægge juniormesterlære lokalt: Hvordan kan man præsentere juniormesterlære for elever og forældre? Hvordan kan man inddrage det lokale erhvervsliv? Hvordan skal undervisningstiden sammensættes? Derfor kommer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet nu med en vejledning til kommunerne, som kan være behjælpelig frem mod, at de første elever starter i juniormesterlære efter sommerferien.
”For mange elever sidder og keder sig dagen lang. De unge, der hellere vil lære i en virksomhed end foran en tavle, skal have en chance for at prøve kræfter med det. Mange kommuner og virksomheder er allerede i fuld gang med arbejdet, og vi er mange, der ser frem til, at de første elever starter efter sommerferien. Med juniormesterlære siger vi klart og tydeligt: Det er tid til at give alle en vej frem,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
I vejledningen kan man orientere sig i relevante emner såsom vejledning af elever og forældre, organisering, praktik, undervisning mv. Alt sammen information, som kommunerne med fordel kan forholde sig til i forbindelse med tilrettelægningen af deres lokale juniormesterlæreordning. Kommunerne har nemlig frihed til at skræddersy ordningen, så den passer til lokale behov og forhold. Skolelederen er ansvarlig for tilrettelæggelsen af det nærmere forløb, herunder hvilke fag eleverne skal have udover dansk og matematik.
Læs vejledning til juniormesterlære.
Elever, der ønsker at komme i juniormesterlære, skal snakke med deres lærer eller uddannelsesvejleder om, hvordan de kommer i gang.
Læs mere om muligheden for juniormesterlære i 8. og 9. klasse (UdddannelsesGuiden.dk).
Fakta: Om arbejdet frem mod juniormesterlære
Bekendtgørelsen om juniormesterlære blev offentliggjort i marts 2025. I forbindelse med ordningen er der afsat 80 millioner kroner i 2025 stigende til 190 millioner kroner årligt fra 2026 og frem.
Børne- og Undervisningsministeriet har siden indgåelsen af Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram i marts 2024 deltaget i en række af KL’s aktiviteter for at understøtte og vejlede kommuner og skoler i implementeringen af juniormesterlæreordningen:
- Fem regionale møder for skolechefer og skoleledere i efteråret 2024 med KL som vært.
- Webinarer for alle kommuner og skoler om juniormesterlære og om udskolingen mere generelt i januar og marts 2025 med KL som vært.
Lovforslaget om Folkeskolens Kvalitetsprogram (L41) blev vedtaget af Folketinget den 12. december 2024, og bekendtgørelse om juniormesterlære blev sendt i høring dagen efter.
Læs mere
Kontakt: Børne- og Undervisningsministeriets presse
Kontakt pressetelefonen på tlf. +45 22 40 09 30 for pressehenvendelser til ministeren eller ministeriet.
Du kan også kontakte pressekontoret på presse@uvm.dk
Det er ikke muligt at sende sms'er til pressetelefonen.
Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet
20 kommuner kan nu sætte stærkt ind med flere læse- og matematikvejledere8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Se hvilke 20 kommuner, der får del i knap 40 millioner kr. til efteruddannelse af flere læse- og matematikvejledere her.
Årets søgetal til landets ungdomsuddannelser viser samme tendenser som sidste år1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets søgetal til ungdomsuddannelserne er nu opgjort. De viser, at elever fra 9. og 10. klasse stort set har samme søgemønstre som tidligere år, når de skal vælge ungdomsuddannelse.
17 kommuner går nu i gang med onlineundervisningsforsøg1.4.2025 07:00:00 CEST | Nyhed
17 kommuner kan nu oprette kommunale onlineundervisningstilbud for elever med langvarigt bekymrende fravær som del af en forsøgsordning.
Nyt udvalg skal opdatere danskfagets litteraturkanon20.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye nedsætter et nyt kanonudvalg, der får til opgave at opdatere danskfagets litteraturkanon på de gymnasiale uddannelser. Det er første gang i 20 år, at litteraturkanonen opdateres.
Færre skal falde fra på erhvervsuddannelserne: Store investeringer skal øge udgifterne per faglært med op til 50 procent5.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med et nyt udspil vil regeringen investere massivt i erhvervsuddannelserne og sikre uddannelser af endnu højere kvalitet, så flere elever og lærlinge gennemfører deres uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum