Solcelledrevet, mobil udstilling på tur i sommerlandet

Det overrasker ofte folk meget, hvor stor en forskel det gør for klimaet, når man afleverer flasker og dåser til genanvendelse - i stedet for bare at smide dem ud. Det oplevede Dansk Retursystem senest, da miljøvirksomhedens mobile og solcelledrevne Learning Lab var forbi havnen i Lemvig fredag den 4. maj. Besøget var en del af projektet Gang i Danmark, som bringer koncerter med bl.a. Rock Nalle, Kalle samt Sussi og Leo til en række mindre byer henover sommeren.
Det er jo vildt!
To af dem, der var en tur gennem Learning Lab, da turnéen blev skudt i gang i Lemvig, var Sanne Kierkegaard Pedersen og hendes datter Sara Kierkegaard Larsen. Sanne, som er sekretær i Lemvig Kommune, og Sara, som går i fjerde klasse, tog en spontan tur gennem Learning Lab og var temmelig overraskede, da de kom ud igen:
”Det er jo vildt, at det betyder så meget, at vi afleverer flasker og dåser. Det var noget af en overraskelse,” udbrød Sanne Kierkegaard Pedersen.
Og netop dét er pointen. At vise, hvordan små ting, som alle kan gøre i hverdagen, har en betydning for klimaet.
Klimavenlig udstilling
Dansk Retursystems Learning Lab er et interaktivt læringsrum bygget op i en 40 fods container på hjul og med solceller. Learning Lab er udviklet for at give danskerne et indblik i, hvad der sker med flasker og dåser, når vi afleverer dem i flaskeautomaten eller på pantstationen. Du kan blandt andet opleve at være en flaske eller dåse, som ryger gennem flaskeautomaten og videre til fabrikken, hvor den bliver presset, mast og sorteret. Du kan også prøve interaktive spil og lære mere om, hvad det danske pantsystem betyder for klimaet.
Learning Lab er drevet af solceller, og når batterierne er helt ladet op, kan udstillingen køre i otte timer uden at tilslutte anden strøm. Det er nok til at give ganske mange danskere en klimavenlig tur gennem flaskeautomaten.
Byer og datoer
Gang i Danmark og Learning Lab kommer bl.a. til Ikast, Bjerringbro, Rødekro, Videbæk og Køge. Følg Gang i Danmark på Facebook og se, om vi kommer til en by nær dig.
Udover at deltage i Gang i Danmark kommer Learning Lab også på besøg til andre arrangementer i løbet af sommeren og snart er den f.eks. på vej til Roskilde Dyrskue.
Fakta: Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver genanvendt. Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Flere informationer og aftaler om interview fås hos kommunikationsdirektør Hanne Luke på tlf. 20 14 05 18 eller hlu@danskretursystem.dk
Billeder

Information om Dansk Retursystem
Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Danskerne panter for pengene – og forstår de miljøgevinsterne, panter de endnu mere8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
At få penge som belønning er den største motivationsfaktor, når danskerne panter dåser og flasker. Men de, som kender til gevinsterne for miljøet, panter endnu mere, viser en ny analyse af danskerne pantvaner. Dansk Retursystem lancerer på den baggrund i dag en ny kampagne, der skal løfte danskernes forståelse af pantsystemet og få endnu flere dåser og flasker retur og genanvendt.
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum