Fremtidens klimaneutrale mejerisektor kalder på løsninger i hele kæden

”Jeg er stolt over, at vi i Danmark har et landbrug og ikke mindst en mejerisektor, som tager klimakrisen alvorligt – og som har viljen til at sætte konkrete mål.”
Med de ord indledte Socialdemokratiets fødevareordfører, Anders Kronborg, Mejeriforeningens konference om fremtidens klimaneutrale mejerisektor, der blev afholdt på Christiansborg onsdag. Formålet med konferencen var at diskutere, hvilke initiativer og parternskaber, der skal til for at nå mejerisektorens ambitiøse målsætning om at være klimaneutral i 2050.
Udfordringerne kræver fælles løsninger
Og det er store udfordringer, der skal løses, slog meteorolog og klimaekspert, Jesper Theilgaard fast ved konferencen:
”Jeg kan sagtens vågne op om morgenen og være bange for, om vi nå at gøre noget ved klimaudfordringerne. Men ja, det kan vi med de tre små ord, ’hvis vi vil’. Men det skal gå op i en højere enhed med politikerne, produktionen, virksomhederne og forbrugerne,” sagde han.
Herfra diskuterede både forskere, organisationer og virksomheder, hvad der skal til for at gøre noget ved udfordringerne og nå målene – og der var med stor overensstemmelse mellem de forskere og NGO’er, der holdt oplæg og deltog i debatten. På dagen debatterede de tilstedeværende blandt andet, om udvinding af protein fra græs kan bidrage til grøn omstilling, om vi kan reducere metan-udledningen fra køer, og om detailhandlen kan påvirke forbrugerne til at handle anderledes.
Hvordan ser fremtidens mejerisektor ud?
Politikerne var også på banen i form af seks fødevareordførere, der debatterede, hvad der skal til for, at mejerisektoren når sine mål, og om det kan lade sig gøre. Alle var de enige i, at danske fødevarer skal tales op – men de var ikke helt enige om, hvad der skal til for at nå målsætningen om en klimaneutral sektor:
”Jeg mener så afgjort, at vi skal i en retning med mere plantebaseret produktion. Når vi snakker forskning, skal vi ikke kun forske i, hvordan man kan lave en bedre animalsk produktion, men vi skal også forske, i hvordan vi kan lave vegetabilske alternativer,” sagde Carl Valentin fra SF.
Susanne Zimmer fra Alternativet var dog mere sikker på, at vi også drikker mælk i 2050:
”Jeg tror på, at vi i 2050 er nærmere på at være klimaneutrale i mejerisektoren, hvis den gode udvikling fortsætter,” sagde hun.
Flere i panelet understregede også, at der skal investeres i forskning, så vi kan finde løsningerne – blandt andre Erling Bonnesen fra Venstre:
”Den udvikling, vi har set i hele fødevaresektoren de sidste 100-150 år, har været én stor udviklingshistorie. I dag er vi blandt de lande, der producerer fødevarer med et af de laveste aftryk. Så i stedet for at skælde landmændene ud, skal vi starte med at rose dem og råbe hurra. Og så tror jeg på, at udviklingen fortsætter, og at det kræver udvikling af ny teknologi,” sagde han.
Formand i Mejeriforeningen Steen Nørgaard Madsen slog afsluttende fast, at sektoren er klar til endnu en udviklingshistorie:
”Den grønne omstilling kommer til at kræve meget af os alle sammen. Der findes ikke et erhverv, der har været igennem større forandringer end dansk mejeribrug. Vi kender til stormvejr, og vi er godt i gang.”
Billeder skal kredirere Andreas Bro.
Billeder
Information om Mejeriforeningen.
Følg pressemeddelelser fra Mejeriforeningen.
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mejeriforeningen.
Trods europæisk førsteplads i økologi mangler Danmark at opdage økologisk ost, brød og pålæg5.12.2022 09:33:34 CET | Pressemeddelelse
Mens frugt, grønt og mælk bliver købt økologisk i stor stil, så er andelen markant lavere, når det gælder ost.
Danskerne kender ikke til central smag for at spise bæredygtigt3.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Langt størstedelen af danskerne kender ikke grundsmagen umami, viser ny undersøgelse. Det kan få store konsekvenser for omstillingen til mere bæredygtig kost, fordi umami er den vigtigste af grundsmagene for at spise bæredygtigt, siger ekspert.
Danskerne: vi ved ikke nok om biodiversitet19.12.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 danskere ikke mener, at de ved nok om biodiversitet og at flere er fejlinformerede om vigtige aspekter af biodiversitetskrisen. Det kalder på et øget fokus på en overset og kompleks udfordring, mener Mejeriforeningen, der står bag ny undersøgelse.
Målet om en klimaneutral mejerisektor kræver fælles løsninger18.10.2019 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan vi kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.
CO2-neutral landmand viser vejen frem for næste generation4.10.2019 08:41:34 CEST | Pressemeddelelse
Skal den grønne omstilling af dansk landbrug lykkes, skal alle løsninger bringes til bordet – både af unge og erfarne landmænd. Derfor står Mejeriforeningen nu bag et møde mellem de to generationer på Kroghsminde ved Ølgod. Her driver landmand Jens Krogh et CO2-neutralt landbrug og viser det nu frem til inspiration for næste generation.