Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien

Der er generelt et misforhold mellem målsætninger og strategier – især når det gælder de mindre virksomheder med 50-199 medarbejdere. Virksomhederne ser sig strategisk udfordret af både interne og eksterne barrierer som eksempelvis mangel på kvalificeret arbejdskraft, bøvlet lovgivning og regulering.
Vækst – vi mangler dygtige folk
95 procent af de såkaldte mid-market virksomheder har en målsætning om vækst, og 80 procent af dem har en egentlig strategi for væksten. Blandt de mindre virksomheder er det kun 84 procent, der har vækstmålsætninger, og blot 67 procent, der har sat vækstmålet i strategisk system.
Virksomhederne peger på en række interne og eksterne barrierer for at omsætte vækstmålene til operationelle strategier. Internt er den største udfordring mangel på relevante kandidater. Eksternt er barriererne primært faldende efterspørgsel samt lovgivning og regulering.
Jørn Jepsen, partner i Deloitte og ansvarlig for segmentet små og mellemstore virksomheder, siger:
”De små og mellemstore virksomheder udgør størstedelen af dansk erhvervsliv, og det er derfor positivt, at danske virksomheder uanset størrelse, arbejder struktureret med vækstmålsætninger og har ambitioner for fremtiden. Der er ingen tvivl om, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er den helt store udfordring for små som store, og det stiller krav til, at vi opruster arbejdsstyrken med nye kompetencer og bliver bedre til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, så vi kan fortsætte som konkurrencedygtig vidensnation.”
Internationalisering – lovgivningen er bøvlet
Misforholdet mellem målsætninger og erklærede strategier er også udtalt, når det samlet set gælder de adspurgte virksomheders internationale orientering. 59 procent har en målsætning om international tilstedeværelse, mens kun 47 procent har en strategi for at gå i det internationale marked.
Den største interne barriere for international aktivitet er, at det ganske enkelt ikke er særlig højt på dagsordenen i virksomheden, og eksternt opfattes lovgivning og regulering som bøvlet, hvilket afholder mange fra at indtage fremmede markeder.
Digitalisering - vi mangler dygtige folk
Mismatch mellem målsætning og strategi er den samme, når man zoomer ind på virksomhedernes anvendelse af digitale teknologier. Undersøgelsen viser, at 82 procent anvender digitale teknologier, mens kun 61 procent af dem gør det strategisk.
Årsagen til misforholdet skal især findes internt i de adspurgte virksomheder. 35 procent angiver, at de mangler relevante kandidater med digitale kompetencer, og at de eksisterende kompetencer ikke kan imødekomme nye digitale krav. Eksternt er det især lovgivning og regulering, der står i vejen for mere anvendelse af digitale teknologier.
Jørn Jepsen mener, at erhvervsorganisationer og erhvervslivet har et fælles ansvar for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at overkomme barriererne og etablere realiserbare strategier, så også de forbliver konkurrencedygtige i fremtiden.
”Virksomhederne selv kan starte med at træffe en ledelsesbeslutning om, at enhver målsætning altid skal følges af en klar og realisérbar strategi, og herunder strategisk klarhed om, hvordan hver enkelt barriere skaffes af vejen. Vi har et enormt potentiale i Danmark – det skal vi udnytte.”
Fakta om undersøgelsen
Epinion har gennemført undersøgelsen med spørgeskema gennem telefoniske interviews med 193 danske virksomheder fordelt på størrelse og brancher. De interviewede personer er CEOs, CFOs, udviklingsdirektører, strategidirektører o. lign.
Download rapport
Nedenfor kan du downloade den fulde rapport fra Epinion om mid-markedets syn på vækst, internationalisering og digitalisering.
Nøgleord
Kontakter
Jørn Jepsen
Partner, Deloitte
+45 20 12 07 86
jjepsen@deloitte.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum