Fremtidens grønne industri får nu hjælp til at komme i gang
Regeringen har afsluttet det første PtX-udbud og sætter dermed fart på en helt ny industri, der skal producere grønne brændstoffer. Der har været kæmpe interesse for at deltage i udbuddet, og det indikerer, at der er behov for flere udbudsrunder for at indfri den politiske målsætning om 4-6 GW elektrolyse i 2030, mener Green Power Denmark.
Energistyrelsen har i dag løftet sløret for resultatet af det første og længe ventede udbud af grønne brændstoffer gennem Power-to-X. Projekterne har konkurreret om en samlet driftsstøtte på 1,25 milliarder kroner i form af et fast pristillæg per produceret mængde grøn brint i en periode på 10 år.
Vinderne blev European Energy, Plug Power og Electrochaea/Biocat Roslev med samlet seks projekter.
- Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til vinderne af udbuddet, som nu kan komme i gang med at producere klimavenlige brændstoffer. Det er et vigtigt skridt på vejen mod at opskalere industrien herhjemme. Og det bliver afgørende for vores kamp mod klimaforandringer, at vi kan komme i gang med at omstille skibe, fly og den tunge industri, som ikke direkte kan køre på grøn strøm, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Udbuddet var indrettet på en måde, så buddene skulle være under en given grænse for at udløse hele puljen på de 1,25 milliarder kroner.
- Det er glædeligt, at buddene har været tilstrækkeligt konkurrencedygtige til at udløse hele puljen, så de afsatte midler hurtigst muligt bliver omsat til reel grøn omstilling, siger Kristian Jensen.
De seks projekter har vundet støtte til en samlet elektrolysekapacitet på 280 MW. Udbuddet er en god start men får kun den danske brint- og PtX-industri en brøkdel af vejen mod målsætningen om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Der har været meget stor interesse for udbuddet. Samlet er der blevet søgt om støtte for fire milliarder kroner.
- Det første udbud må ikke blive en enlig svale. Den store interesse for udbuddet vidner om, at der er behov for flere udbud, så vi får gang i de mange brint- og PtX-projekter, der er planlagt. Nye udbud er en nødvendighed for at indfri vores mål om 4-6 GW elektrolyse i 2030, siger Kristian Jensen.
Det afsluttede udbud er et første skridt. Der bliver også brug for at etablere rør, som kan transportere brint fra produktionsstederne til forbrugerne.
Politikerne skal hurtigst muligt træffe beslutning om finansieringen af den såkaldte "jyske brint-backbone'" Det er et brintrør, der skal gå fra Esbjerg til Holstebro, hvor elektriciteten fra de planlagte havvindmølleparker i Nordsøen bliver ført i land. Det skal også inkludere en brintforbindelse mellem Esbjerg og Fredericia, et sydgående eksportrør til Tyskland samt en forbindelse til brintlageret i Lille Thorup.
- Hastighed er altafgørende, så der er klarhed om brintinfrastrukturen, inden der bliver afgivet bud på de statslige havvindmølleparker. Der er brintinfrastrukturen en afgørende forudsætning for, at man fuldt kan udnytte de udbudte havarealer, siger Kristian Jensen.
- Samtidig er det også afgørende, at vi får sendt et klart signal til de tyske aftagere af den grønne brint om, at vi kommer til at overholde aftalen om en brintinfrastruktur mellem Danmark og Tyskland i 2028. Regeringen skal derfor hurtigst muligt komme med et oplæg til finansiering af brintinfrastrukturen, så der kan lande en politisk aftale, inden vi går på juleferie i år.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkGreen Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Danske og hollandske virksomheder indgår aftale om grøn brint12.11.2024 07:00:26 CET | Pressemeddelelse
I dag underskriver en række danske og hollandske virksomheder en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.
Ny analyse: Fibernet bidrager årligt med 10,8 milliarder til dansk økonomi11.11.2024 06:45:34 CET | Pressemeddelelse
10,8 milliarder årligt. Så meget bidrager fibernettet til samfundsøkonomien i Danmark. Gevinsten for samfundet vokser til mere end 20 milliarder kroner, hvis fibernettet udbygges og anvendes fuldt ud af danskerne. Det viser beregningerne i en ny rapport, som Fiberalliancen har fået udarbejdet af analysevirksomheden ADC Danmark.
Dansk e-Mobilitet skifter formand25.10.2024 10:10:15 CEST | Pressemeddelelse
Kommunikations- og marketingchef Vibeke Agerdal Kristiansen fra E.ON overtager formandsposten fra adm. direktør Casper Kirketerp-Møller, Clever.
Green Power Denmark: Pas på skruppelløse elleverandører16.10.2024 09:54:42 CEST | Pressemeddelelse
Adskillige elkunder har oplevet, at de – uden at de ved af det – har fået en ny elleverandør. Skruppelløse elselskaber er tilsyneladende begyndt at overføre elkunder fra andre selskaber, uden at den enkelte kunde har bedt om det. Det kræver kun, at de kender kundens adresse og CPR-nummer. Green Power Denmark opfordrer alle elkunder til at holde øje med, om elregningen kommer fra en ukendt leverandør.
Grøn omstilling, vækst og arbejdspladser afhænger af, at brintrøret bliver en succes8.10.2024 10:24:32 CEST | Pressemeddelelse
Brintrøret er afgørende for den grønne omstilling, men regeringen stiller hårde betingelser for at bygge det. Sammen med en forsinket tidsplan fra Energinet udgør det en risiko for, at Danmark ikke i tide kommer med på den europæiske udbygning med brint, frygter Green Power Denmark. Hvis røret først er klar i 2031, risikerer udviklingen at gå uden om Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum