Aalborg Universitet

Nyt testcenter i Aalborg skal sikre mere pålidelig elektronik

Del
Uddannelses- og forskningsministeren giver 31 millioner kr. til det nye center X-Power på Aalborg Universitet (AAU), som skal teste effektelektronik til alt fra smartphones til vindmøller. Det sker som led i en samlet bevilling på 73 millioner kr. til tre nye forskningsinfrastrukturprojekter.
Det nye center skal teste effektelektronik, der bruges i det meste moderne teknologi. Foto: Colourbox
Det nye center skal teste effektelektronik, der bruges i det meste moderne teknologi. Foto: Colourbox

Elektronik som ikke går ud eller går i stykker, når det er meget koldt eller vådt. Det får danske forskere med Aalborg Universitet (AAU) i spidsen bedre muligheder for at undersøge på et nyt forskningscenter på AAU, som er et nyt nationalt center for pålidelighedstest af effektelektronik.

Ministeriet bevilger 31,15 mio. kr. til testcentret, der skal arbejde med effektelektronik, som er den teknologi, der håndterer strøm og spænding i alle former for elektronik.

X-Power er et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af SDU, FORCE Technology, DTU og Aarhus Universitet. Centret placeres ved AAU i Aalborg og med afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.

Nøgle til det moderne samfund

- Jeg er rigtig glad for denne bevilling, da den er vigtig for at kunne fastholde den stærke forskningsposition, Danmark har internationalt inden for dette område. Effektelektronik er en nøgleteknologi for det moderne samfund. Derfor ser jeg meget frem til sammen med partnerne at få opbygget det nye testcenter, som vil gavne vores alles forskning, siger Frede Blaabjerg, som er centerleder for X-Power og professor på Institut for Energiteknik.

Testfaciliteterne vil give mulighed for test og analyse af fejlmekanismer i effektelektroniske systemer og komponenter. Det vil eksempelvis blive muligt at teste effektelektroniks pålidelighed i forhold til forskellige stressfaktorer såsom temperatur, fugt, vibrationer og el-net-grænseflader.

Del af en større bevilling

Foruden de 31 mio. til X-Power på AAU bevilger Uddannelses- og Forskningsministeriet også 30 mio. kr. til forskningscentret EMBION i Århus og 11 mio. kr. til projektet CERN-UP, som skal opgradere faciliteter til forskning i højenergifysik. Pengene kommer fra Puljen til Forskningsinfrastruktur.

- Hvis vi skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, så har danske forskere i stigende grad brug for højteknologiske faciliteter. Derfor er det vigtigt, at vi investerer i den infrastruktur, som de skal bruge. Alle tre nye forskningsinfrastrukturer kan være med til at gøre vores liv og hverdag nemmere, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Kontakter

Frede Blaabjerg, Centerleder for X-Power, Professor på Institut for Energiteknik ved AAU, 2129 2454, fbl@et.aau.dk


Hiva Ahmadi, Pressekontakt, AAU, 22 20 68 69, hiah@adm.aau.dk

Billeder

Det nye center skal teste effektelektronik, der bruges i det meste moderne teknologi. Foto: Colourbox
Det nye center skal teste effektelektronik, der bruges i det meste moderne teknologi. Foto: Colourbox
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye