10 mio. kr. til forskning i Parkinsons sygdom

Bevillingen fra Lundbeckfonden går til et nyt forskningscenter, CytoPad (Targeting Cytotoxic Oligomers in Parkinson’s Disease), og som navnet antyder, handler det om at angribe celledræbende oligomerer i parkinsonisme.
I parkinsonisme går hjernens nerveceller langsomt til grunde, og der er stærke indicier for, at denne celledød hænger sammen med, at proteinet alpha-synuclein (aSN) klumper sig sammen. Undervejs i processen dannes nogle mindre molekyler, oligomerer, som er cellegifte, der kan beskadige og i sidste ende dræbe nerveceller.
I CytoPad vil otte forskerhold fra Danmark og Indien samarbejde om at udvikle både proteiner, peptider og småmolekyler til at binde og uskadeliggøre disse oligomerer. I den forbindelse vil de bl.a. bruge antistoffer fra lamaer.
Kontakter
Professor Daniel Otzen,
iNANO, Aarhus Universitet
Mobil 2072 5238
Mail dao@inano.au.dk
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum