Nedslidning handler om dårlige knæ og ondt i ryggen
Når nedslidte får tilkendt seniorførtidspension, er årsagen i langt de fleste tilfælde nedslidning af det fysiske bevægeapparat, for eksempel dårlige knæ, ondt i ryggen eller skader på hænder og fødder.
Det viser en gennemgang af de 1458 seniorførtidspensionssager, der siden 2014 er endt med tildeling af pension.
Undersøgelsen viser, at i 38 procent af seniorførtidspensionssagerne er det skader på bevægeapparatet, der er årsagen til tildelingen af pensionen til de nedslidte danskere.
Hjerte- og karsygdomme er den næst hyppigste årsag til tildeling af seniorførtidspension med en diagnoseandel på 14 procent – samme procentdel som diagnosen ”psykiske lidelser”.
Lidelser relateret til fysisk nedslidning fylder samlet mere end hjerte- og karsygdomme, psykiske lidelser og sygdomme i åndedrætsapparatet, der kommer på hhv. 2., 3. og 4. pladsen over hoveddiagnoser. (se boks)
”Tallene peger på, at fysisk nedslidning er det klart største nedslidningsproblem for tusindvis af ældre danskere på arbejdsmarkedet. Når politikerne i disse uger diskuterer både den fremtidige arbejdsmiljøindsats og værdig tilbagetrækning for nedslidte danskere, så er man nødt til at have fokus på den fysiske nedslidning, som især rammer vores medlemmer,” siger Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk ansvarlig i fagforbundet 3F.
Politikerne på Christiansborg er i disse dage ved at lægge sidste hånd på en forbedring af seniorførtidspensionsordningen, så flere nedslidte får mulighed for at trække sig tilbage tidligere end pensionsalderen. Forhandlingerne om Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret for alle til tidligere pension i forhold til, hvor mange år, man har været på arbejdsmarkedet, står imidlertid stille, fordi regeringen er modstander af forslaget.
”Det er klart, at vi skal have en bedre seniorførtidspensionsordning, så nedslidte ældre kan få et værdigt otium. Men det kan ikke stå alene. Vi er også nødt til at indføre en rettighed til tidligere pension, så folk, der har knoklet med fysisk arbejde hele livet, får mulighed for at trække sig tilbage lidt tidligere end andre. Vi må samtidig satse langt flere ressourcer til Arbejdstilsynet og på at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne, så vi forebygger og undgår nedslidning i fremtiden og flere ressourcer på uddannelse og efteruddannelse, så arbejdsstyrken har de rette kompetencer til morgendagens arbejdsmarked,” siger Ulla Sørensen.
Boks:
Fysisk nedslidning i top
Hoveddiagnoser i tildelte seniorførtidspensionssager i perioden 2014 til 2018.
Antal Andel i procent
Bevægeapparatssygdomme 552 38
Hjerte- og karsygdomme 204 14
Kræftsygdomme 83 6
Nervesystemet og sanseorganser 102 7
Psykiske lidelser 210 14
Sygdomme i åndedrætsorganer 102 7
Ulykkestilfælde, vold 43 3
Øvrige diagnoser 162 11
Kilde: Svar på spm. Nr. 239 stillet til BEU
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger: Kontakt 3F's pressetelefon 88928892
Information om 3F
Følg pressemeddelelser fra 3F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra 3F
Bekymrende rapport kalder på omgående handling8.5.2025 13:08:24 CEST | Pressemeddelelse
Det er stærkt bekymrende, at ulykker i landbruget sker med maskiner, der ikke opfylder lovkrav for sikkerhed. Det fremgår af en ny rapport fra Ekspertgruppen for Arbejdsulykker.
Tiltrængt løft til erhvervsuddannelserne7.5.2025 11:24:00 CEST | Pressemeddelelse
3F kvitterer for, at eleverne får bedre mulighed for at bo tæt på erhvervsskolerne på såkaldte skolehjem.
3F: Alvorlige brud på arbejdsmiljøloven skal føre til fængselsstraf28.4.2025 13:57:57 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Workers’ Memorial Day holder 3F mindehøjtidelighed for de tre mænd, der omkom i en arbejdsulykke på Flemløse Biogasanlæg sidste år. Nu foreslår 3F strengere fængselsstraf for brud på arbejdsmiljøloven.
3F: Skuffende reform9.4.2025 13:19:45 CEST | Pressemeddelelse
Uforståeligt, at a-kassernes rolle ikke styrkes og offentlige millionbesparelser dermed sløjfes
3F anbefaler et klart ja til OK2525.3.2025 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Afstemningen om OK25-aftalerne sættes i gang i dag
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum