Østjysk gård viser bæredygtig mælkeproduktion frem for miljø- og fødevareministeren

Når kalenderen siger 2050, udleder det danske fødevareerhverv ikke flere klimagasser, end det optager. Sådan lyder den ambitiøse strategi, som Landbrug & Fødevarer offentliggjorde i marts måned.
Skal det mål nås, skal der sættes ind i hele værdikæden; fra mark til middagsbord, lyder det fra Mejeriforeningen.
”I hele mejerisektoren er der gang i den bæredygtige omstilling, og mange gårde har taget innovative og effektive løsninger til sig. De gårde skal vi have frem i lyset, så de kan inspirere andre – og derfor har vi inviteret miljø- og fødevareministeren med ud på Ejer Møllegård, der har gjort en stor indsats for at omlægge til en bæredygtige produktion,” siger Steen Nørgaard Madsen, der er formand i Mejeriforeningen.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i dag besøger Ejer Møllegård. Og han ser også frem til en debat om, hvad der skal til for at sætte endnu mere fart på omstillingen – og hvilke barrierer, som landmændene og fødevareproducenterne oplever i dag.
”Bæredygtig omstilling sker i et samspil mellem både politikere, landbrug, detailhandel og forbrugere. Og derfor er det virkeligt positivt at se, at mejerisektoren tager ansvaret på sig og går foran med at sætte ambitiøse mål. Jeg glæder mig til at besøge Ejer Møllegård, som gør rigtig meget godt for klima og miljø ved at omstille til at producere alt sit foder selv,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Minister vises rundt i det bæredygtige landbrug
Ejer Møllergård, der er en Arlagård, drives og ejes af landmand Holger Hedelund Poulsen. På gårdenarbejder han med at omlægge sin foderproduktion fra importeret gmo-soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs. I dag er Ejer Møllegaard 80 procent selvforsynende med foder, og gården vil indenfor de næste par år være 90 procent selvforsynende.
”Jeg dyrker selv hestebønner til foder, fordi det er mere bæredygtigt. Det mindsker brugen af soja fra Sydamerika, sparrer unødvendig transport, og jeg kender selv miljøpåvirkninger fra produktionen. Men samtidig er det også en god forretning og sikrer, at jeg ikke har nogen unødige omkostninger – jeg producerer kun det foder, mine kvæg har brug for,” fortæller Holger Hedelund Poulsen.
Fakta om Ejer Møllegård
Ejer Møllegård er en konventionel mælkeproducerende gård, der ligger ved Skanderborg. Gården ejes og drives af Holger Hedelund Poulsen.
Gården er en del af kvalitetsprogrammet Arlagården, der fastlægger regler for mælkeproduktionen. Det betyder, at Ejer Møllegård har gang i mange indsatser, der tager hensyn til miljø, dyrevelfærd og høj fødevaresikkerhed - og som samtidig er en god forretning for gården.
Udover egenproduktion af foder arbejder Holger Helge Poulsen for at gøre sit landbrug mere bæredygtigt gennem alt fra dyrkning af eget goder, gødningsregnskaber og affaldssortering til klimavenlige tagkonstruktioner bygget af egen tømmer og genanvendeligt stål.
Billeder
Information om Mejeriforeningen.
Følg pressemeddelelser fra Mejeriforeningen.
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mejeriforeningen.
Trods europæisk førsteplads i økologi mangler Danmark at opdage økologisk ost, brød og pålæg5.12.2022 09:33:34 CET | Pressemeddelelse
Mens frugt, grønt og mælk bliver købt økologisk i stor stil, så er andelen markant lavere, når det gælder ost.
Danskerne kender ikke til central smag for at spise bæredygtigt3.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Langt størstedelen af danskerne kender ikke grundsmagen umami, viser ny undersøgelse. Det kan få store konsekvenser for omstillingen til mere bæredygtig kost, fordi umami er den vigtigste af grundsmagene for at spise bæredygtigt, siger ekspert.
Danskerne: vi ved ikke nok om biodiversitet19.12.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 danskere ikke mener, at de ved nok om biodiversitet og at flere er fejlinformerede om vigtige aspekter af biodiversitetskrisen. Det kalder på et øget fokus på en overset og kompleks udfordring, mener Mejeriforeningen, der står bag ny undersøgelse.
Fremtidens klimaneutrale mejerisektor kalder på løsninger i hele kæden24.10.2019 12:24:52 CEST | Pressemeddelelse
Skal mejerisektoren være klimaneutral i 2050 kræver det, at alle løsninger bringes til bordet, og at der bliver samarbejdet på tværs. Det var der bred enighed om ved Mejeriforeningens konference om fremtidens klimaneutrale mejerisektor – men der var ikke helt politisk enighed om, hvordan sektoren ser ud i fremtiden.
Målet om en klimaneutral mejerisektor kræver fælles løsninger18.10.2019 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan vi kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.