Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.

OBS TIL MEDIER: LINKS TIL VIDEOER AF KILLINGER I BUNDEN
Allerede i begyndelsen af marts kunne Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde meddele, at årets første flaskekilling var ankommet. En flaskekilling er en killing, der er så lille, at den har brug for konstant pleje for at overleve. Siden er flere killinger kommet til. Med en tidlig start er kattekilling-sæsonen således skudt i gang, og det vækker bekymring hos Dyrenes Beskyttelses internatleder, Karina Fisker.
"Når vi siden marts har fået indleveret meget små killinger, tyder alt på, at vi igen i år kan se frem til en sæson med mange efterladte killinger, der har brug for pleje 24 timer i døgnet", fortæller hun.

Overlever ikke uden hjælp
Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelse tusindvis af killinger, der enten bliver indleveret eller er blevet efterladt, for eksempel i naturen. Killingerne ankommer ofte til dyreinternaterne dehydrerede, underernærede og nedkølede, fordi de er blevet forladt uden deres mor og ude af stand til at klare sig selv. Ofte er killingerne kun få uger gamle, når de bliver efterladt, og i nogle tilfælde er de så små, at de stadig har deres navlestreng.
"De små killinger kan typisk stadig ikke spise selv og skal derfor have mad hver anden eller tredje time for at overleve. De har med andre ord alle odds imod sig", forklarer Karina Fisker og fortsætter:
"Killinger er meget skrøbelige og har brug for konstant pleje for at klare sig. På internaterne har vi ikke bemanding til at kunne pleje de mange flaskekillinger hele døgnet, og derfor er de frivillige plejefamiliers indsats afgørende for de mange killingers overlevelse".
Karina Fisker opfordrer alle, der har tid og mulighed for det, til at blive plejefamilie for et kuld flaskekillinger.

Gør en forskel for de mindste
Flaskekillingesæsonen løber typisk fra omkring maj til oktober, hvor juni til september er de travleste måneder. Hvis man i løbet af denne periode har ressourcerne og modet til at blive plejefamilie, er dyreinternaterne allerede klar til at modtage din ansøgning. Du kan kontakte dyreinternaterne via e-mail, hvorefter de vil tilbyde dig at deltage i en introduktionsaften for plejefamilier til flaskekillinger. Kontaktinformation på alle Dyrenes Beskyttelses internater findes her.
Det er en stor forpligtelse at være plejefamilie, da det både kræver tid og overskud, og derfor mangler dyreinternaterne hvert år plejefamilier, der kan stille sig til rådighed i killingesæsonen.
For at kunne blive plejefamilie for flaskekillinger er det nødvendigt at have en bil til rådighed og bo tæt på et af de dyreinternater (cirka 30-40 minutters kørsel), der har flaskekillinger. Derfor er det en god idé at undersøge på forhånd, hvor det nærmeste dyreinternat ligger. Bor man ikke i nærheden af et dyreinternat med flaskekillinger, kan man alternativt blive plejefamilie for killinger, der kan spise selv, eller for en mor med killinger.

Fakta
12 KILLINGER KAN BLIVE TIL 4.802 KATTE
Hvert år kan en hunkat føde op til 12 killinger fordelt på tre kuld, og allerede efter seks til ti måneder er killingerne kønsmodne og i stand til at formere sig videre i samme tempo. En hunkat er nemlig kun drægtig i to måneder. På et enkelt år kan 12 kattekillinger derfor blive til 98 katte, og på fire år kan samme bestand vokse sig til 4.802 katte. Samtidig kan en travl hankat parre sig med flere katte dagligt. Resultatet kan tydeligt opleves på dyreinternaterne, der næsten dagligt modtager killinger, der er blevet dumpet og overladt til sig selv.
Kontakter
Karina FiskerInternatleder, Dyrenes Beskyttelse
Tlf:81 88 03 48kfi@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
Fyldt til bristepunktet: Internater vrimler med kaniner på kritisk tidspunkt3.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På Dyrenes Beskyttelses internater bliver der i øjeblikket indleveret mange kaniner. Det er en bekymrende tendens, da højsæsonen for kaniner nærmer sig.
Husk det nu: Fra i dag skal strandhunden i snor1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. april skal hunde være i snor på stranden. Det betyder dog ikke, at strandturen mister sin magi – hunden får stadig masser af sanseoplevelser, samtidig med at fugle og andre dyr får fred til at yngle, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Regeringen vil fortsætte fiskeri efter kritisk truet ål13.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Grønne organisationer kritiserer, at regeringen i udspil til fiskeriforhandlinger lægger op til at lade ålefiskeriet fortsætte, selvom ålen er kritisk truet.
Dyrenes Beskyttelse klager over Fødevarestyrelsen: Strafbare svigt af dyr bliver ikke politianmeldt24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har slækket på kontrollen ved slagterier, så grove dyreværnssager ikke politianmeldes, og dyrlæger tvinges til at bryde deres anmeldepligt. Det har fået Dyrenes Beskyttelse til at klage til Folketingets Ombudsmand
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum