Energinet

Højspændingskabler erstatter luftledninger og forskønner landskabet på Midtsjælland

Del

I de kommende år påbegynder Energinet en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden mellem Torslunde i Holbæk Kommune og Kirkeskovgård i Lejre Kommune. Det betyder, at gamle højspændingsmaster og luftledninger på strækningen bliver fjernet – til gavn for både landskabet og elnettets kapacitet og fremtidssikring. 

Sådan kan det se ud, når Energinet anlægger en ny kabelforbindelse.
Sådan kan det se ud, når Energinet anlægger en ny kabelforbindelse. Foto: Peter Clausen Energinet

Den nye 132 kV elforbindelse går fra Energinets højspændingsstation ved Torslunde i Holbæk Kommune og hen til højspændingsstationen ved Kirkeskovgård i Lejre Kommune. Den bliver i alt cirka 29 kilometer lang.

Derudover bygger Energinet en ny 132 kV højspændingsstation cirka midtvejs på strækningen ved Ågerup lige syd for Vipperød. Den skal blandt andet muliggøre tilslutning af anlæg, der producerer vedvarende energi fra f.eks. sol og vind i området. Mellem de ny station ved Ågerup og til Kirkeskovgård kommer der to kabelforbindelser, og derfor bliver arealet, der skal anvendes cirka dobbelt så bredt.

Selve arbejdet med at anlægge kabelforbindelsen, den nye højspændingsstation og nedtage de gamle luftledninger forventes først at kunne gå i gang i 2030. Inden da er der en del forberedelser, der skal på plads.

Dialog med lokalområdet i gang

Allerede i dette forår har biologer været ude i landskabet og kortlægge natur- og dyrelivet på den foreslåede kabelstrækning. 27. maj er alle berørte borgere, som enten skal have et kabel liggende eller, som har en mast stående i dag, blevet inviteret til et informationsmøde om projektet.

Mødet er startskuddet på den dialog, som Energinet ønsker at igangsætte om projektet med lokalområdet. Senere når der skal laves en miljøvurdering bliver der mulighed for at alle borgere kan komme med forslag og stille spørgsmål til projektet.

”Lige nu vil vi gerne i dialog med de mennesker, som ejer den jord, som vores kabel skal lægges ned i, så vi får afdækket forhold vi skal tage hensyn til i vores forslag til linjeføring”, siger Jeppe Ottosen, som er projektleder i Energinet.

Miljøvurdering og aftaler med lodsejere i de kommende år

Energinet forventer, at projektet skal udarbejde en såkaldt miljøkonsekvensvurdering, som skal godkendes af Styrelsen for Grøn Arealomlægning. I den forbindelse vil der være flere offentlighedsfaser med mulighed for at komme med input og få mere viden om projektet.

Miljøkonsekvensvurderingen og lokalplanen for den nye station går efter planen i gang allerede i år, og det arbejde vil vare frem til 2028. Derefter skal der indgås aftaler med lodsejere om kabellægning. De lodsejere, der får kabler i jorden, bliver kompenseret, og de, der i dag har højspændingsmaster stående, vil få fjernet de begrænsninger, masterne har medført.

Under anlægsarbejdet i perioden 2030-2031, vil naboer og lodsejere kunne opleve midlertidige gener som tung trafik og støj, men de bliver løbende informeret undervejs. Hele kabelforbindelsen forventes klar til drift i 2031 – og året efter fjernes de gamle luftledninger.

Forskønnelse og fremtidssikring går hånd i hånd

Den eksisterende luftledningsforbindelse er snart 40 år gammel, og skal derfor udskiftes med en kabelforbindelse i jorden. Folketinget har nemlig besluttet, at 132 kV elforbindelser, der skal renoveres, skal lægges i jorden som kabler for at forskønne landskabet. Samtidig er den nye kabelforbindelse med til at fremtidssikre det danske elnet, så det bliver klart til at håndtere mere strøm fra sol og vind, som skal transporteres rundt i landet.

”Vi får et pænere landskab uden højspændingsmaster – og vi får et stærkere elnet, der er klar til fremtidens behov. Det er en god nyhed for både borgere og den grønne omstilling,” siger Jeppe Ottosen.

Byggeri af ny højspændingsstation ved Torslunde i gang i august 2025

Allerede i august 2025 går Energinet efter planen i gang med et relateret projekt; en ny højspændingsstation ved Torslunde som erstatning for den nuværende station. I dag lejer Energinet sig ind på distributionsselskabet Cerius’ areal, men skal altså fremover have sin egen station lige nord for den nuværende. Der vil blive informeret selvstændigt om dette anlægsprojekt til de nærmest berørte naboer, når arbejdet går i gang.

Kontakter

Billeder

Sådan kan det se ud, når Energinet anlægger en ny kabelforbindelse.
Sådan kan det se ud, når Energinet anlægger en ny kabelforbindelse.
Foto: Peter Clausen Energinet
Download

Links

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

OPDATERET MED NYT KORT OG TRAFIKALE ÆNDRINGER: Brogårdsvej ensrettet mod vest og mindre villaveje spærres af - kom og bliv klogere på, hvad arbejdet betyder for dig7.4.2025 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Energinets kabelarbejde flytter til den centrale del af Gentofte Kommune lige efter Påske. Tirsdag 22. april begynder kabelarbejdet på en del af Brogårdsvej, Jahnsensvej og en del af Kildeskovsvej. Arbejdet i området vil medføre perioder med ensretning, omkørsler, spærring af veje og andre trafikale restriktioner frem til sommer. Torsdag 10. april mellem kl. 15 og 17 fortæller Energinet om arbejdet ved et info-arrangement på p-pladsen overfor Gentofte Station.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye