Aarhus Universitet: Science and Technology

10 mio. kr. til forskning i Parkinsons sygdom

Del

Professor Daniel Otzen fra Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) på Aarhus Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at udvikle nye og bedre metoder til at diagnosticere og forebygge Parkinsons sygdom.

Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU

Bevillingen fra Lundbeckfonden går til et nyt forskningscenter, CytoPad (Targeting Cytotoxic Oligomers in Parkinson’s Disease), og som navnet antyder, handler det om at angribe celledræbende oligomerer i parkinsonisme.

I parkinsonisme går hjernens nerveceller langsomt til grunde, og der er stærke indicier for, at denne celledød hænger sammen med, at proteinet alpha-synuclein (aSN) klumper sig sammen. Undervejs i processen dannes nogle mindre molekyler, oligomerer, som er cellegifte, der kan beskadige og i sidste ende dræbe nerveceller.

I CytoPad vil otte forskerhold fra Danmark og Indien samarbejde om at udvikle både proteiner, peptider og småmolekyler til at binde og uskadeliggøre disse oligomerer. I den forbindelse vil de bl.a. bruge antistoffer fra lamaer.

Kontakter

Professor Daniel Otzen,
iNANO, Aarhus Universitet
Mobil 2072 5238
Mail dao@inano.au.dk

Billeder

Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Download

Links

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Planteforskere får 50 mio. kr. til at skabe bæredygtige afgrøder13.6.2019 14:44:09 CESTPressemeddelelse

Planteforskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, er sammen med et internationalt forskerhold blevet tildelt 203 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden – heraf går 50 mio. kr. til planteforskerne fra Aarhus Universitet. Forskningsprojektet går ud på at skabe grundlæggende viden om planters interaktioner med de komplekse samfund af mikroorganismer, der lever i og omkring dem. Ambitionen er at øge fødevareproduktionen og sikre tilstrækkelig mad til en voksende verdensbefolkning ved at skabe et smartere og mere bæredygtigt landbrug, der bygger på biologiske metoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum