Inviter virksomheder ind i it-undervisningen
Samfundet bliver i disse år i stigende grad digitaliseret. Den tendens vil uden tvivl fortsætte, og fremtidens samfund vil derfor både kræve en grundlæggende forståelse af teknologi og avancerede it-kompetencer. På den baggrund iværksatte it-branchen i 2017 et Coding Class-projekt på udvalgte skoler, bl.a. i Københavns Kommune, hvor omdrejningspunktet var computationel tænkning. Dette projekt har lektor Stine Ejsing-Duun fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet og docent Mikala Hansbøl fra Metropol evalueret i en ny rapport.
- I vores undersøgelse fremhæver eleverne, at Coding Class-projektet har gjort dem bevidste om den betydning, it-løsninger har for virksomheder, ligesom det har styrket deres kreative arbejde med it og har ændret deres interesse for og engagement i it. Derudover peger de på, at den afgørende forskel i dette projekt i forhold til andre skoleaktiviteter med it er det tætte samarbejde med virksomheder. I den forbindelse har noget af det afgørende været arbejdet med autentiske problemstillinger. Det er derfor vigtigt, at virksomhederne og deres problemstillinger i forhold til it inddrages i skolernes arbejde med teknologi, hvis vi skal sikre, at it ikke udelukkende bruges som et redskab til at forbedre elevernes læring, men at eleverne får en reel teknologiforståelse, siger Stine Ejsing-Duun.
Brug for kompetenceudvikling af lærere
I den aktuelle evalueringsrapport har forskerne undersøgt de områder, eleverne har arbejdet med som fx spilprogrammering. På den baggrund peger de på, at der i folkeskolen i dag findes nogle generelle udfordringer, som skal løses, hvis elevernes it-kompetencer og teknologiforståelse skal forbedres.
- Hos lærerne er der et meget lidt udviklet sprog for, hvad computationel tænkning og programmering er. Det er derfor nødvendigt med kompetenceudvikling af lærerne, hvis lærerne skal kunne kvalificere aktiviteterne inden for dette område og integrere dem i skolehverdagen. Vi oplevede også, at computationel tænkning udfordrer de traditionelle skolehierarkier, fordi lærere og elever har forskellige kompetencer at byde ind med. I nogle tilfælde blev lærerne faktisk de lærende, og det var ikke nemt for alle elever og lærere at gå ind i disse friere rammer. Samtidig oplevede vi, at de ressourcesvage elever havde sværere ved at koble sig på aktiviteterne med it, hvilket er en udfordring, lærerne skal være opmærksomme på, understreger Stine Ejsing-Duun.
Fakta:
- Computationel tænkning handler om at gøre eleverne til kompetente tænkere i it
- Første del af Coding Class-projekt blev igangsat i Vejle og Københavns Kommune i 2017
- Hele projektet er netop afsluttet
- Stine Ejsing-Duun er også medlem af forskningsnetværket for pædagogisk it under Styrelsen for It og Læring.
Kontakter
Stine Ejsing-Duun på tlf.: 5190 2124 eller på sed@hum.aau.dk
Pressekontakt på AAU, Susanne H. Knudsen, på tlf.: 2960 9872 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum