
Livet skal have et stød i den rigtige retning
Men overlevelseschancerne for danskere, der falder om med hjertestop, er desværre stadig ikke ret store. Kun 4–5 procent overlever. Et tal, der ligger langt under vores naboers evne til at redde liv. I Norge overlever helt op mod 23 procent af de, der får hjertestop, men her der en lang tradition for genoplivning, som børnene lærer i skolen. Her bliver knap 50 procent med hjertestop forsøgt genoplivet af medborgere, mens kun cirka 20 procent af de danskere, der får et hjertestop uden for hospitalet, bliver forsøgt genoplivet, inden ambulancen når frem.
– Der bør sættes langt større fokus på hjertestartere, som er en billig investering. Det skal ske i forsøget på at skabe bedre overlevelseschancer for folk, der rammes af hjertestop uden for hospitalerne. Det essentielle er, at en hurtig indsats er livsvigtig. For hvert minut, der går fra hjertestoppet er indtruffet, og til genoplivningen iværksættes, mindskes chancerne for at overleve uden alvorlige mén med 6-10 procent. Hjertestartere kan bruges af alle, da en stemme guider brugeren igennem de forskellige trin, og man kan ikke gøre noget forkert. Alle kan bruge en hjertestarter, og det vil være med til at skabe trygge rammer på f.eks. arbejdspladsen eller i idrætshallen, når alle kan være med til at afhjælpe et hjertestop, forklarer Beredskabsforbundets informationschef Mads Jakobsen.
Der mangler en fuldstændig oversigt over, hvor hjertestarterne hænger. I Danmark hænger der mange hjertestartere hos private virksomheder eller organisationer, men desværre bliver de sjældent brugt, fordi kun meget få ved at hjertestarterne er der. Det er livsvigtigt at vide præcis, hvor den nærmeste hjertestarter findes, når en person får hjertestop. Hjælpen skal igangsættes med det samme. Hjertestarter-Netværket er derfor oprettet og skal indsamle oplysninger om, hvor der findes hjertestartere i hele Danmark. Oplysningerne om, hvor hjertestarterne findes, bruges af alarmcentralerne til at guide personer, der vil yde livreddende førstehjælp hen til nærmeste hjertestarter. Derfor opfordres alle ejere af hjertestartere til at registrere deres hjertestarter.
Kun 4-5 procent af de omkring 3.500 danskere, der hvert år bliver ramt af hjertestop uden for hospitalerne, overlever. Men med en hurtig indsats af livreddende førstehjælp og hjertestart vil over det dobbelte antal kunne overleve.
Beredskabsforbundet lancerer i denne uge en kampagne under navnet 'Liv reddes i nuet!', der skal være med til at få danskerne til at tage et kursus i førstehjælp.
Kontaktinformation: Mads Jakobsen, Informationschef, tlf. 20 12 54 23
Information om Beredskabsforbundet
Følg pressemeddelelser fra Beredskabsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beredskabsforbundet
Ønsk dig en røgalarm i julegave18.12.2008 15:40:51 CET | Pressemeddelelse
En undersøgelse foretaget af Beredskabsforbundet i samarbejde med Webpol viser, at 27 % af danskerne ikke har en røgalarm installeret i deres bolig.
Seks gram træ kan ødelægge dit sommerhus7.7.2008 08:30:23 CEST | Pressemeddelelse
Mere skal der ikke til. Én tændstik er nok til, at dit sommerhus brænder ned. Beredskabsforbundet lancerer kampagne, der skal nedbringe antallet af brande
Konference mod naturkatastrofer12.6.2008 13:56:01 CEST | Pressemeddelelse
Konference om civilbeskyttelse skal i den kommende weekend sætte fokus på, hvordan frivilligorganisationer sammen kan drage nytte af hinandens erfaringer
FØRSTEHJÆLP KAN FORHINDRE SKADESTUEBESØG25.4.2008 12:47:15 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år besøger over 600.000 danskere skadestuestuerne. Tallet kunne nedbringes markant, hvis vi bliver udannet i førstehjælp.
At høre røgen31.3.2008 17:54:32 CEST | Pressemeddelelse
Der skal sættes fokus på opsætningen af røgalarmer