Aarhus Universitet Technical Sciences

10 mio. kr. til forskning i Parkinsons sygdom

Del

Professor Daniel Otzen fra Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) på Aarhus Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at udvikle nye og bedre metoder til at diagnosticere og forebygge Parkinsons sygdom.

Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU

Bevillingen fra Lundbeckfonden går til et nyt forskningscenter, CytoPad (Targeting Cytotoxic Oligomers in Parkinson’s Disease), og som navnet antyder, handler det om at angribe celledræbende oligomerer i parkinsonisme.

I parkinsonisme går hjernens nerveceller langsomt til grunde, og der er stærke indicier for, at denne celledød hænger sammen med, at proteinet alpha-synuclein (aSN) klumper sig sammen. Undervejs i processen dannes nogle mindre molekyler, oligomerer, som er cellegifte, der kan beskadige og i sidste ende dræbe nerveceller.

I CytoPad vil otte forskerhold fra Danmark og Indien samarbejde om at udvikle både proteiner, peptider og småmolekyler til at binde og uskadeliggøre disse oligomerer. I den forbindelse vil de bl.a. bruge antistoffer fra lamaer.

Kontakter

Professor Daniel Otzen,
iNANO, Aarhus Universitet
Mobil 2072 5238
Mail dao@inano.au.dk

Billeder

Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Professor Daniel Otzen. Foto: Jesper Rais, AU
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum