Håndværkere er glade for solceller
Siden 2010 er det særligt husstande med mindst en beboer med en håndværksteknisk uddannelse, såsom elektriker, VVS-tekniker eller tømrer, der har købt solceller. Det viser en ny analyse baseret på unikke registerbaserede data om samtlige private husstande i Danmark, som har købt solceller frem til 2015.
Analysen er lavet af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i samarbejde med Eniig Holding A/S og netselskabet Cerius. I analysen undersøger de, hvilke karakteristika, såsom indkomst, uddannelse, antal beboere og deres gennemsnitlige alder, der kendetegner private husstande, der har købt solceller.
Ud over en håndværksteknisk uddannelse er det desuden kendetegnende for husstande, der har købt solceller, at de har en høj indkomst og er placeret uden for de større byer.
”Økonomiske incitamenter spiller uden tvivl en vigtig rolle, men det ser ud til, at fx tekniske kompetencer er vigtige i forhold til at købe solcelleanlæg” siger forsker Anders Rhiger Hansen fra SBi.
Privat brug af solceller kan være et væsentligt led i omstillingen til vedvarende energi, og derfor er det interessant at se, at solceller ser ud til at henvende sig til et relativt snævert segment af købere.
”I forhold til udformningen af fremtidige politikker og forretningsmodeller bør man være opmærksom på, hvem man tiltrækker – og hvem man ikke tiltrækker,” siger Anders Rhiger Hansen.
Solcellekøberne har ændret sig over tid
Analysen viser, at billedet af solcellekøberne har ændret sig over tid, i takt med at lovgivningen, priser og forretningsvilkår for solceller har ændret sig. Kandidatuddannede er stærkt overrepræsenteret blandt de første solcellekøbere før 2010. Sammenholdt med andre undersøgelser kan det hænge sammen med, at højtuddannede generelt er mere politisk bevidste, når de forbruger.
”Analysen tyder på, at de tidlige købere af solcelleanlæg måske har været motiveret af miljømæssige hensyn, mens det blandt de senere købere ser ud til mere at handle om at have en teknisk baggrund og økonomiske midler til at investere i solcelleanlæg,” siger forsker og sociolog Anders Rhiger Hansen fra SBi.
Der ses i højere grad forskellige typer købere af solceller i perioden fra juni 2010 til november 2012, hvor priserne på solceller var lavest, og hele 90 % af samtlige solcellekøb frem til 2015 blev foretaget. Her ses bl.a. flere børnefamilier og erhvervsuddannede blandt solcellekøberne.
Analysen er en del af et større forskningsprojekt under ForskEl-programmet, der undersøger solcelleejeres motivation og adfærd i forhold til køb og brug af solceller.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger ved henvendelse til forsker Anders Rhiger Hansen, SBi (tlf. 6167 2860, e-mail: arh@sbi.aau.dk).
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum