Ny 3D-teknologi skal øge succesraten ved knæoperationer
En stor del af de mange genoperationer skyldes, at knæledet efter operationen bliver enten er for løst eller for stramt i forhold til, hvad det var, før protesen blev indopereret. I dag er metoderne til at vurdere knæets løshed inden operationen meget simple og bygger primært på røntgenbilleder i 2D. Men et knæs løshed kan kun vurderes i 3D, og det er netop den teknologi, som forskerne på AAU har udviklet.
Øget viden om patienten målretter indgrebet
Forskerne på Institut for Materialer og Produktion på AAU vil med den avancerede 3D-teknologi gøre det muligt at gennemføre en meget præcis måling af knæets løshed inden operationen. Ofte er det nemlig valget af en forkert protesegeometri, der skaber problemerne. Den nye viden kan lægerne så bruge til at tilretteægge operationen og ikke mindst vælge den rette protese.
- Vi ønsker at bringe en mere nuanceret viden om patientens knæled i spil, allerede når operationen planlægges. Derfor har vi udviklet en teknologi, der kan give lægerne et meget detaljeret billede af, hvordan patientens knæ ser ud før operationen. Det gør det muligt for dem at vælge, hvilken knæprotese der egner sig bedst til den pågældende patient, fortæller Michael Skipper Andersen, der er lektor på Institut for Materialer og Produktion på AAU.
Med den nye 3D-teknologi vurderer Michael Skipper Andersen, at antallet af genoperationer kan reduceres væsentligt, fordi det sundhedsfaglige personale får et værktøj, der giver mulighed for bedre diagnosticering, operationsplanlægning og genoptræning. Det har store perspektiver for de mange patienter, men det også vil have en samfundsøkonomisk effekt – ikke mindst på sigt, hvor prognoserne spår at antallet af knæproteseoperationer vil stige dramatisk.
Skræddersyede knæproteser i 3D-print
I fremtiden forventer Michael Skipper Andersen desuden, at knæproteserne ikke længere bliver valgt blandt de mere end 200 typer, der findes på markedet i dag. I stedet vil proteserne blive printet i 3D og dermed være skræddersyet til hver enkelt patient.
- Vores teknologi passer ind i den fremtid, som ortopædkirurgien bevæger sig ind i, hvor man ser en øget brug af teknologier som fx robotter og 3D-print. Derfor tror jeg også på, at man i fremtiden vil bruge vores 3D-teknologi som forberedelse forud for knæproteseoperationer, som så forhåbentligt går godt i første forsøg, siger Michael Skipper Andersen.
De foreløbige resultater af forskningsprojektet blev præsenteret på en konference om computersimulation af biomekanik, der blev afholdt i Australien sidst i juli.
Fakta
- Hvert år får 10.000 danskere indoperereret et kunstigt knæ.
- Prisen for en knæproteseoperation er mellem 70.000 og 80.000 kr.
- I løbet af de første to år efter operationen gennemgår 500 patienter en genoperation pga. gener.
- Minimum 20 % af genoperationerne skyldes, at knæet er blevet for løst eller for stramt efter operationen.
Nøgleord
Kontakter
Michael Skipper, lektor på Institut for Materialer og Produktion, AAU, tlf. 9940 9311, msa@m-tech.aau.dk
Dennis Pedersen, ph.d.-studerende, AAU, tlf. 2183 0269, dp@m-tech.aau.dk
Sanne Holm Nielsen, pressekontakt, AAU, tlf. 9940 3517, shn@adm.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum