Lodsejere, naboer og lokalsamfund inviteres til borgermøder om Baltic Pipe

Energinet inviterer alle berørte lodsejere, naboer m.fl. til borgermøder om Baltic Pipe-projektet.
Miljøstyrelsen, Energistyrelsen og Erhvervsstyrelsen har i dag, 15. februar, indledt en otte uger lang høring om gas-projektet. I forbindelse med høringen er Energinets endelige forslag til det område, hvor rørledningen kan graves i jorden, lagt frem.
Myndighederne har sendt høringsbrev til 831 ejendomme, der kan blive direkte berørt af projektet. Yderligere 1203 ejendomme, der ligger i nærheden af projektområdet, har også fået brev.
- Vi håber, at alle, der har kommentarer og bemærkninger, vil være med til at drøfte projektet og benytte sig af muligheden for at indsende høringssvar til myndighederne. Vi håber også, at alle lodsejere og naboer vil komme til borgermøderne. Det er i alles interesse, at alle bemærkninger spørgsmål og svar kommer frem, så vi kan lave gasledningen på den bedst mulige måde og så skånsomt som muligt, siger Søren Juul Larsen, Energinets chefprojektleder for Baltic Pipe-projektet.
De gule linjer viser det eksisterende gastransmissionsnet. Baltic Pipe er den blå linje: Der skal laves nye rør i Nordsøen, over dele af Jylland, over Lillebælt, over Fyn, over Vest-, og Sydsjælland samt i Østersøen.
Gasledningen skal forbinde de nuværende norske gasrør i Nordsøen med de danske og polske gassystemer. Der skal blandt andet laves et nyt sørør ind til den danske vestkyst samt graves nye rør i jorden over dele af Jylland, over Fyn og fra Kongsmark på Vestsjælland til Faxe Bugt. Fra Faxe Bugt skal et nyt sørør over Østersøen færdiggøre forbindelsen. I nærheden af Næstved skal der desuden opføres en kompressorstation, som kan pumpe gassen over Østersøen.
Det danske statslige el- og gastransmissionsselskab Energinet står for at lave sørør i Nordsøen og anlæg på dansk jord og i Lillebælt, mens det polske gastransmissionsselskab Gaz-System skal lave sørør over Østersøen samt omfattende udbygninger af det polske gasnet.
Stor gevinst for Danmark
Forbindelsen vil give et milliardoverskud til Danmark og gøre det billigere at være dansk gasforbruger. Op mod 10 milliarder kubikmeter norsk gas vil fra 2022 årligt komme gennem Danmark til Polen. Dermed kommer der nye kunder i det danske gassystem. Der bliver derfor flere til at dække Danmarks udgifter til at drive og vedligeholde gasnettet. Det betyder, at gasregningen for de ca. 408.000 danske gasforbrugere forbliver lave. Uden Baltic Pipe ville regningen for den enkelte forbruger stige, fordi gasforbruget generelt falder, og samfundets udgifter dermed ville skulle dækkes af færre forbrugere.
En typisk dansk husstand med gasfyr vil årligt få en gevinst på 100-200 kroner årligt, mens de største gasforbrugere vil spare flere hundrede tusinde kroner årligt. Blandt de største forbrugere er slagterier, mejerier, bryggerier, producenter af brød og grønt, producenter af byggematerialer m.fl.
Senest Energinet lavede et stort gasprojekt, var da rørledningen til Tyskland blev forstærket - det såkaldte Ellund-Egtved-projekt. Det blev indviet i 2013. Arkivfoto Bent Sørensen
- Baltic Pipe er en stor gevinst for det danske samfund. Men vi er klar over, at der mange steder er bekymring hos de borgere, der skal lægge jord til. Derfor har vi også været ude og besøge hver enkelt af de ca. 500 lodsejere, som vi forventer vil blive direkte berørt af gasledningen, for at få mest mulig viden om de enkelte ejendomme, så vi sikrer, at landmandens dræn også virker, efter at gravemaskinerne har dækket jorden til, eller at gasrøret ikke kommer i vejen for fremtidige planer om at udvide en stald eller et maskinhus, siger Søren Juul Larsen.
Ruten ændret flere steder
2. offentlige høring følger op på sidste års 1. offentlige høring, hvor myndighederne modtog 192 høringssvar. På baggrund af input fra borgere, kommuner m.fl. samt yderligere undersøgelser i marken, er forslaget til rute siden ændret flere steder. Bl.a. for at tage lokale hensyn til mulighed for byudvikling, beskyttelse af natur mv.
Energinet inviterer til borgermøder i Varde (5. marts), Kolding (4. marts), Middelfart (14. marts), Odense (12. marts), Slagelse (7. marts) samt to borgermøder i Næstved (hhv. 6. marts og 13. marts).
- Vi har lyttet til borgere og kommuner og ændret en række steder. Nogle steder er områder droppet og nye kommet i spil, andre steder er der lavet justeringer. Men det er desværre ikke muligt at lave sådan en stor gasledning uden at komme til at genere nogen eller skabe ulemper. Mange så helst, at gasledningen blev gravet ned et andet sted end på deres jord. Men vi forsøger at planlægge ruten og inddrage alle berørte, så projektet kan laves så skånsomt som muligt, siger Søren Juul Larsen.
Ud over at være en stor gevinst for Danmark vil Baltic Pipe betyde, at Polen kan blive uafhængig af sin nuværende gasleverandør, Rusland. Polen har samtidig en ambition om at omstille en del af sit kulforbrug til gas og dermed reducere sin CO2-udledning.
Også andre EU-lande vil få gavn af Baltic Pipe, ligesom EU bedre vil kunne hjælpe Ukraine med gasforsyning. Derfor er projektet også støttet af EU.
FAKTA
Lavere gasregning til de 408.000 danske forbrugere
Mere robust dansk gassystem – nye forsyningsveje fra Norge og Polen
Billigere for fremtidens grønne gasser at komme ind på gasnettet.

105 km sørør i Nordsøen
210 km rør over dele af Jylland, Lillebælt, Fyn og Vest- og Sydsjælland
1 kompressorstation på Sydsjælland
275 km sørør i Østersøen til Polen.
280 km udbygning af det polske gasnet
Investeringen giver samfundsøkonomisk overskud på op mod 2 milliarder kroner
Kapacitet: 10 mia. m3 gas årligt – fire gange det årlige danske gasforbrug.
Færdig i oktober 2022.
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, mobil 23 33 85 75, jnr@energinet.dk
Chefprojektleder Søren Juul Larsen, mobil 23 33 87 25, sjl@energinet.dk
Billeder

Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Forsinkelser i genberegning af reduceret afgift for elvarmekunder med forbrug over 4000 kWh2.5.2025 15:30:50 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af en udtalelse fra Skattestyrelsen er Energinet i gang med at ændre metoden for beregning af reduceret elafgift til elvarmekunder. Arbejdet tager dog længere tid end først antaget.
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland nærmer sig hovedstadsområdet25.4.2025 08:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er i gang med at blive renoveret. Forbindelsen får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Bjæverskov til Høje Taastrup går for alvor i gang til maj 2025.
OPDATERET MED NYT KORT OG TRAFIKALE ÆNDRINGER: Brogårdsvej ensrettet mod vest og mindre villaveje spærres af - kom og bliv klogere på, hvad arbejdet betyder for dig7.4.2025 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinets kabelarbejde flytter til den centrale del af Gentofte Kommune lige efter Påske. Tirsdag 22. april begynder kabelarbejdet på en del af Brogårdsvej, Jahnsensvej og en del af Kildeskovsvej. Arbejdet i området vil medføre perioder med ensretning, omkørsler, spærring af veje og andre trafikale restriktioner frem til sommer. Torsdag 10. april mellem kl. 15 og 17 fortæller Energinet om arbejdet ved et info-arrangement på p-pladsen overfor Gentofte Station.
Maglemosevej bliver ensrettet i vestlig retning i midten af marts3.3.2025 15:27:12 CET | Pressemeddelelse
Kabelarbejdet i Hellerup skrider fremad som planlagt. Næste fase går i gang på Maglemosevej fredag 14. marts og vil medføre omkørsler og inddragelse af kantstensparkering.
Energinet gør klar til søkabel mellem Hellerup, Nordhavn og Amagerværket24.2.2025 10:10:12 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med den nye kabelforbindelse mellem Glentegård Koblingsstation i Vangede og Amagerværket er gået til søs. Der skal nemlig graves ud til en kabelrende til søkablet, som skal gå fra kysten i Hellerup til Nordhavn og videre til Amagerværket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum