To nye fag i 3D-print i metal til industritekniker- og værktøjsmageruddannelsen

Nu kan lærlinge på industritekniker- og værktøjsmageruddannelsen vælge to fag som valgfri specialefag inden for 3D-print i metal – også kaldet Additiv Manufacturing. Fagene er udviklet af MI med henblik på at imødekomme udviklingen i industrien.
Fagene gør bl.a. eleverne i stand til at betjene en 3D-metalprinter og fremstille maskin- og værktøjsdele ud fra tegningsmateriale. Eleverne får også kendskab til CAM-simuleringsværktøjer.
3D-print i metal vinder mere og mere frem i industrien, hvor teknologien bruges til at fremstille produkter og prototyper hurtigere og mere omkostningseffektivt. Den egentlige anvendelse af 3D-print i metal ude på virksomhederne er fortsat begrænset, men for at sikre at lærlingene er klædt på til den udvikling, der vil møde dem i fremtiden, har de nu mulighed for at vælge fag inden for området.
Kan bidrage til øget produktivitet
- 3D-print er allerede ved at forandre produktionsprocesser i flere brancher. Eksempelvis er man i Plastindustrien nået langt med at introducere 3D-print i forbindelse med produktionen af støbeforme, hvilket kan være med til at øge produktiviteten væsentligt. Det er vigtigt, at virksomhederne har adgang til de kompetencer, der gør dem i stand til at udnytte den nye teknologi, og det er vi med til at sikre med de to nye fag, siger Michael Boas, chefkonsulent i DI og medlem af Udviklingsgruppen for Industri og værktøj.
- Vi har allerede i dag to AMU-kurser inden for 3D-metalprint. Men med den teknologiske udvikling, der sker, er tiden nu kommet til at iværksætte flere uddannelsestiltag på området. Derfor har det været vigtigt for os at udvikle to længere fag til industritekniker- og værktøjsmageruddannelserne, så fremtidens faglærte får en dybere viden om teknologierne og principperne bag 3D-metalprint. Når behovet stiger yderligere i branchen, vil vi også kunne udbyde dette som efteruddannelse til de industriteknikere og værktøjsmagere, der allerede er udlært, siger Torben Andresen Lindhardt, sekretær i Uddannelses- og IKT-Sekretariatet i Dansk Metal og medlem af Udviklingsgruppen for Industri og værktøj.
De to nye fag er udviklet meget tidligt i implementeringsfasen af teknologien i industrien. Derfor vil der kun være få institutioner, der i starten kan udbyde fagene.
Herningsholm Erhvervsskole har som den eneste erhvervsskole anskaffet sig en 3D-metalprinter, og de nye fag bliver derfor som udgangspunkt afviklet der.
Kontakter
Thea WanningKommunikationschef
Tlf:51600075twa@iu.dkBilleder
Information om Industriens Uddannelser
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum