Alzheimerforeningen hædrer to AAU-forskere

Alzheimerforeningen og den uafhængige Alzheimer-forskningsfond har netop anerkendt dansk forskning inden for demensområdet med uddeling af både priser og forskningsstøtte til udvalgte projekter. I den forbindelse har postdoc Aase Marie Ottesen fra musikterapi ved Institut for Kommunikation og Psykologi modtaget den ene af to hæderspriser på 100.000 kr. for sin særlige indsats for demensområdet. Hun har således både i sit ph.d.-projekt fra 2014 og i sit aktuelle forskningsprojekt arbejdet med at integrere sang og musik i hverdagspraksis på plejehjem og udvikler lige nu en manual til institutioner og tværfaglige personalegrupper, så de kan få inspiration til at implementere og forankre sang og musik i rehabiliteringsindsatsen.
- Jeg er meget beæret over at modtage forskningsprisen. Det betyder utroligt meget for mig at få en sådan anerkendelse. Jeg ser det som meget betydningsfuldt i forhold til at kunne fortsætte forskningen inden for udvikling af psykosociale omsorgsmetoder og rehabilitering, siger Aase Marie Ottesen.
Musik til mennesker med svær demens
Derudover har ph.d.-studerende Julie Kolbe Krøier ligeledes fra musikterapi ved Institut for Kommunikation og Psykologi modtaget 500.000 kr. i støtte til sit ph.d.-projekt, hvor hun undersøger, hvordan musik kan bruges tværfagligt i forhold til brugere med svær demens.
- Jeg er glad for anerkendelsen. Det er rigtigt dejligt, at den humanistiske forskning i demens bliver støttet og anerkendt, siger Julie Kolbe Krøier, som har beskæftiget sig med demensomsorg gennem de sidste 15 år både som klinisk musikterapeut og som udviklingsmusikterapeut, hvor hun har støttet sosu-personale i at bruge musik i plejen. Derudover er hun også koordinator for det nationale netværk for musikterapeuter inden for demensomsorgen.
Fakta:
- I sit forskningsprojekt samarbejder Aase Marie Ottesen med Plejecenter Sølund, Københavns Kommune, Demenscenter Skovgården, Mariagerfjord Kommune, Strandgården, Hus 22 og 26, Frederikshavn Kommune og Demensenheden, Vejle Kommune. Læs mere på: http://www.musikogdemens.aau.dk/
- Julie Kolbe Krøiers forskningsprojekt hedder ”Exploring person attuned musical interactions between carers and persons with moderate to severe dementia living in nursing homes” og løber frem til 2021. Læs mere om projektet: https://www.musictherapy.aau.dk/Pami
- Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden støttede i alt ni forskningsprojekter. Læs mere på: https://www.alzheimer.dk/nyheder/2018/forskere-faar-alzheimerpris-for-saerlig-indsats/
- Læs mere om musikterapi til demensramte på www.musikterapi.aau.dk/cedomus
Kontakter
Aase Marie Ottesen på tlf.: 2926 6814 eller på e-mail: aamo@hum.aau.dk
Julie Kolbe Krøier på e-mail: jukk@hum.aau.dk
Pressekontakt på AAU, Susanne H. Knudsen, på tlf.: 2960 9872 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum