Flere ældre har flyttedrømme sent i livet
25 procent af de 52-62-årige danskere overvejer at flytte inden for de næste 5 år. Det er væsentligt flere end tidligere, hvor det var mere usædvanligt at rive teltpælene op i en sen alder.
”Det tyder på, at den ældre del af befolkningen er begyndt at tilpasse deres boligforhold efter, at flere lever længere og har mange gode år i alderdommen,” siger seniorforsker Anu Siren, der står bag den nye undersøgelse Ældres boligsituation og fremtidige boligønsker.
Hun vurderer, at de fysiske omgivelser har en voksende betydning blandt den ældre del af befolkningen, fordi mange er friske langt op i alderen og ønsker at leve et aktivt og selvstændigt liv med mange aktiviteter i hverdagen.
Seniorbofællesskaber er populære
Omkring hver tredje, der kunne forestille sig at flytte, ser det som en attraktiv mulighed at bo i et seniorbofællesskab. Det er særligt blandt de 52-62-årige, at interessen for denne boligform er størst.
”For det første afspejler den store interesse tidsånden og et øget fokus på de sociale fællesskaber. For det andet tilbyder seniorbofællesskaber både muligheden for en frisk start på ”den tredje alder” og er samtidig et socialt sikkerhedsnet, hvis man skulle blive svækket med alderen,” forklarer Anu Siren.
Undersøgelsen viser desuden, at de fleste ældre har en god økonomi, som primært skyldes, at de bor i ejerboliger med relativt lave udgifter. Det er således ikke et økonomisk pres, der får folk til at overveje at flytte.
Resultaterne fra undersøgelsen
Sådan bor danskerne i alderen 52 år og ældre:
- 74 procent bor sammen med nogen. Kvinder og de ældste borgere bor oftere alene
- De gennemsnitlige boligudgifter er på godt 5.000 kr./mdr. Dem, der bor i ejerboliger, har de laveste udgifter
- Knap 50 procent har en dagligvarebutik inden for 500 meters afstand, og ca. 70 procent kan nå offentlige transportmidler inden for 500 meter
- 51 procent har haft deres nuværende bolig i 20 år eller mere, mens 25 procent er flyttet inden for de sidste 10 år
- Dem, der er flyttet for nyligt, angiver hyppigst ”for at have en mindre bolig” som grunden til at være flyttet
- De yngre aldersgrupper (52-62-årige) flytter oftest på grund af dødsfald, skilsmisse eller uspecificeret ”anden årsag”, mens de ældste (82-97-årige) i højere grad flytter, fordi de mister funktionsevnen og helbredet svækkes.
Overvejelser og ønsker til fremtiden blandt danskerne i alderen 52 år og ældre:
- Hele 77 procent overvejer ikke at flytte i fremtiden. Jo ældre man er, jo sjældnere overvejer man at flytte
- 25 procent af de 52-62-årige overvejer at flytte inden for de næste 5 år. Blandt de 82-97-årige er andelen 13 procent
- Andelen af ældre, der overvejer at flytte, stiger over tid. I hver ny årgang af seniorer er der lidt flere, der overvejer at flytte i det sene voksenliv
- Cirka 50 procent af dem, der overvejer at flytte, oplyser, at det er ”for at få en mindre bolig”
- Cirka hver tredje kunne forestille sig at flytte i et seniorbofællesskab. Det er særligt i aldersgruppen 52-62-årige, der er størst interesse.
FAKTA OM ÆLDREDATABASEN
Ældredatabasen indeholder data fra en stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse for et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 52 år og derover. Undersøgelsen er blevet foretaget hvert femte år siden 1997 og er en forløbsdatabase, der så vidt muligt følger de samme ældre over tid. Rapporten Ældres boligsituation og fremtidige boligønsker tager primært afsæt i den nyeste indsamling af Ældredatabasen fra 2017, hvor 10.062 personer mellem 52 og 97 år har svaret på spørgeskemaet.
Nøgleord
Kontakter
Anu Siren, seniorforsker, 33 69 77 53, anu@vive.dk
Links
Information om VIVE
VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.
Følg pressemeddelelser fra VIVE
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIVE
Frafald på erhvervsuddannelser er forskelligt afhængig af uddannelse og elevgruppe19.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har behov for et mere nuanceret blik på frafald blandt eleverne på erhvervsuddannelserne, hvis vi skal komme frafaldet til livs. For omfanget af elevers frafald er forskelligt for de enkelte uddannelser, uddannelsessteder og elevgrupper. Desuden kan frafald have vidt forskellige årsager, hvilket kalder på forskellige typer af tiltag til fastholdelse fra skolernes side.
Andelen af ikke-uddannede lærere er mindre alarmerende end hidtil antaget6.9.2023 08:51:26 CEST | Pressemeddelelse
På fem år er andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen steget fra 9 procent til 12,9 procent. En væsentlig stigning, men ikke så alarmerende som hidtil antaget. Der er store geografiske forskelle, og andelen er størst i Nord- og Vestsjælland.
Stor forskel på mænds og kvinders løn blandt privatansatte funktionærer10.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Blandt funktionærer i den private sektor tjente mændene i 2019 næsten 20 pct. mere end kvinderne. En lønforskel, der er væsentligt højere end for den samlede private sektor.
Direktør for VIVE, Lotte Jensen, fylder 60 år26.5.2023 12:44:39 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Lotte Jensen, fylder 60 år den 29. maj 2022.
Frisættelse af kommuner giver faglig nytænkning i velfærden14.3.2023 06:04:18 CET | Pressemeddelelse
VIVE har samlet de første erfaringer med velfærdsaftalerne, hvor syv kommuner er blevet frisat fra statslige og kommunale regler. Det har skabt et fagligt frirum, som giver medarbejdere energi til at tænke nyt.