Bygge- og anlægsvirksomheder holder indtjeningen i et hårdt marked

De seneste års højkonjunktur har givet travlhed på både anlægsprojekter og byggepladser, men virksomhedernes overskudsgrad har ligget fladt de sidste fire år, og 2018 blev ingen undtagelse. For hver krone, branchens virksomheder omsatte i gennemsnit, havnede der 4,60 kroner på bundlinjen.
- En overskudsgrad på 4,6 procent i gennemsnit for branchen er acceptabel i et marked med hård konkurrence. Men nybyggeriet af boliger toppede sidste år samtidig med, at investeringerne i vej, tunnel og baneprojekter stort set er gået i stå. Det betyder, at indtjeningen i en del af branchen kommer under pres. Danmark har brug for en samlet infrastrukturplan, der rækker flere år frem og giver virksomhederne mulighed for at planlægge langsigtet, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
2018 resultaterne i den positive ende
I flere år har det været de største virksomheder, der oplevede den største fremgang i aktivitet og indtjening, men den udvikling er vendt. Indtjeningen i 2018 steg mest i virksomheder med 11-50 ansatte, og beton- og industrivirksomhederne leverede de bedste resultater.
- I et historisk perspektiv er 2018 resultaterne i den positive ende, og det vidner om, at der har været nogle gode år i branchen. Samtidig har virksomhederne formået at kapitalisere sig mod fremtiden, og har øget soliditetsgraden, så der er mere at stå imod med i dårlige tider, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.
Udsigt til blød landing
Efter seks år med konstant fremgang i bygge- og anlægsbranchen vurderer Dansk Byggeri, at opsvinget nu har toppet, og at beskæftigelsen falder næste år. Der vil dog være tale om en blød landing, og fire ud af ti virksomheder forudser da også en aktivitet på niveau med sidste år, mens hver tredje venter samme indtjening.
Samtidig bliver det lidt nemmere at finde de rette kvalificerede medarbejdere. Hver tredje virksomhed angiver, at mangel på medarbejdere bliver den største udfordring for virksomheden i 2020. Det er et fald i forhold til i år, hvor op mod halvdelen af virksomhederne i analysen vurderer, at det bliver den største udfordring. Til gengæld bliver der mere rift om opgaverne i byggeriet. En tredjedel af virksomhederne i analysen venter, at hård konkurrence bliver den største udfordring næste år – en stigning på ni procentpoint i forhold til i år.
Dyk ned i analysens resultater online HER eller åben vedhæftede PDF.
Nøgleord
Kontakter
Thomas Frommelt, partner i Deloitte: tlf. 24 23 83 04, tfrommelt@deloitte.dk
Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, tlf. 41 19 33 04, lsh@danskbyggeri.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum