Rejsehold præsenterer nye værktøjer til kommunernes klimatilpasning
Klimatilpasning er en opgave, der trænger sig på i mange kommuner. Rejseholdet for oversvømmelse og erosion præsenterer derfor nu tre nye værktøjer, der bidrager til at skaffe overblik over udfordringerne og letter planlægningen, når kommunerne skal håndtere risiko for erosion og oversvømmelser fra hav, vandløb og skybrud. Værktøjerne bliver præsenteret på fire kommunemøder i henholdsvis Kolding, Aalestrup, Korsør og Holte i de kommende dage.
- Vi præsenterer blandt andet en demoudgave af det nye digitale værktøj Kystplanlægger, der i sin færdige form er et praktisk værktøj som kommunerne kan bruge direkte i deres planlægning af klimatilpasning ved kysterne. Kommunerne får i den kommende tid mulighed for at gå demoudgaven efter i sømmene og give deres input, så vi kan justere redskabet efter behov. På den måde sikrer vi, at kommunerne får mest mulig værdi af det færdige værktøj, siger områdechef Ane Høiberg Nielsen fra Kystdirektoratet.
Kystplanlæggeren er det seneste skud på stammen af en række værktøjer, som er udviklet til kommunerne som hjælp til planlægning og risikohåndtering i kystzonen. Redskabet indeholder blandt andet detaljerede risikokort for hele landet og vejledende forslag til, hvordan kommunerne bedst tager hånd om udfordringerne frem til 2120.
Et andet nyt værktøj er DMI´s klimaatlas, som en repræsentant for DMI vil præsentere på møderne. Klimaatlasset indeholder data om forventede fremtidige ændringer i klimaet på kommuneniveau. Det vil for eksempel være muligt at se prognosen for forøget hyppighed af skybrud og stigende havvandstand.
På baggrund af erfaringerne fra partnerskabet Regn & Byer præsenteres strategier og redskaber til at styrke samarbejdet mellem kommuner og spildevandsselskaber.
Derudover vil Landbrugsstyrelsen orientere om regeringens multifunktionelle jordfordelingsfond, som giver kommunerne mulighed for at søge om at få tilskud til jordfordeling. Arealer kan eksempelvis omfordeles, så mindre egnet landbrugsjord kan lægges ud til vådområder eller vandparkering.
Fakta:
Miljø- og Fødevareministeriets rejsehold består af fagpersoner fra Kystdirektoratet og Miljøstyrelsen, som har særlig viden om klimatilpasning og risikostyring i forbindelse med oversvømmelser og kysterosion. Se mere på www.kyst.dk eller www.klimatilpasning.dk.
Yderligere information:
Chefkonsulent Laura Storm Henriksen, Kystdirektoratet, mail: lsh@kyst.dk, tlf.: 91 33 84 21
AC Tekniker Mia Holmbo Lind, Miljøstyrelsen, mail: mhlin@mst.dk, tlf.:22 10 70 66
Information om Kystdirektoratet
Følg pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Nye beregninger viser, hvor stor en stormflod der kan ramme København21.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI viser, hvor høj vandstanden kan blive langs kysterne i Københavnsområdet under den værst tænkelige stormflod i dag og i fremtidens klima. Beregningerne indgår i forundersøgelsen af stormflodssikring af København.
Et tilstandstjek af diger for fremtiden29.11.2023 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Stormfloden i oktober satte mange danske diger på prøve, og flere diger fik store skader. I fremtiden vil stormfloder som denne opstå oftere, og derfor er det vigtigt at være beredt. Et led i fremtidssikringen er at fastslå digernes opbygning og modstandsstyrke, og den forbindelse vil man i den kommende tid kunne møde store maskiner på de nordfynske diger.
Hul i diget er ikke hul i hovedet27.10.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er øget aktivitet langs Randers’ diger for tiden. Pæle bliver sat i, og store maskiner borer prøver ud af digerne, men der er dog ingen grund til bekymring. De mange boringer er ikke hærværk, men er et sundhedstjek på danske diger, som Kystdirektoratet står bag.
Miljøvurdering af kystbeskyttelse af Vestkysten fra 20252.8.2023 15:46:57 CEST | Pressemeddelelse
Den nuværende tilladelse til kystbeskyttelse på den centrale del af Vestkysten udløber med udgangen af 2024. Arbejdet med at miljøvurdere den efterfølgende kystbeskyttelsesindsats for perioden 2025-39 er i gang. Kystdirektoratet inviterer lokale interessenter til at komme med forslag og idéer.
Invitation til workshop om kystbeskyttelse på strækningen fra Lodbjerg til Nymindegab27.6.2023 12:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kystdirektoratet inviterer interessenter til workshop om miljøvurdering af kystbeskyttelsesarbejdet på strækningen Lodbjerg-Nymindegab som vil foregå i perioden 2025 - 2039. Det foregår tirsdag den 8. august, kl. 10.00-13.30 på Klimatorium i Lemvig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum