Digerne på Lolland, Falster og i Vadehavet er godt i stand
Sammen med lokale digelag har Kystdirektoratet gået næsten 160 km diger efter i sømmene på Lolland, på Falster og i Vadehavet. Der er blevet kigget efter slitage eller misligholdelse, som kan svække digets styrke mod havet slid.
- Vi går digerne igennem for at kontrollere, at de er vedligeholdt, som de skal, så digets styrke kan forblive intakt. Vi kan nu konstatere, at digerne har det godt og vedligeholdelsen er i orden igen i år. Både de mange kortere diger i Vadehavet og det 63 kilometer lange dige på Lolland og det 17 km lange dige på Falster, siger senior kysttekniker Holger Toxvig i Kystdirektoratet.
Det er det lokale digelag, som er ansvarlig for at vedligeholde digerne, og Kystdirektoratets rolle er at vejlede digelagene om dette arbejde. På digesynet drøfter deltagerne de mest almindelige daglige udfordringer med græsslåning, ræve, muldvarpe eller fjernelse af uønsket vegetation som for eksempel hybenroser. I Vadehavet kan der også være behov for at håndtere flodskarn, som er tang og andet materiale, der er skyllet op fra vaden.
- Digerne beskytter områder, som ellers er i fare for at blive oversvømmet fra havet ved højvande eller storm. De er derfor af stor betydning for de mennesker, som bor i området. De årlige gennemgange af digerne skaber tryghed for, at de bliver tilstrækkeligt og rigtigt vedligeholdt, så sikkerheden er i top. De udfordringer, der måtte være, har vi en god dialog om, så de bliver håndteret bedst muligt, siger Holger Toxvig.
Kystdirektoratet deltager i digesyn to gange årligt. I foråret for at udpege områder, der kan have behov for yderligere vedligehold eller reparation, og i efteråret for at sikre, at reparationerne er udført, og digerne kan modstå efterårets og vinterens storme.
Fakta:
- Kystdirektoratet har siden 1974 ført tilsyn med Vadehavsdigerne og digerne på Lolland og Falster.
- De lokale digelag, som består af lokale grundejere, er ansvarlige for drift og vedligehold af digerne.
- Digerne i Vadehavet består af en række kortere diger: Oksby, Varde, Darum-Tjæreborg, Ribe, Mandø, Rejsby, Ballum, Juvre, Havneby, Kirkeby, Højer-Emmerlev .
- På Lolland ligger Det Lollandske Dige på sydkysten og på Falster Det Falsterske Dige på østkysten.
- Digerne på Lolland og Falster blev etableret efter en meget voldsom storm og oversvømmelse i 1872, hvor cirka 80 mennesker omkom.
- Staten har ydet økonomisk støtte til de diger, der føres tilsyn med.
Yderligere information:
Senior kysttekniker Holger Toxvig, Kystdirektoratet, tlf.: 23 25 50 38, mail: htm@kyst.dk
Billeder
Information om Kystdirektoratet
Følg pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Nye beregninger viser, hvor stor en stormflod der kan ramme København21.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI viser, hvor høj vandstanden kan blive langs kysterne i Københavnsområdet under den værst tænkelige stormflod i dag og i fremtidens klima. Beregningerne indgår i forundersøgelsen af stormflodssikring af København.
Et tilstandstjek af diger for fremtiden29.11.2023 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Stormfloden i oktober satte mange danske diger på prøve, og flere diger fik store skader. I fremtiden vil stormfloder som denne opstå oftere, og derfor er det vigtigt at være beredt. Et led i fremtidssikringen er at fastslå digernes opbygning og modstandsstyrke, og den forbindelse vil man i den kommende tid kunne møde store maskiner på de nordfynske diger.
Hul i diget er ikke hul i hovedet27.10.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er øget aktivitet langs Randers’ diger for tiden. Pæle bliver sat i, og store maskiner borer prøver ud af digerne, men der er dog ingen grund til bekymring. De mange boringer er ikke hærværk, men er et sundhedstjek på danske diger, som Kystdirektoratet står bag.
Miljøvurdering af kystbeskyttelse af Vestkysten fra 20252.8.2023 15:46:57 CEST | Pressemeddelelse
Den nuværende tilladelse til kystbeskyttelse på den centrale del af Vestkysten udløber med udgangen af 2024. Arbejdet med at miljøvurdere den efterfølgende kystbeskyttelsesindsats for perioden 2025-39 er i gang. Kystdirektoratet inviterer lokale interessenter til at komme med forslag og idéer.
Invitation til workshop om kystbeskyttelse på strækningen fra Lodbjerg til Nymindegab27.6.2023 12:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kystdirektoratet inviterer interessenter til workshop om miljøvurdering af kystbeskyttelsesarbejdet på strækningen Lodbjerg-Nymindegab som vil foregå i perioden 2025 - 2039. Det foregår tirsdag den 8. august, kl. 10.00-13.30 på Klimatorium i Lemvig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum