Ofre rammes dobbelt: Tyven tager kontanterne og sælger cpr-numrene

Lommetyve går ikke længere kun efter de hurtige kontanter. Flere og flere, der får stjålet deres pung oplever, at deres kortoplysninger fra betalingskort, kørekort og de gule og blå sygesikringskort sælges videre på kriminelle markeder og bruges til identitetstyveri.
Ifølge en undersøgelse, foretaget af YouGov på vegne af If Skadeforsikring, undervurderer hele 63 pct. af danskerne risikoen ved et stjålet sundhedskort med cpr-nummer på.
- Vi oplever kørekort, der bliver forfalsket og brugt til at prøvekøre biler. Derefter ser bilforhandleren ikke bilen igen og vores intetanende kunde bliver efterfølgende kontaktet med et krav fra forhandleren , oplyser presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring. - Der er også tilfælde, hvor politiet har fanget lommetyve, som direkte erkender at have videresolgt kort og oplysninger fra de stjålne punge.
Forsikringsselskabet får mellem 15 og 20 henvendelser om måneden fra kunder vedrørende identitetstyveri. - De fleste handler om rådgivning og forebyggelse, men i de sager hvor der er tale om faktiske identitetstyverier, får vi en fuldmagt fra kunden og overtager det praktiske arbejde med at afvise krav fra kreditorer , fortæller Birgitte Ringbæk.
En undersøgelse viser, at mere end hver 4. dansker har oplevet at få sin pung stjålet. Selvom spærring af dankort og besvær med at genskaffe pungens indhold fylder rigtig meget i ofrenes bekymringer, så er en tredjedel af de adspurgte helt bevidst om risikoen for identitetstyveri.
Ifølge If Skadeforsikring er det positivt, at så mange er opmærksomme på risikoen for identitetstyveri, men ser man på hvilket indhold i pungen danskerne mener udgør en risiko, er der et stykke vej endnu.
Mens 81 pct. af de adspurgte i YouGov undersøgelsen forbinder et mistet gult sygesikringskort med en risiko for identitetstyveri, mener kun 37 pct., at det blå sundhedskort indebærer samme risiko. Til trods for at navn og cpr-nummer fremgår af begge kort.
Dankort/Visa- eller MasterCard anvender de kriminelle til at handle på nettet for eller ved at forfalske underskriften. Kortsvindel er ikke det samme som identitetstyveri, men krænkelsen ved at der svindles med éns kort og penge er ofte den samme for ofret. Også selv om ofret ikke selv kommer til at hæfte for de beløb, der svindles for.
- Mange af os har unødigt mange personlige kort og oplysninger i vores tasker, som kriminelle har stor interesse i. Det kan være det blå sundhedskort, som jo kun er nødvendigt i forbindelse med rejser eller et MasterCard, som alligevel ikke anvendes til dagligt. Vi kunne godt tage et kritisk blik på hvad vi går rundt med af overflødige kort, som øger risikoen for identitetstyveri, hvis de skulle blive stjålet. Udfordringen er især, at cpr-oplysninger ikke forældes, så man reelt kan udsættes for misbrug flere år efter tyveriet er sket, siger Birgitte Ringbæk.
Kort om If
If tilbyder skadeforsikringer til kunder på nationale markeder i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Baltikum og Rusland. Desuden tilbyder vi service til nordiske kunder med international virksomhed via filialkontorer og via netværk.
If er Nordens førende skadeforsikringsselskab med 3,6 millioner kunder. If ejes af finske Sampo, og koncernen har ca. 6.300 ansatte.
Billeder
Information om If Forsikring
If er Nordens største forsikringsselskab, og hver fjerde husstand i Norden er forsikret i If. Mere end 7.000 medarbejdere tager sig af vores 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. Vores ambition er at være det mest omsorgsfulde forsikringsselskab. If har været klimaneutral siden 2011 og valgte i 2021 at tilslutte sig organisationen Science Based Targets (SBTi). Vi vil være i front, når det gælder om at opfylde ambitiøse klimamål på vegne af os selv og vores kunder. Vi er et full-service forsikringsselskab med en stærk og omsorgsfuld medarbejderkultur og høj kundetilfredshed. If er ejet af den nordiske forsikringskoncern Sampo.
Følg pressemeddelelser fra If Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra If Forsikring
If oplever boom i udvidet vanddækning8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for oversvømmelser: Forsikringsselskabet If har oplevet en stigning på 60 procent blandt kunder, der over de senere år har tilkøbt dækning af udvidet vandskade. De stigende antal hændelser med omfattende vandskader efter ekstrem nedbør har gjort klimaforandringerne mere konkrete for boligejerne.
Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur18.3.2025 14:31:29 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af danskerne har lav eller ingen tillid til, at myndighederne kan beskytte boliger og infrastruktur ved alvorlige vejrhændelser. Trods en aftale på over 600 millioner mener beredskabsekspert, at der er brug for over en milliard for at kunne følge med klimaforandringerne.
Hver anden dansker tvivler på varslingssystemerne12.3.2025 12:52:49 CET | Pressemeddelelse
Mens stormfloder og skybrud er blevet hyppigere i Danmark, er hver anden dansker i tvivl om, hvorvidt varslingssystemerne til at advare dem, fungerer godt nok. Det viser en ny analyse fra If Forsikring.
If leverer stærke årsresultater og styrker sin centrale rolle i håndtering af samfundsmæssige risici6.2.2025 07:39:18 CET | Pressemeddelelse
If leverer stærke finansielle resultater trods en stigning i store skader i 2024. Kundeloyaliteten forbliver høj med 89 % fastholdelse hos Privatkunderne. Samtidig skaber integrationen med Topdanmark nye muligheder for at styrke Ifs førerposition i Norden og tilbyde konkurrencedygtige produkter på det danske marked.
Sådan undgår du julens værste skader19.12.2024 13:19:51 CET | Pressemeddelelse
Hvert år ødelægger brande, trafikuheld og indbrud juleglæden for tusindvis af danskere. Med få tiltag kan du sikre dig mod de største julekatastrofer. Få forsikringseksperternes råd til en skadefri jul her.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum