Ny institutleder på Institut for Fysik og Astronomi

Det er bestemt ikke et nyt bekendtskab, der overtager ledelsen af Institut for Fysik og Astronomi d. 1/7 2018. Professor Ulrik Uggerhøj har været tilknyttet Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet som forsker siden 2000, og som viceinstitutleder siden 2011. Han er uddannet såvel i Aarhus som på det fælleseuropæiske forskningscenter CERN ved Genève, hvor han tilbragte i alt 5 år, og hvor han senere har udført hovedparten af sin forskning.
Ulrik Uggerhøj er medforfatter til mere end 100 videnskabelige artikler. Hertil har han bidraget til udbredelsen af kendskabet til fysik med indlæg i blade, aviser og på nettet samt ved deltagelse i flere radio- og tv-udsendelser om bl.a. relativitetsteoriens tilgang til emnet tid. Han er også forfatter til en række bøger; bl.a. den anmelderroste bog ”Tid – den relative virkelighed” og ”Tid”, der er udgivet i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitet. Senest har han i 2016 udgivet en lærebog i Speciel Relativitetsteori.
Den nyudnævnte institutleder er med egne ord en eksperimentalfysiker, der nyder at opbygge og udføre eksperimenter fra bunden. Ulrik Uggerhøj er forskningsleder for en række internationale forskergrupper på hhv. europæiske CERN og den amerikanske pendant, SLAC, hvor man bl.a. benytter krystaller til at undersøge, hvordan partikler vekselvirker i stærke elektromagnetiske felter, og institutlederen vil fortsætte med forskningen; omend i et mindre omfang.
”Det er med stor glæde og ydmyghed, at jeg overtager ledelsen på det institut, der har skabt en stor del af rammen om mit faglige virke i så mange år. Jeg ser frem til at skabe et endnu stærkere institut, og forhåbentlig at omsætte mit kendskab til IFA’s dybe fagligheder og bredspektrede opgaveløsninger til fordel for de mange ansatte og studerende og for AU i det hele taget,” siger professor Ulrik Uggerhøj.
Det faglige fokuspunkt for Ulrik er lige nu en 100 år gammel udfordring, som han sammen med en international forskningsgruppe har fundet en eksperimentel tilgang til at undersøge. I februar 2018 var han medforfatter på artiklen "Experimental Evidence of Quantum Radiation Reactions in Aligned Crystals", der udkom i Nature Communications. Her behandles den såkaldte strålingstilbagevirkning, der hidtil har været nærmest umulig at måle – og som dermed har været en hæmsko i den klassiske udgave af en af de mest præcise naturvidenskabelige teorier, den såkaldte kvanteelektrodynamik (QED).
”Det glæder mig, at vi har ansat en så dygtig forskningsleder og videnskabsmand til at lede Institut for Fysik og Astronomi. Ikke mindst da han kender instituttet så godt, og er vellidt af medarbejdere og studerende. Jeg ser meget frem til et godt og frugtbart samarbejde,” siger dekan Niels Chr. Nielsen.
Ulrik Uggerhøj er født i 1968 og er gift med læge Malene Uggerhøj, med hvem han har 3 børn. Ansættelsen er en åremålsansættelse frem til 2024.
Nøgleord
Kontakter
Professor Ulrik Uggerhøj,
Telefon: 2338 2373,
Email: ulrik@phys.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse
Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.
Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi18.11.2024 14:51:04 CET | Pressemeddelelse
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
Forskere advarer: Det kan forværre den globale opvarmning at plante træer højt mod nord7.11.2024 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Træer kan opsuge store mængder CO2 fra atmosfæren, så hvis man planter flere af dem, kan man modvirke den globale opvarmning. Det virker bare ikke i de nordligste breddegrader – her vil træplantning snarere fremskynde den globale opvarmning, advarer en international forskergruppe.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum