Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen et hav af danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.
Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anna G. Bach, agb@forsikringogpension.dk.
Fakta om Forsikringsoplysningen:
Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/
Brevkasse for juni:
Spørgsmål - Skal vi betale erstatning til vores søns pædagog for et par ødelagte briller?
Hej,
Min søn på 3 år er lige startet i børnehave. Forleden dag sad han sammen med en pædagog og læste historie, og herunder har han på en eller anden måde fået ramt hendes briller, så stellet gik i stykker.
Er det noget, som vi eller vores forsikring skal dække? Eller er det institutionen/kommunen, som bør være forsikret over for den slags uheld?
Jeg håber, I kan hjælpe med et svar, da vi som forældre selvfølgelig ikke ønsker at rage os uklar med vores drengs institution efter så kort tid.
Bh.
Forælderen
Svar:
Hej forælder
Institutionen har pligt til at sikre deres ansatte ved arbejdsskader, dvs. ulykker som sker under arbejdets udførelse, herunder brilleskader. Derfor skal pædagogen i første omgang anmelde uheldet til kommunen. Kommuner er ofte selvforsikrende, men det ændrer ikke på, at pædagogen kan have ret til erstatning efter Lov om arbejdsskade.
I øvrigt kan man normalt ikke gøre børn under 5 år ansvarlige for deres handlinger. Det skyldes, at børn i den alder har svært ved at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert.
Hvis kommunens forsikring af en eller anden årsag ikke dækker, kan I undersøge, om jeres indboforsikring i stedet dækker.
For selvom mindre børn normalt ikke bliver erstatningsansvarlige, dækker de fleste indboforsikringer, som inkluderer en ansvarsforsikring, alligevel visse skader, som børn under 5 år laver, hvis det manglende juridiske ansvar alene skyldes barnets alder eller manglende udvikling. Personskader vil normalt altid være dækket, mens kun nogle selskaber dækker tingskader – og med en særlig selvrisiko. I er ikke forpligtet til at betale det, hvis jeres forsikring ikke dækker, eller hvis de fratrækker en selvrisiko i erstatningen.
Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål, og at du har ro i maven til at tage en snak med din søns institution.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål - Hvordan er jeg stillet ved fejl og mangler efter en forsikringsskade?
Kære forsikringseksperter
Jeg har et par spørgsmål til en tidligere sag hos mit forsikringsselskab, som jeg håber I kan hjælpe med.
Vores udhus blev i 2016 delvist genopbygget efter et stormvejr, og vores husforsikring dækkede udgifterne. Desværre oplever vi nu, kun 3 år efter, at mange af fugerne på udhusets sydvendte facade er begyndt at smuldre.
Jeg har kontaktet mit forsikringsselskab for at få dem til at udbedre problemet. Deres taksator videresendte i første omgang min henvendelse til det pågældende byggefirma, som forsikringsselskabet havde valgt til at udføre arbejdet.
Byggefirmaet afviste senere, at det var deres ansvar. Og jeg kontaktede igen forsikringsselskabet for at få dem til at følge op på sagen. Forsikringsselskabet har ikke reageret på min henvendelse.
Jeg er derfor nu kommet i tvivl om mine rettigheder. 1) Har jeg krav på at få udbedret problemet? Hvis ja - er det forsikringsselskabets ansvar? 2) Hvem skal jeg klage til, hvis ingen vil stå til ansvar, fx Ankenævnet for forsikring, Byggeriets Ankenævn eller noget helt tredje?
Mvh.
En frustreret husejer
Svar:
Kære frustrerede husejer
Først og fremmest skal du kunne dokumentere, at de løse fuger skyldes håndværkerens fejl. Herudover skal du være opmærksom på, at der er særlige frister for at klage over mangler ved et udført arbejde. I mange tilfælde er mangelfuldt arbejde et mellemværende mellem kunden (dig) og håndværkeren. Men det kan afhænge af, hvem der har bestilt håndværkeren og anvist, hvordan arbejdet skal udføres.
Hvis du selv har bestilt håndværkeren til at udføre arbejdet, er det dig, som bygherre, der har mangelsbeføjelser. Dvs. du skal selv gøre indsigelser over for håndværkeren. Det har dit forsikringsselskab ikke ansvaret for.
Ofte beder forsikringsselskaberne deres kunder om at indhente et par tilbud på at få udbedret den konkrete skade. På den baggrund vurderer de, hvor meget de kan erstatte. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er dem, som har rekvireret håndværkeren.
Er der derimod tale om mangler, som vedrører en udbedringsmetode, som dit forsikringsselskab har anvist, eller har de igangsat og entreret med håndværkeren, kan forsikringsselskabet have et ansvar. Det kræver normalt, at håndværkeren ikke vil påtage sig ansvaret og ikke afhjælper problemet.
Hvis du mener, at dit forsikringsselskab som rekvirent hæfter for eventuelle mangler, kan du indsende en klage til forsikringsselskabets klageansvarlige. Du finder ofte kontaktoplysningerne på selskabets hjemmeside. Afviser de fortsat at afhjælpe problemet, kan du klage over deres afgørelse til Ankenævnet for Forsikring mod et gebyr på 200 kr.
Hvis dit forsikringsselskab ikke har bestilt håndværkeren, og du ikke finder en løsning med håndværksfirmaet, bør du sende en klage til håndværkerfirmaet. Afviser de din klage, kan du som forbruger klage til Byggeriets Ankenævn over kvaliteten af et udført håndværksarbejde. Det koster et gebyr på 300 kr. Du kan læse mere på deres hjemmeside www.byggerietsankenaevn.dk.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål: Hvorfor er jeg ikke dækket af min mands arbejdsskadeforsikring, når jeg arbejder i hans firma?
Hej
Jeg har nogle spørgsmål, som jeg håber, I kan svare på. Jeg er ansat i min mands firma og kom for ca. et år siden til skade i arbejdstiden. Jeg har fået varigt mén, men forsikringen vil ikke anerkende det som en arbejdsskade, da jeg er medhjælpende hustru, og min mands firma ikke er et selskab. I stedet skal min private heltidsulykke dække. Kan det være rigtigt?
Vi har altid indregnet mig sammen med de andre ansatte, når vi skulle lave den årlige opgørelse til forsikringsselskabet over, hvor mange arbejdstimer/fuldtidsansatte vi har. Forsikringsselskabet har aldrig fortalt, at jeg skulle trækkes fra i den opgørelse, fordi de ikke ville dække mig. Så de har fået en hel del forsikringskroner, som de ikke skulle have haft i mange år. Men det kan vi vel heller ikke gøre noget ved?
Med venlig hilsen
Den medhjælpende hustru
Svar:
Hej medhjælpende hustru
En ægtefælle, der arbejder i sin mands selvstændige virksomhed, er ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Det gælder uanset, at du, som ægtefælle, er ansat som lønmodtager i virksomheden, har en lønaftale, betaler A-skat, og i øvrigt har de samme vilkår som virksomhedens øvrige ansatte. For at være dækket kan I derimod lave en særskilt arbejdsskadeforsikring på frivillig basis, som dækker dig og evt. din mand. Har I ikke sådan en forsikring, kan skaden kun anmeldes til din egen heltidsulykkesforsikring.
Du skal dog være opmærksom på, at en ulykkesforsikring og en arbejdsskadeforsikring ikke dækker helt det samme. På en ulykkesforsikring kan du typisk kun få erstatning for varige mén og eventuelt også behandlingsudgifter i forbindelse med en ulykke, mens du på en arbejdsskadeforsikring fx også kan opnå erstatning for tab af erhvervsevne, hjælpemidler, medicin samt erstatning til efterladte ved dødsfald.
Jeg har desværre ikke mulighed for at vurdere, om I kan få penge tilbage for det, som I har betalt for meget. Det afhænger af de konkrete omstændigheder. Hvis der er tale om en fejl fra forsikringsselskabets side, kan der være en chance, men normalt har man ikke krav på mere end 3 års refusion efter de almindelige forældelsesregler. I må prøve at kontakte jeres forsikringsselskab vedrørende eventuel refusion.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Kender du Forsikringsoplysningen?Videokanal
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Rekord: 80.000 danskere arbejder efter folkepensionsalderen21.4.2025 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I morgen tirsdag skal Folketinget igen træffe beslutning om velfærdsaftalen, som denne gang hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. De seneste års udvikling viser da også en markant stigning i danskere, der arbejder frem til – og efter – folkepensionsalderen.
Nye tal: Region Syddanmark har flest skader efter skybrud i 202411.4.2025 11:12:16 CEST | Pressemeddelelse
2023 var det vådeste år nogensinde, og 2024 følger lige efter. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at Region Syddanmark indtager en tvivlsom førsteplads blandt alle regioner i antal skybrudsskader.
Regeringens psykiatriplan – en nødvendig plan for et nødlidende område8.4.2025 11:36:39 CEST | Pressemeddelelse
Godt at der er politisk fokus på at styrke psykiatrien. Det mener forsikrings- og pensionsbranchen, der længe har mærket, at den offentlige psykiatri er under alvorligt pres og gennem de seneste år, har hjulpet tusindvis af danskere.
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform26.3.2025 13:16:27 CET | Pressemeddelelse
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum