Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Åbent brev til undervisningsminister Tina Nedergaard

Del
Akkreditering på institutionsniveau med mindre kontrol, men mere konsekvens, skal gælde for alle!

Professionshøjskolernes Rektorkollegium anbefaler stærkt, at Undervisningsministeren sørger for, at der bliver tale om ens vilkår for alle de videregående uddannelsesinstitutioner, der er omfattet af Akkrediteringsrådets virksomhed. Det er helt uacceptabelt, hvis universiteternes frihed udvides, samtidig med at spændetrøjen om professionshøjskolerne fastholdes.

"Akkreditering på institutionsniveau med mindre kontrol, men mere konsekvens", sådan lyder de centrale punkter i Akkrediteringsrådets nye anbefalinger til videnskabsministeren om, hvordan et nyt system for akkreditering af universitetsuddannelserne skal se ud. Anbefalingerne bliver positivt modtaget af Danske Universiteter. Det kan vi godt forstå i Professionshøjskolernes Rektorkollegium, hvor vi også er bekymrede over de administrative byrder, der er i akkrediteringssystemet fra 2007. Professionshøjskolesektoren har endda dobbelte byrder, fordi vores uddannelser ikke blot skal akkrediteres, men også gennem en indledende screening hos Undervisningsministeriets embedsmænd, som indledende skal træffe afgørelse om behovet for de uddannelser, som professionshøjskolerne ansøger ministeriet om at få akkrediteret.

Professionshøjskolernes Rektorkollegium ser med bekymring på, at en øget frihed for universiteterne på dette felt kan skabe en dobbelt afstand til vilkårene for professionshøjskolesektoren, hvor universitetssektoren allerede har den dobbelte frihed i forhold til professionshøjskolesektoren, fordi universiteternes uddannelsesforslag ikke skal gennem en indledende screening. Vi er også bekymrede for, hvad en større frihed for universiteterne til at lave nye uddannelser kan få af konsekvenser for professionshøjskolerne, hvis det bliver en større frihed til at lave uddannelser på det udbudsfelt, som professionshøjskolesektoren har som sit formål.

Det danske akkrediteringssystem fra 2007 er alt for detail- og kontrolorienteret. Derfor støtter vi Akkrediteringsrådets forslag om en akkreditering af den enkelte institution, som med en positiv akkreditering selv kan stå for at kvalitetssikre sine nuværende og nye uddannelser. Det skal ikke kun skal gælde for universiteterne, men også for professionshøjskolerne.

Vi ser mange positive muligheder i akkrediteringsrådets anbefaling af et nyt tillidsbaseret akkrediteringssystem baseret på klare incitamenter og konsekvenser. Med regeringens genopretningspakke og FL 2011 skal der spares meget betydelige beløb på uddannelsesinstitutionernes administration i de kommende år. Rådets anbefalinger vil kunne lette de administrative byrder afhængig af, hvilke krav der vil blive stillet til institutionernes egen kvalitetssikring og indberetning til ACE Denmark.

Det ligger os meget på sinde, at Undervisningsministeren og Videnskabsministeren arbejder tæt sammen om den redegørelse, som skal lægges frem for Folketinget i april med henblik på, at ny lovgivning kan træde i kraft i 2012. Der må være ens vilkår på dette felt, så de erhvervs- og professionsorienterede videregående uddannelser ikke har ringere vilkår for udvikling og fornyelse.

Med venlig hilsen
Laust Joen Jakobsen
Formand

Information om Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Professionshøjskolernes Rektorkollegium
Professionshøjskolernes Rektorkollegium
Ny Vestergade 17 st.tv.
1471 København K

http://www.uc-dk.dk

Følg pressemeddelelser fra Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Professionshøjskolernes Rektorkollegium

Professionshøjskolerne er tilfredse med indholdet i aftalen om læreruddannelsen, men er bekymrede for det nye adgangskrav1.6.2012 18:40:11 CEST | Pressemeddelelse

Væsentlige dele af indholdet i aftalen om en reform af læreruddannelsen hilses velkommen af professionshøjskolernes rektorkollegium. Aftalen følger langt hen ad vejen anbefalingerne fra følgegruppen for læreruddannelsen. Den fastholder ønsket om en fagligt stærkere og mere attraktiv læreruddannelse, der matcher folkeskolens behov, hvor der stilles tydeligere krav til den studerende

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye