Ny app vækker Aggersborg til live

Nogen må have ofret lidt ekstra til Thor i lørdags, for det ellers ustabile danske sommervejr viste sig fra sin absolut mest charmerende side, da resultatet af tre Aalborg Universitets-studerendes arbejde, den nye Aggersborg-app, officielt blev indviet på Aggersborg. Såvel lokale som turister var mødt op til indvielsen, og også Aggersborg-vikingerne var til stede for at binde historie og moderne teknologi sammen.
Den over 1.000 år gamle vikingeborg står i dag blot som nogle græsklædte jordvolde, og hidtil har man måttet tage fantasien til hjælp for at forestille sig de 48 langhuse og ringmuren. Men de tre medialogistuderende, Mads Luther Nørlem, Jon Byrdal Larsen og Christian Lebek Jakobsen, har i samarbejde med Vesthimmerlands Museum skabt en app, der placerer husene på de rette pladser, så man kan panorere rundt i landskabet med mobiltelefonen og se på husene og ringmuren og ved samme lejlighed få lidt nyttig information af en af Harald Blåtands tro væbnere, Svend.
- Hvordan indvier man en app, spurgte borgmester Knud Kristensen, Vesthimmerlands kommune, der fik hjælp til indvielsen af museumsinspektør og kulturarvsvejleder Maria C. Hagstrup, Vesthimmerlands Museum, der demonstrerede, hvordan app’en virker – til glæde for såvel borgmester som for formanden for kultur – og fritidsudvalget Kurt Friis Jørgensen.
- En imponerende løsning
- Det, de tre AAU-studerende har lavet sammen med museet, er intet mindre end imponerende! Det, at vi kan levendegøre vikingetiden på den her måde, kan kun styrke interessen for historien. Vi kan jo ikke genopbygge Aggersborg, der var verdens største ringborg på sin tid. Alene det at der blev brugt 5.000 store egetræer til opførelsen af det oprindelige Aggersborg, gør det til en økonomisk uoverskuelig opgave. Men med den her app får vi levende kulturformidling, og jeg håber, at kommunens samarbejde med universitetet i årene fremover kommer til at føre til, at vi kan levendegøre endnu mere af den historie, vi har rundt om i kommunen, slog en begejstret borgmester Knud Kristensen fast.
Udfordringen for både Vesthimmerlands Museum og de tre AAU-studerende har været at udvikle en app, der på den ene side er spændende og sjov ar bruge for såvel børn som voksne – og på den anden side har den nødvendige respekt for historien.
- Løsningen var at arbejde med Augmented Reality, som vi kender det fra Pokemon Go; hvor man lægger et lag af Virtual Reality oven på den virkelighed, vi står og ser på nu, forklarer Christian Lebek Jakobsen.
Blandt de udenbys besøgende var Peter Libonati Brock, manden bag ”Peter & Solvognen”, kendt fra ”Historier om Danmark” på DR, der havde taget sin campingvogn med – og han fulgtes med freestyle-rapperen Pede B., der underholdt med en særlig Aggersborg-rap, hvor publikum bestemte indholdet.
Vikinge-skattejagt med mobiltelefonen
Mens de besøgende på Aggersborg gik rundt med deres mobiltelefoner og tablets og prøvede app’ens funktioner, er museet allerede i gang med at planlægge næste etape. For app’en er langt fra færdigudviklet.
- Det var vigtigere for os at have få funktioner, der virkede her fra starten end en masse halvfærdige funktioner. Derfor har vi måttet begrænse os. Men Christian, Jon og Mads har blandt andet lagt et par historiske skatte rundt om i området, som man kan søge med sin app og herigennem blive klogere på nogle af de lokale fund, og det skal vi arbejde videre med, forklarede Maria C. Hagstrup, der – sammen med kollegerne fra Vesthimmerlands Museum – hjalp de besøgende i gang med den nye Aggersund-app, der kan downloades til alle moderne smartphones og tablets. Hun fortsatte:
- Her i sommerferien får vi hjælp af Mads Bang Hoffensetz og Alexander Arenttorp fra Aalborg Universitet med at udvikle spil-delen, så man kan gå endnu mere på opdagelse med app’en og blive klogere på Aggersborg.
Nøgleord
Kontakter
- Museumsinspektør Maria C. Hagstrup, Vesthimmerlands Museum, tlf. 6141 3080
- Medialogi-studerende Mads Luther Nørlem, tlf. 2014 4311
Billeder




Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Danske studerende hjælper ESA med at udvikle rumrobot21.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studerende fra Aalborg Universitet bruger sommerferien på at udvikle og teste robotarm, som de laver i samarbejde med Det Europæiske Rumagentur ESA.
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum