Aalborg Universitet og Nokia Bell Labs vinder 5G-pris

Et hurtigere og mere pålideligt trådløst internet er i store overskrifter det, som 5G skal sikre os i fremtiden. Og forskningen inden for netop det område har nu givet forskere fra Aalborg Universitet (AAU) og Nokia Bell Labs 5G-prisen, som uddeles af Energistyrelsen og IDA Connect for at fremme udbredelsen af 5G.
GLOBALT DESIGN OG STANDARDISERING
− Jeg er stolt af prisen og af at være en del af AAU-Nokia Bell Labs forskningsssamarbejdet. Især fordi jeg oplever, at den forskning, vi udfører i AAU Wireless Communication Networks, har en reel indflydelse i verden og stor værdi bl.a. for industrien, siger Ignacio Rodriguez Larrad, som er post.doc. på AAU.
Også hos Nokia Bell Labs er der glæde over prisen:
− Det glæder os at få anerkendelse for vores banebrydende forskning, der resulterer i nye teknologiske løsninger og standarder for 5G. Vores samarbejde med Aalborg Universitet er et godt eksempel på, hvordan vores 5G-engagement rundt omkring i verden er baseret på et stærkt europæisk forsknings fundament, siger Peter Merz, Head of Standardization Research Lab, Nokia Bell Labs
Og netop forskningssamarbejdets globale indflydelse er et af de områder, der er nævnt i begrundelsen for, at prisen går til AAU og Nokia Bell Labs. Forskningsresultaterne har eksempelvis direkte påvirket 5G-standardiseringen i hele verden via det globale standardiseringsorgan 3GPP, ligesom forskningsholdet har været drivkraft i flere store EU-projekter inden for 5G-området samt været pionerer inden for udvikling af 5G-teknologier, der muliggør højere effektivitet og bedre services i både den private og den offentlige sektor. Ifølge forskergruppen bliver 5G-kommunikationsteknologien nervesystemet i vores dagligdag: Vi vil få datarater, som vi kender fra fiber, direkte til vores terminal i lommen, , der vil blive udveksling af massive mængder data for at opnå en effektiv grøn omstilling, og også fremtidens telemedicin vil kræve pålidelig kommunikation.
IOT, SELVKØRENDE BILER OG ROBOTTER
Professor Preben Mogensen, som er AAU’s projektleder i forskningssamarbejdet, er naturligvis også glad for prisen og nævner som en medvirkende faktor forskerholdets store arbejde med at udbrede kendskabet til anvendelse af 5G-teknologien. Her er listen også lang: For eksempel formidling af brugen af 5g-teknologien i forbindelse med fremtidens selvkørende biler, droner og den digitale omstilling inden for industriel produktion.
Endvidere fremhæver professor Preben Mogensen universitetets viden inden for en lang række relevante forskningsområder:
− Ved at samarbejde på tværs af forskningsområder kan vi opnå en unik position i at teste 5G-teknologiens muligheder. Vi har arbejdet tæt sammen med forskere fra Smart Production Lab for at demonstrere industri 4.0-visioner (Den 4. industrielle revolution).
Preben Mogensen begyndte allerede i 2011 at forske i 5G – eller ”det trådløse kabel,” som han også kalder det, og han glæder sig til at se, hvad fremtiden bringer inden for området.
− Det bliver spændende at se 5G-teknologien komme i brug. Jeg ser især meget store muligheder til styring af fremtidens robotter – både i produktionsindustrien og inden for sundhedssektoren.
Kontakter
Ignacio Rodriguez Larrad, post.doc. på AAU, irl@es.aau.dk, tlf. 9940 7394
Preben Mogensen, professor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, pm@es.aau.dk, tlf. 9940 8658
Nelly Sander, presseansvarlig, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, nes@adm.aau.dk, tlf. 9940 2018
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum