Lolland Kommune

Digital træning øger ældres livskvalitet

Del
Lolland Kommune har testet træningskonceptet DigiRehab for at se, hvordan det digitale træningsforløb kan gøre ældre borgere mere selvhjulpne og øge deres livskvalitet. En række borgere, som modtager hjemmehjælp og personlig pleje, har sammen med sundhedsmedarbejderne fulgt et individuelt tilrettelagt træningsprogram på en tablet to gange om ugen i 12 uger. Forløbet har vist sig både at have en positiv effekt på deres funktionsevne og på medarbejdernes arbejdsglæde. På baggrund af de gode resultater vil Lolland Kommunes hjemmepleje snart gå i gang med at implementere DigiRehab.
Laila (th.) har været glad for det digitale træningsforløb, som hun har afprøvet sammen med social- og sundhedshjælper Nanna (tv.).
Laila (th.) har været glad for det digitale træningsforløb, som hun har afprøvet sammen med social- og sundhedshjælper Nanna (tv.).

Jævnlig træning bidrager til at styrke eller fastholde ældres fysiske funktioner, så de bedre kan nyde livet og klare hverdagens opgaver. Netop det er formålet med det digitale træningsprogram DigiRehab, der kan udføres i eget hjem. For at afprøve, om DigiRehab fungerer som et godt supplement til de øvrige rehabiliteringstilbud, har Lolland Kommunes Team Nakskov Syd og den private leverandør Lev-Vel deltaget i et pilotprojekt fra 1. april til 1. juli 2019.

Som opstart til projektet har sundhedsmedarbejderne fået et kursus i at betjene træningsprogrammet, og de er blevet undervist i at hjælpe borgerne med træningen. I selve projektet har 32 udvalgte hjemmehjælpsmodtagere trænet 2x23 minutter om ugen i en periode på 12 uger med hjælp fra sundhedsmedarbejderne og en tablet, der indeholder programmet med træningsøvelser, instruktionsvideoer og screeningsredskaber. Fire gange undervejs i forløbet er borgernes aktuelle funktionsniveau blevet screenet for at følge udviklingen og for at give programmet mulighed for hele tiden at tilpasse øvelserne til den enkelte.

Projektet er nu blevet evalueret, og både borgere og medarbejdere har overvejende oplevet forløbet som et positivt tiltag. Deltagerne har været glade for at kunne træne hjemme, og flere af dem ønsker at fortsætte, fordi de kan mærke, at træningen gør en forskel både i forhold til fysikken og humøret. For eksempel kan nogle nu igen gå på toilettet uden hjælp, og andre har fået mod på selv at træne videre.

Tilbagemeldingerne lyder blandt andet:

”Det har været super godt, at jeg har kunnet træne hjemme. Jeg husker ikke så godt og glemmer at tage bussen, og så misser jeg min træning. Mit mål var at kunne gå en lille tur med min hund. Det kan jeg i dag. Nu er mit mål at blive så god som muligt, inden jeg skal opereres, så jeg bedre kan komme mig efter operationen.”

”Jeg har fået det meget bedre. Træningen har været lidt som at få et spark bagi, så jeg kom i gang.”

”Jeg bruger de øvelser, jeg har lært. Jeg vipper med fødderne, når jeg sidder i stolen og sådan noget.”

Formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune glæder sig over de positive tilbagemeldinger og ser frem til at udbrede det digitale træningsværktøj, så også andre i kommunen kan få gavn af det:

”Vi er altid nysgerrige på nye digitale løsninger, der kan være med til at gøre livet bedre for borgerne i Lolland Kommune. Noget af det, der har betydning for livskvaliteten er at kunne basale ting uden at være afhængig af andre. På ældre- og sundhedsområdet har vi derfor et ønske om at hjælpe flest mulige til at kunne mest muligt selv, og det er DigiRehab med til at understøtte. Inden vi implementerer det, har vi afprøvet produktet i et pilotprojekt for at kvalitetssikre det og gøre os nogle praktiske erfaringer med, hvordan vi får mest muligt ud af det i Lolland Kommune. I den proces har lederne og sundhedsmedarbejderne gjort et kæmpe stykke arbejde, og de fortjener mange tak for deres engagement og bidrag undervejs. Det får vi stor glæde af i det videre arbejde med DigiRehab,” fortæller Tom Larsen.

Nøgleord

Kontakter

Tom LarsenFormand for Ældre- og Sundhedsudvalget

Tlf:27 15 29 00

Bodil PedersenLeder af Center for Støtte & Vejledning

Tlf:20 45 90 13

Billeder

Laila (th.) har været glad for det digitale træningsforløb, som hun har afprøvet sammen med social- og sundhedshjælper Nanna (tv.).
Laila (th.) har været glad for det digitale træningsforløb, som hun har afprøvet sammen med social- og sundhedshjælper Nanna (tv.).
Download

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum