Trafikulykker med hjorte koster samfundet dyrt

Det er højsæson for hjortepåkørsler og et sammenstød mellem en bil og en hjort kan ende med alvorlige skader for både hjort, bilist og bil. Er uheldet ude, kan det blive en dyr fornøjelse. Det viser en ny rapport foretaget af COWI for Dyrenes Beskyttelse.
Rapporten har undersøgt de økonomiske konsekvenser af trafikulykker med hjorte i forhold til både personskader og materielle skader, og især på materielle skader er tallene slående.
I gennemsnit beløber de økonomiske omkostninger til materielle skader ved en trafikulykke med en hjort sig til 23.314 kr., viser tal fra IF Skadesforsikring. Med mere end 12.000 hjortepåkørsler om året løber omkostningerne for samfundet op i mindst 280 millioner kroner årligt.
”Det er et højt antal påkørsler og dermed også omkostninger for samfundet. Det svarer til godt 5 pct. af forsikringsselskabernes samlede udbetalte erstatninger til kasko,” siger Svend Torp Jespersen, projektleder hos COWI.
Samarbejde kan nedbringe antallet af ulykker
Den bedste måde at nedbringe skadesomkostningerne er ved at forebygge ulykkerne. Ud over at oplyse bilisterne om, hvor risikoen for hjortepåkørsler er størst, håber Dyrenes Beskyttelse nu at indlede et samarbejde med de danske forsikringsselskaber om at udvikle foranstaltninger, som reducerer antallet af påkørsler. Det kunne fx være at udvikle mobilalarmer, som i lighed med andre trafikalarmer, vil kunne advare trafikanterne om risikoen for hjortepåkørsler på bestemte tidspunkter og strækninger og på den måde mindske faren for påkørsler:
”Mere end 280 millioner kroner om året er et højt beløb selv for forsikringsselskaberne, og vores forventning er, at branchen med så store udgifter vil være imødekommende over for at finde nye initiativer til at forebygge ulykkerne. Vi har efterhånden nogle ret præcise data på, hvor påkørslerne sker og derfor også nogle idéer om, hvor man kan have gavn af fx en hjortealarm direkte på telefonen,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
[FAKTABOKS] ”Trafikulykker med hjorte” – uddrag fra rapporten
Der påkøres min. 12.000 hjorte i Danmark om året. Påkørslerne kan resultere i materielle skader, men en mindre del resulterer også i personskader. Det drejer sig om anslået 14 personer i perioden 2012-2017.
Det er karakteristisk for trafikulykker med dyr, at:
- Ulykkerne finder især sted i maj og oktober-november
- Ulykkerne sker på lige vej i landzone, når det er tusmørke eller mørke
- Størstedelen af ulykkerne sker med biler, men motorcyklister er også udsatte
- Ulykkerne sker over hele landet, men særligt den nordøstlige del af Jylland (Aalborg, Skive, Rebild, Jammerbugt, Vesthimmerlands og Frederikshavn Kommuner) oplever en høj andel af personskader
- Over halvdelen af de tilskadekomne kommer alvorligt til skade
- Hver 5. personskade sker som følge af en undvigemanøvre
En stigende bestand af dådyr og kronvildt vil kunne betyde, at konsekvenserne af hjortepåkørsler bliver mere alvorlige fremover.
[FAKTABOKS]: Undgå hjortepåkørsler
- Sæt farten ned, når du i tusmørke og om natten kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
- Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.
- Husk at hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.
- Vær opmærksom - en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.
Kilde: www.paspaahjortene.dk
[FAKTABOKS] Når uheldet er ude
- Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
- Bliv på stedet - hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
- Hold afstand, så dyret ikke stresses.
- Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
Kilde: www.paspaahjortene.dk
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkSvend Torp JespersenProjektleder i COWI
Tlf:+45 4176 2242svtj@cowi.comBilleder






Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
Fyldt til bristepunktet: Internater vrimler med kaniner på kritisk tidspunkt3.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På Dyrenes Beskyttelses internater bliver der i øjeblikket indleveret mange kaniner. Det er en bekymrende tendens, da højsæsonen for kaniner nærmer sig.
Husk det nu: Fra i dag skal strandhunden i snor1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. april skal hunde være i snor på stranden. Det betyder dog ikke, at strandturen mister sin magi – hunden får stadig masser af sanseoplevelser, samtidig med at fugle og andre dyr får fred til at yngle, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Regeringen vil fortsætte fiskeri efter kritisk truet ål13.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Grønne organisationer kritiserer, at regeringen i udspil til fiskeriforhandlinger lægger op til at lade ålefiskeriet fortsætte, selvom ålen er kritisk truet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum