Aalborg Universitet

Danske regler for brug af persondata i forskningen skal op til EU-eksamen

Del
Hvad må forskerne gøre med vores helbredsoplysninger? Det spørgsmål skal professor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet sammen med juridiske forskere fra de andre danske universiteter finde svar på.

I et stort tværvidenskabeligt forskningsprojekt skal landets fremmeste juridiske forskere undersøge, hvilke konsekvenser EU's nye regler for beskyttelse af persondata får for de danske regler for brug af sundhedsoplysninger i forskningen. Fra Aalborg Universitet deltager professor Sten Bønsing fra Juridisk Institut i forskningsarbejdet. Projektet, der ledes af Syddansk Universitet, har fået 4 mio. kr. i forskningsstøtte af Lundbeckfonden.

Sundhedsvidenskabelig forskning i fremtiden

Professor Sten Bønsings bidrag til det tværvidenskabelige forskningsprojekt er primært at undersøge grænserne og begrænsningerne for anvendelse af sundhedsoplysninger og persondata, når de bruges i forskningsøjemed. Den juridiske analyse skal sikre, at danske forskere ikke bryder EU-lovgivningen, når de indsamler og behandler sundhedsoplysninger. Samtidig skal analysen afdække, om mulighederne for at forske i sygdomme og lægemidler forringes, da det vil få store konsekvenser for den sundhedsvidenskabelige forskning både nationalt og internationalt.

- AAU skal bidrage med en analyse af, hvilke konsekvenser den nye EU-databeskyttelsesforordning har for forskernes mulighed for at bruge sundhedsdata i deres forskning. Andre dele af forskningsprojektet vil fokusere på de sundhedsjuridiske aspekter af sundhedsforskning. Efterfølgende vil der blive afholdt symposier, hvor jurister og sundhedsforskere skal diskutere forskningsresultaterne. Afslutningsvis vil de juridiske analyser blive samlet i en bog til brug for sundhedsforskning generelt, fortæller han.

Foruden juridiske forskere deltager sundhedsforskere i projektet, så der sikres en forankring af den juridiske forskning i den medicinske forskning.

Projektet ”JURFAST – Juridiske rammer for forskeres anvendelse af sundhedsdata” forventes afsluttet i 2020.
 

Kontakt

Professor Sten Bønsing, Juridisk Institut, Aalborg Universitet, tlf.: 9940 8269 eller e-mail: sb@law.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye