Mest radon i boliger fra før 2010

I en ny undersøgelse har Aalborg Universitet analyseret 13.000 radonmålinger i boliger, der er opført i perioden 1900 til 2018. Målingerne viser, at det gennemsnitlige radonniveau er markant højere i boliger, der er opført før bygningsreglementets krav til radon blev skærpet i 2010.
”Undersøgelsen indikerer, at det kan have god effekt på byggeriets kvalitet, når man i bygningsreglementet stiller specifikke krav. Vi kan se, at radonniveauet i nye boliger faldt markant, da bestemmelserne om radon blev skærpet”, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra SBi på Aalborg Universitet København.
Torben Valdbjørn Rasmussen har sammenholdt målinger af radonniveauet i hver enkelt bolig med bestemmelserne i det bygningsreglement, der var gældende, da boligen blev opført. På den baggrund er det i rapporten vurderet, om bygningsreglementets bestemmelser om radonsikring er blevet fulgt, og om reglerne dermed har haft den tilsigtede effekt.
Dobbelt så meget radon i ældre boliger
I 2010 blev det i bygningsreglementet præciseret, at det gennemsnitlige radonniveau i bygninger ikke må overstige 100 Bq/m3 (Becquerel per kubikmeter).
”Denne stramning har efter min vurdering medvirket til et markant fald i det gennemsnitlige radonniveau i nye boliger”, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.
Det gennemsnitlige radonniveau er ifølge undersøgelsen 106 Bq/m3 i boliger opført i perioden 1900 til 1995. I boliger opført mellem 1996 og 2009 er det gennemsnitlige radonniveau 93 Bq/m3, og i boliger opført mellem 2010 og 2018 er niveauet faldet til 58 Bq/m3.
Gennemsnitligt er der altså næsten dobbelt så meget radon i de ældre boliger. Op mod hver femte af boligerne fra før 1995 har mere end 150 Bq/m3, og op mod halvdelen har mere end 100 Bq/m3, hvilket er grænsen for, at man anbefaler at iværksætte tiltag.
”Det vil sige, at et stort antal beboere udsættes for sundhedsskadelig radon i betydelige doser. Derfor må man klart anbefale, at beboere i ældre boliger får målt radonniveauet, og hvis det viser sig at være over 100 Bq/m3, bør de få gjort noget ved det”, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.
Han understreger dog, at problemet er størst i enfamiliehuse, mens der kun sjældent er for meget radon i etageboliger.
Den nye undersøgelse viser også, at andelen af ældre boliger med et meget højt radonniveau er højere end det, man har set i tidligere undersøgelser. Torben Valdbjørn Rasmussen forklarer, at dette kan skyldes, at nogle boliger er blevet energirenoveret, uden at der samtidig er gjort noget for at mindske radonindtrængningen fra jorden.
”Når bygninger energirenoveres, bliver de typisk tættere, fx for at undgå træk fra utætte vinduer. Det er energimæssigt en fordel, men hvis energirenoveringen ikke kombineres med radonsikring, kan radonniveauet stige på grund af en lavere ventilationsrate. Når bygninger energirenoveres, bør konstruktionerne mod jord efterses, og ventilationen bør typisk øges”, påpeger Torben Valdbjørn Rasmussen.
Læs hele undersøgelsen på SBi’s hjemmeside: https://sbi.dk/Pages/Efterlevelse-af-byggelovens-bestemmelser-om-radonsikring.aspx. Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Grundejernes Investeringsfond samt Realdania.
SBi holder kursus om radonrenovering 21. januar 2020. Tilmelding og yderligere oplysninger på www.sbi.dk/kurser/radon.
Fakta om radon
- Radon er en sundhedsskadelig, radioaktiv gas, der findes i jorden, og som trænger ind i bygninger gennem revner i konstruktionerne mod jord.
- I Danmark dør der hvert år 300 mennesker af lungekræft på grund af radon.
- Radonniveauet bør i bygninger opført før 2010 ikke overstige 100 Bq/m3 (Becquerel per kubikmeter).
- I bygninger opført 2010 eller senere må radonniveauet ikke overstige 100 Bq/m3.
Sådan måles radon
- Radon måles ifølge Sundhedsstyrelsen bedst med sporfilmsdosimetre.
- Anvend et sporfilmsdosimeter pr. opholdsrum, dog mindst to målere pr. bolig.
- Mål i mindst 60 dage i perioden 1. oktober til 30. april.
- Læs mere om måling af radon i SBi-anvisning 270, Måling af radon i bygninger, som kan tilgås på www.sbi.dk/270, eller på www.radonguiden.dk.
Billedtekst 1: En markant højere andel af boliger fra før 1995 har et radonniveau over 100 Bq/m3, sammenlignet med nyere boliger.
Billedtekst 2: ”Man må klart anbefale, at beboere i ældre boliger får målt radonniveauet, og hvis det viser sig at være over 100 Bq/m3, bør de få gjort noget ved det”, siger Torben Valdbjørn Rasmussen. (Foto: Jørgen True).
Kontakter
Yderligere oplysninger ved henvendelse til seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen (tvr@sbi.aau.dk, tlf. 2360 5697).
Billeder


Information om Aalborg Universitet
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) skaber forskningsbaseret viden, der forbedrer byggeriet og det byggede miljø. Instituttet har ca. 140 medarbejdere.
SBi er en del af Aalborg Universitet og har til huse i Københavns Sydhavn, sammen med resten af Aalborg Universitet København.
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum