Efterskoleelever gør deres bedsteforældre kunsten efter

Selvom vinteren venter lige om hjørnet, er en lang række af landet efterskoler i køkkenet for at forlænge sæsonen ved at sylte årstidens gode råvarer, så sommeren varer lige til påske.
Syltning er muligvis en gammel praksis, men bestemt ikke overflødig, netop fordi syltning stiller skarpt på, hvilke råvarer der er i sæson dér, hvor vi bor – og den fornemmelse er nødvendig, hvis man skal leve og spise mere bæredygtigt.
Syltning skal styrke unges køkkenfærdigheder og fornemmelse for sæson
Den store syltedag er en del af projektet Køkkentjansen, som er en indsats, der skal give efterskoleelever øget viden om mad og måltider, håndværksmæssige køkkenfærdigheder og lyst til at gå mere i køkkenet.
20 efterskoler fra Syd- og Østjylland er med i projektet i skoleåret 2019/2020, heriblandt Sundeved Efterskole, i Aabenraa:
“Til Den store syltedag fik eleverne et godt indblik i danske og lokale råvarer, og mulighed for at hanke op i noget, der stille og roligt glider væk fra de danske middagsborde. Elevernes bedsteforældre formåede dengang at få mest muligt ud af råvarerne, mens forældregenerationen ikke har haft det samme fokus i deres madlavning,” siger Peter Koldby Juhl, forstander for Sundeved Efterskole.
Køkkentjansen er et samarbejde mellem Madkulturen og Efterskoleforeningen støttet af Nordea-fonden.
Nøgleord
Kontakter
Peter Koldby Juhl
Forstander
T: 7468 0311
@: PKJ@sundeved-efterskole.dk
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkBilleder
Links
Information om Madkulturen
Efterskolernes Køkkentjans
Formålet med Køkkentjansen er at give unge evner, lyst og mod til at tage vare på mad, måltider, sig selv og hinanden.
Med projektet sættes der fokus på efterskolernes køkkenpraksis, så efterskolerne prioriterer elevernes køkkentjanser på niveau med den øvrige undervisning. Køkkenets potentiale som pædagogisk madlæringsrum skal udnyttes til fulde og bidrage til at styrke de unges fællesskab og livsduelighed.
Køkkentjansen er et samarbejde mellem Madkulturen og Efterskoleforeningen støttet af Nordea-fonden.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Festdag for børns maddannelse: Østervangskolen blev danmarksmestre i madkundskab30.4.2025 17:14:38 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kartoffelkompetencer ved DM i Madkundskab 2025. En vigtig brik i børns maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres – stærke kræfter går sammen for at vende udviklingen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.
Banebrydende treårig indsats skal inspirere mere end en halv million børnefamilier til grønnere og sundere mad6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børnefamilier landet over får nu en stor tilskyndelse til at ændre madvaner med udgangspunkt i De officielle Kostråd. Gennem tre år vil børnefamilier i hele landet møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen – fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet. DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.
Mere mobil og mindre bordskik - det fælles måltid er under forandring25.11.2024 11:36:05 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen tager i stor stil plads ved middagsbordet, og vi byder gerne gæster på takeaway i sofaen. Men selvom udviklingen går mod mere uformelle rammer, har måltidet stadig en samlende kraft, viser en ny undersøgelse fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum