Navnenyt: Doktorafhandling om molekylers farver

Steen Brøndsted Nielsen er lektor ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet og kan nu også kalde sig doktor, efter at han 28. oktober 2019 forsvarede sin doktorafhandling med titlen Photophysical properties of molecular ions - The impact of a microenvironment.
I sin forskning har Steen Brøndsted Nielsen undersøgt, hvilken farve molekyler i naturen har, når de er helt alene, altså når de ikke sidder inden i et protein eller er i en vandig opløsning som for eksempel klorofyl, der giver planter deres grønne farve. Han er særlig interesseret i at finde ud af, hvordan omgivelserne, fx et vandmolekyle, påvirker de elektroniske overgange, og hvordan proteiner kan ’tænde’ for et lysabsorberende molekyle, så det bliver fluorescerende.
Inden for cellebiologi og molekylærbiologi bruges ofte fluorescerende markørproteiner, der fx kan fortælle om væksten af en tumor. Det mest kendte eksempel er nok Green Fluorescent Protein (GFP), der omdanner blåt lys til grønt lys. Men fordi rødt lys gennemtrænger væv meget lettere end grønt og blåt lys, er proteiner der udsender rødt lys at foretrække. Der er udviklet en række af disse, men problemet er, at de alle er meget lyssvage. Steen Brøndsted Nielsen håber, at en fundamental forståelse af hvordan et mikromiljø (fx vand eller aminosyrer) påvirker et lysabsorberende molekyles farve og lysudsendelse kan gøre det lettere at designe nye og bedre fluorescerende proteiner til medicinske undersøgelser.
Steen Brøndsted Nielsen er født i Grenå (1972). Han har en kandidatgrad i kemi og fysik fra Syddansk Universitet (1997) og en ph.d.-grad i kemi fra Københavns Universitet (2000). Efter nogle forskningsophold i udlandet (Yale og Princeton) kom han til Aarhus Universitet i 2002. Siden 2007 har han været lektor ved Institut for Fysik og Astronomi.
Steen Brøndsted Nielsen er gift og har tre børn. Familien bor i Risskov ved Aarhus.
Kontakter
Steen Brøndsted Nielsen
Institut for Fysik og Astronomi
Aarhus Universitet
sbn@phys.au.dk
Tlf. +4524900167
Billeder


Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum