Solcelleejere er glade for deres anlæg

Danske solcelleejere smiler lidt ekstra, når solen skinner, og glæder sig over deres solcelleanlæg – i særdeleshed fordi de er glade for besparelserne på elregningen, men i høj grad også fordi det er en god følelse at producere sin egen energi uden at belaste klimaet. Derudover kunne mange solcelleejere godt tænke sig et husstandsbatteri.
Sådan lyder et par af de opløftende resultater i den hidtil største spørgeskemaundersøgelse herhjemme af danske solcelleejeres tilfredshed og motivation for at købe et solcelleanlæg. Undersøgelsen er gennemført af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i København.
Grøn omstilling med private solceller
”De kommende år står vi i Danmark over for en grøn omstilling af el-nettet, der i højere grad skal tilpasses vedvarende energikilder. Her kan de små, private solcelleanlæg komme til at spille en væsentlig rolle i fremtiden”, forklarer seniorforsker Anders Rhiger Hansen fra SBi, som har stået for undersøgelsen, der er gennemført i samarbejde med energiselskaberne Eniig og SEAS-NVE som del af et større ForskEL-projekt.
”Det er derfor vigtigt at få viden om, hvad der motiverer private husejere til at købe solceller. Men også hvordan det at producere sin egen strøm påvirker dagligdag og elforbrug – særligt med henblik på at tilpasse elforbruget til belastningen af el-nettet eller produktionen fra private solcelleanlæg”, forklarer Anders Rhiger Hansen.
God følelse selv at producere energi
Der er i dag over 70.000 private solcelleanlæg i Danmark, og undersøgelsen viser, at solcelleejerne generelt er tilfredse med deres solcelleanlæg. 71 % svarer, at de er ”tilfredse” eller ”meget tilfredse” med solcelleanlægget, og over 90 % svarer, at ”det er en god følelse selv at producere energi”.
”Det er opløftende, at så mange solcelleejere er glade for deres anlæg. For en stor del er det den økonomisk besparelse på elregningen og muligheden for at være selvforsynende med energi, der gør dem så tilfredse, men undersøgelsen viser også, at det har stor betydning for solcelleejerne, at de gør noget godt for klimaet”, siger Anders Rhiger Hansen og uddyber, at de økonomiske og miljømæssige motivationsfaktorer varierer lidt afhængig af, hvilken afregningsform solcelleejerne er på.
Husstandsbatteri på ønskelisten
I undersøgelsen blev der også spurgt ind til solcelleejernes overvejelser om anskaffelse af et husstandsbatteri til lagring af el fra solcelleanlægget. Her svarede 5 %, at de havde et husstandsbatteri, mens 29 % svarede, at de ”helt sikkert” eller ”sandsynligvis” overvejede at købe et husstandsbatteri.
”Jeg tror muligheden for at kunne lagre energien fra solcellerne og bruge den på tidspunkter, hvor solen ikke skinner, frister solcelleejerne. Både fordi det kan give et større økonomisk udbytte af anlægget, og fordi forestillingen om at være selvforsynende er tillokkende. Mens disse ønsker er meget væsentlige for solcelleejerne, så kan de dog være uhensigtsmæssige for balancen i el-nettet”, siger Anders Rhiger Hansen.
Læs mere om undersøgelsen og resultaterne i rapporten Hverdagsliv med solceller og motivation for køb: Spørgeskemaundersøgelse blandt private solcelleejere i Danmark, der kan downloades fra SBi’s hjemmeside (www.sbi.dk).
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen omfatter 2.479 svar fra et repræsentativt udsnit af danske husstande med solcelleanlæg. Danmarks Statistik har indsamlet svar.
51 % af solcelleejerne læste avisartikler om private solcelleanlæg forud for køb
36 % af solcellerejerne opvarmer huset med brændeovn
29 % af solcelleejerne kan aflæse solcelleanlæggets produktion online
33 % af solcelleejerne aflæser deres elforbrug hver måned
41 % af solcelleejerne har vasket deres anlæg
ForskEL-projekt
Undersøgelsen er del af et større energiforskningsprojekt med titlen:Solcelleejeres motivation og adfærd som prosumers under ForskEL-programmet.
Projektet undersøger blandt andet hvem, der har købt solcelleanlæg, deres motivation for køb og betydning for hverdagslivet at have solcelleanlæg. Undersøgelserne omfatter kvalitative interviews, registeranalyser og spørgeskemaundersøgelse.
Solcelleejere betegnes ’energi prosumers’, fordi de både producerer og forbruger energi (sammentrækning af de engelske ord ’producer’ og ’consumer’
Projektet afsluttes i 2020.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger om kan fås hos seniorforsker Anders Rhiger
Hansen, SBi, på tlf. 6167 2860 eller arh@sbi.aau.dk.
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum