Banebrydende projekt på Lolland vil bane vej for mere grøn strøm
Nogle steder i landet er de lokale transmissionsnet teknisk udfordret af den stigende mængde sol- og vindenergi, der kobles på elnettet. Kapaciteten er begrænset, og vedvarende energi varierer i produktion.
Et internationalt banebrydende forsøg med udbud af fleksibel elproduktion og -forbrug skal nu vise, om det er en løsning at aflaste elnettet ved at skrue op og ned for de producenter og forbrugere, der er koblet på det.
- Vi skal teste, om lokale markeder kan løse nogle af de flaskehalsproblemer, vi oplever i takt med, at der kommer mere og mere vind- og solenergi på elnettet, siger afdelingsleder Peter Markussen fra Energinet Elsystemansvar, der gennemfører udbuddet i samarbejde med det lokale elnetselskab Cerius og Dansk Energi på vegne af Danmarks øvrige elnetselskaber.
Udfordrede elnet lokalt på Lolland
Med udbuddet til pilotprojektet, der netop er offentliggjort, kan vindmølle- og solcelleejere få penge for at reducere deres energiproduktion. Elforbrugere, typisk store virksomheder, kan få penge for at forbruge mere energi. Både forbrugere og producenter i projektet skal melde sig som de såkaldte leverandører af fleksibilitetsydelser. Det kan ske frem til d. 15. februar 2020.
Udbuddet sker på baggrund af konkrete udfordringer flere steder i landet. Når blæsten suser kraftigt hen over f.eks. Lolland, har transmissionsnettet nemlig svært ved at kapere al den elektricitet, områdets vindmøller producerer, og Lollands eget elforbrug er ofte for lavt til at opsuge den producerede elektricitet. Når kablerne op mod Sjælland transporterer al den grønne strøm, de kan, er det nødvendigt at stoppe lollandsk produktion.
- Vi skal fastholde en høj leveringssikkerhed samtidig med, at vi gennemfører en grøn omstilling og dermed bidrager til at nå samfundets visioner. Derfor deltager vi naturligvis gerne i fleksibilitets-projekter, der kan give nye innovative løsninger for os og de øvrige netselskaber, siger netdirektør Birger Bagger Mikkelsen fra Cerius.
Cerius’ kontrolrum skal i realtid og på markedsvilkår håndtere elproduktion og -forbrug på en ny måde, når resultatet af udbuddet foreligger.
En løsning, der kan udbredes internationalt
Energinet udbygger løbende det danske transmissionsnet, så det kan håndtere stigende mængder grøn strøm. Det tager tid at trække kabler og bygge transformerstationer, så det er ikke altid muligt - eller samfundsøkonomisk optimalt - at udbygge transmissionsnettet hurtigt nok til at dække behovet.
- Nu tester vi, hvordan vi kan løse udfordringerne via et særligt marked for handel med lokal fleksibilitet. Jeg håber, at både producenter og forbrugere melder ind, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi og påpeger, at udfordringen både kan løses ved at stoppe elproduktion og øge elforbrug.
Fremover bliver konkurrencen altså afgørende for hvilken produktion, der nedreguleres, eller hvilket forbrug, der kan øges. Dermed opstår der nye forretningsmuligheder for vindmølleejere og deres balanceansvarlige samt nye markedsaktører, der for eksempel kan styre industrielt forbrug, elbiler og varmepumper.
Udbuddet skal give praktiske erfaringer til Energinet, Cerius og de øvrige elnetselskaber. Håbet er, at ideen om lokale udbud senere kan sprede sig til det øvrige Danmark og danne skole i EU.
Links
Information om Energinet
Hvis du vil have mere at vide så kontakt:
Thomas Dalgas Rasmussen, Elsystemansvar, Energinet, 23 46 04 22
Viceadm. direktør Anders Stouge, Dansk Energi, tlf. 22 75 04 90
Pressetelefonen hos Cerius, tlf. 21 70 3101
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Højspændingskabler erstatter luftledninger og forskønner landskabet på Midtsjælland21.5.2025 14:21:44 CEST | Pressemeddelelse
I de kommende år påbegynder Energinet en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden mellem Torslunde i Holbæk Kommune og Kirkeskovgård i Lejre Kommune. Det betyder, at gamle højspændingsmaster og luftledninger på strækningen bliver fjernet – til gavn for både landskabet og elnettets kapacitet og fremtidssikring.
Forsinkelser i genberegning af reduceret afgift for elvarmekunder med forbrug over 4000 kWh2.5.2025 15:30:50 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af en udtalelse fra Skattestyrelsen er Energinet i gang med at ændre metoden for beregning af reduceret elafgift til elvarmekunder. Arbejdet tager dog længere tid end først antaget.
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland nærmer sig hovedstadsområdet25.4.2025 08:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er i gang med at blive renoveret. Forbindelsen får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Bjæverskov til Høje Taastrup går for alvor i gang til maj 2025.
OPDATERET MED NYT KORT OG TRAFIKALE ÆNDRINGER: Brogårdsvej ensrettet mod vest og mindre villaveje spærres af - kom og bliv klogere på, hvad arbejdet betyder for dig7.4.2025 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets kabelarbejde flytter til den centrale del af Gentofte Kommune lige efter Påske. Tirsdag 22. april begynder kabelarbejdet på en del af Brogårdsvej, Jahnsensvej og en del af Kildeskovsvej. Arbejdet i området vil medføre perioder med ensretning, omkørsler, spærring af veje og andre trafikale restriktioner frem til sommer. Torsdag 10. april mellem kl. 15 og 17 fortæller Energinet om arbejdet ved et info-arrangement på p-pladsen overfor Gentofte Station.
Maglemosevej bliver ensrettet i vestlig retning i midten af marts3.3.2025 15:27:12 CET | Pressemeddelelse
Kabelarbejdet i Hellerup skrider fremad som planlagt. Næste fase går i gang på Maglemosevej fredag 14. marts og vil medføre omkørsler og inddragelse af kantstensparkering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum