Danske forskere laver model for solenergi i hele verden

Solenergi er for alvor på vej frem i hele verden. Over de sidste tre år er der på global plan installeret flere solcelleanlæg end nogen anden energikilde, og den årlige vækstrate mellem 2010 og 2017 var hele 24 pct.
Globalt set spås solenergi derfor at spille en lige så stor rolle i fremtidens bæredygtige energisystemer som vindenergi, men det kræver præcise modeller for, hvor meget energi solcelleanlæggene producerer.
De modeller har danske forskere nu sørget for i et stort forskningsprojekt fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Resultaterne er blevet publiceret i tidsskriftet ”Progress in Photovoltaics”.
”Vi har indsamlet 38 års globale solindstrålings-, vejr- og temperaturdata med en rumlig opløsning på 40km x 40km for hele kloden og sammenholdt dem med historiske data for europæiske solcelleanlæg. Ud fra dette har vi lavet en ganske præcis model, der på global, regional og lokal plan kan fortælle, hvor godt solcelleanlæg yder på den givne geografi, afhængig af hvilken type anlæg man bruger. På den måde kan vi modellere ikke kun en enkelt installation, men hele lande eller kontinenters energiproduktion fra solcelleanlæg. Det har stor betydning for, hvordan fremtidens energisystemer skal sættes sammen for at fungere optimalt,” siger adjunkt Marta Victoria, som har stået for projektet.
Hun fortsætter:
”Det er ikke længere en udfordring at skabe billig, grøn energi. Prisen på solcelleanlæg er raslet ned de sidste 10-20 år, og derfor ser vi også nu en enorm investering i netop denne energikilde. Udfordringen bliver at koble energiproduktionen fra myriader af små installationer spredt ud over landskabet med et lands samlede energibehov og energiproduktion fra andre kilder – som samtidig er sammenkoblet på tværs af landegrænser.”
Problemet er samtidig, at fremtidens grønne energisystem afhænger af vedvarende energikilder, som afhænger af vejret. Derfor er man ifølge Marta Victoria nødt til at kende detaljerne i energiproduktionen meget nøjagtigt.
”Solcelleanlæg for en kæmpe betydning for fremtidens energisystemer, og det duer ikke, hvis vi planlægger systemer ud fra modeller, der ikke tager højde for udfald i forhold til normen. Derfor har vi i dette projekt samlet fintmasket timedata fra de sidste 38 år for hele kloden, således at man kan benytte modellen overalt,” siger hun.
Alle data i modellen er stillet frit til rådighed for alle via Open License.
Projektet er en del af projekt RE-Invest, som er støttet af Innovationsfonden, og som samler en lang række danske og internationale universiteter og virksomheder om at skabe fremtidens energisystem.
Nøgleord
Kontakter
Adjunkt Marta Victoria
Mail: mvp@eng.au.dk
Tlf.: 22631595
Lektor Gorm Bruun Andresen
Mail: gba@eng.au.dk
Tlf.: 29426179
Billeder


Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum