Hjertestartere

Del
Hjertestartere gør det ikke alene

Som man har kunnet læse i forskellige medier de sidste par dage, så er hjertestartere ved at vinde indpas mange steder i det offentlige rum. Flere virksomheder er begyndt at investere i hjertestartere, da de har indset, at det er en god investering og en form for personalepleje, der kan være med til at skabe øget tryghed i virksomheden. Men faktisk er det ikke nok bare at sætte en hjertestarter op og så håbe på det bedste.

Førstehjælp før og efter brug af hjertestarter

Det hjælper ikke bare at sætte en hjertestarter op og så regne med, at det hele nok kommer af sig selv, man skal også kunne førstehjælp, oplyser Beredskabsforbundet, som til dagligt arbejder med kampagner for både opsætning af hjertestartere og uddannelse i brug af hjertestartere og førstehjælp.

- Først og fremmest skal man kunne give hjertemassage og kunstigt åndedræt, som skal udføres før og efter brug af hjertestarteren, ellers har den ingen effekt. Hjertestarteren fungerer i princippet som et måleinstrument, der kan give stød til hjertet, hvis der er stødbare hjerterytmer. Det er derfor vigtigt, at folk lærer, hvordan hjertestarteren fungerer, men også at de lærer at yde den førstehjælp, der er brug for før og efter brug af hjertestarteren, fortæller konsulent Benthe Petersen fra Beredskabsforbundet.

Vigtigt med uddannelse i brug af hjertestarter

Til gengæld skal man ikke være bange for at bruge hjertestarten - den er nemlig meget let at anvende, idet den selv fortæller, hvad personen skal gøre og hvornår.

- Mange mennesker lider fejlagtigt af den opfattelse, at de muligvis kan gøre mere skade end gavn, og derfor er de bange for at yde førstehjælp eller bruge en hjertestarter. Uddannelse i førstehjælp og brug af hjertestarter skal således gøre folk mere trygge og samtidig sikre, at den rigtige hjælp bliver ydet. Derfor er det vigtigt med uddannelse, men også at hjertestarten er placeret det rette sted, så den er let at finde og bruge, siger konsulent Benthe Petersen fra Beredskabsforbundet.

Hjertestartere skal placeres de rigtige steder

Netop placeringen af hjertestartere har vist sig at være vigtig, da det for nylig er kommet frem, at man har fjernet hjertestartere på Nørreport Station med den begrundelse, at de ikke er blevet brugt. Dette er en stor fejl, da der til stadighed sker hjertestop på stationen, hvor der ifølge DSB færdes omkring 100.822 mennesker dagligt. Overlæge Freddy Lippert fra Dansk Råd for Genoplivning mener netop, at hjertestarterne ikke er blevet brugt, fordi for få ved, hvor de er placeret (kilde: MetroXpress). På Københavns Hovedbanegård er der slet ingen hjertestartere, selv om der her færdes omkring 89.667 personer hver dag, og trods det, at det faktisk er her, der har været flest hjertestop, nemlig 27 hjertestop inden for de sidste 10 år.

Oplysningspjece på vej

Der er brug for oplysning omkring ophængning af hjertestarterne: Hvor er den mest til gavn, hvor er den bedste placering, hvordan er den bedste skiltning etc. Beredskabsforbundet vil derfor i samarbejde med læge og specialist i hjertestop, Fredrik Folke, Bispebjerg Hospital, udarbejde en pjece med denne rådgivning til samtlige organisationer, kommunale instanser og virksomheder med over 50 ansatte i Danmark. Pjecen vil blive distribueret i løbet af marts måned.

Fakta

Beredskabsforbundet organiserer ca. 5.000 frivillige, hvoraf 4.000 er aktive i redningsberedskabet og uddanner årligt mere end 20.000 borgere i førstehjælp, brandbekæmpelse og hjertestart.

Information om Beredskabsforbundet

Beredskabsforbundet
Hedelykken
2640 Hedehusene

35 24 00 00http://www.beredskab.dk
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye