Regeringen vil fortsætte fiskeri efter kritisk truet ål
Grønne organisationer kritiserer, at regeringen i udspil til fiskeriforhandlinger lægger op til at lade ålefiskeriet fortsætte, selvom ålen er kritisk truet.

I årevis har Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden anbefalet et stop for fiskeri efter ålen, helt i tråd med de videnskabelige anbefalinger. Den europæiske ål er nemlig kritisk truet af udryddelse.
Derfor møder det kritik fra de grønne organisationer, at regeringen i sit fiskeriudspil lægger op til et generationsskifte og dermed en fortsættelse af ålefiskeriet.
”I 15 år har man forberedt sig på, at ålefiskeriet skulle ophøre i takt med, at ålefiskerne blev pensioneret. At man har fisket i den periode, har været medvirkende til, at bestanden ikke er forbedret i tilstrækkeligt omfang. Det er uansvarligt ikke at lytte til ålens akutte behov for fred og eksperternes anbefalinger, men i stedet planlægge et fortsat overfiskeri af en kritisk truet art,” siger Nicolaj Lindeborgh, havbiolog i Dyrenes Beskyttelse.
De grønne organisationer anbefaler i stedet at lade ålelicenserne løbe ud og lade fiskeriet ophøre, indtil bestandene igen når et niveau, hvor fiskeri kan forsvares.
Følg den videnskabelige rådgivning
Ifølge det internationale havforskningsråd, ICES, er mængden af ål – gulål - kun 12 procent af, hvad den var før 1980. Yderligt bekymrende bliver det, når vi kigger på antallet af unge ål – glasål – ved de danske kyster. I Nordsøen er antallet af glasål nede på 1,1 procent af, hvad gennemsnittet var i perioden 1960-1979.
Alligevel bliver der hvert år fanget 100 tons ål i de danske farvande, selvom ICES anbefaler et totalforbud mod fiskeri efter ålen.
”I fiskeriudspillet kan man læse, at regeringen vil forbedre den biologiske rådgivning for de danske fiskebestandes tilstand. Samtidig tilsidesætter selvsamme regering den massive viden, der er om ålens tilstand, og som helt tydeligt anbefaler et stop for ålefiskeriet. Det finder vi indlysende selvmodsigende. Der bør ikke gives licenser til nye generationer af ålefiskere før den biologiske rådgivning giver mulighed for det,” siger Henning Mørk Jørgensen, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening.
Fremtidens fiskeriforvaltning
Der er indikationer på, at ålen i de danske farvande kan være i fremgang. Det kan skyldes, at der siden år 2000 har været årlige lukkeperioder for fiskeriet. I dag kan der kun fiskes efter ål i seks måneder af året, men ålen vurderes dog fortsat at være kritisk truet.
”Vi skal huske på, at ålen er et vildt dyr, som er i meget stor risiko for udryddelse. Ålens forsigtige fremgang giver håb for, at bestanden kan komme sig, men det kræver, at vi giver ålen helt fred i en periode. Formålet med at stoppe fiskeriet er at passe på vores havnatur og sikre, at vi også i fremtiden har ål i vores farvande. Vi gør hverken naturen eller fiskerne en tjeneste ved at fiske en kritisk truet art,” siger marinbiolog Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.
Her er anbefalingerne fra Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden:
- Stop for ålefiskeri
- Annullér generationsskifte i ålefiskeriet
- Følg den videnskabelige rådgivning for ålebestande
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum