Green Power Denmark

Danske og hollandske virksomheder indgår aftale om grøn brint

Del

I dag underskriver en række danske og hollandske virksomheder en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

Danske virksomheder kan producere grøn brint. Og hollandske virksomheder har behov for grøn brint i store mængder til at reducere klimaaftrykket i produktionen af for eksempel gødning og kemikalier. I dag indgår en række virksomheder fra de to lande en fælles deklaration, som understreger brintproducenter og -aftageres vilje til at sikre et marked for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

Både Danmark og Holland spiller en nøglerolle i udbygningen af vedvarende energi og brintproduktion, der kan gøre Europa fri af fossile energikilder. Med deklarationen sender virksomhederne et stærkt signal om, at der fortsat er brug for politisk handling til at kickstarte udviklingen af brintmarkedet og brintinfrastrukturen og gøre Nordeuropa til en førende klynge inden for grønne brændstoffer.

- Danmark og Holland har en fælles interesse i at lykkes med den grønne brint- og PtX-industri. For hvis ikke det er muligt sammen med Tyskland at skabe den fundamentale infrastruktur inden 2030, er det svært at se, hvordan vi skal nå i mål med den europæiske omstilling. Især på baggrund af valget i USA og Kinas ageren inden for industriudvikling er der global opmærksomhed på om vi i Nordeuropa, kan lykkes med et så relativt simpelt stykke infrastruktur, siger vicedirektør og chef for DI Klima, Grøn Omstilling og Energi, Troels Ranis.

Syd for den danske grænse efterspørges store mængder af grøn brint allerede før 2030 med Tyskland og Holland, som de største markeder. Danmark kan med sine store mængder af vedvarende energi, fra bl.a. de kommende havvindmølleparker i Nordsøen, blive storeksportør af grøn brint. Men det forudsætter, at de danske producenter kan sende brinten videre til virksomhederne i Holland, som efterspørger den. Her er brintrøret til Tyskland senest i 2030 en afgørende forudsætning.

- I Danmark har vi innovative virksomheder med teknologisk viden og kompetencer til at skabe storskala produktion af brint, der er helt centralt for grøn omstilling af den europæiske industri. Brintrøret til Tyskland er afgørende for, at vi kan gribe denne kæmpe erhvervsmulighed, som vil tilføre udvikling, arbejdspladser og skatteindtægter til Danmark. Men det kræver, at regeringen sænker bookingkravet for at begynde på etableringen af den første del af røret til 500 megawatt. Dermed kan vinderen af ét af havvindsudbuddene i Nordsøen eller de allerstørste brintaktører på land håndtere kravet uden hensyn til, hvad konkurrenterne gør, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi og PtX.

Samtidig opfordrer virksomhederne i deklarationen til, at landene sikrer brintinfrastruktur, som gør det muligt at forbinde dansk, tysk og hollandsk brintproduktion på havet fra midten af 2030’erne. Her er der brug for at de regulatoriske rammer er på plads senest i slutningen af 2025 for at muliggøre en fuld forbindelse ved udgangen af næste årti.

Holland er i dag Europas andet største marked for brint med et årligt forbrug på 1,3 Mton. Det forventes at stige betydeligt til cirka 4,5 Mton årligt i 2050. For at nå i mål med klimamålene, er der stærkt brug for, at brinten er produceret på grøn strøm.

Yara, Nobian, Rotterdam Havn og Schiphol Lufthavn er blandt de hollandske virksomheder, som støtter deklarationen og efterspørger brint produceret på vedvarende energikilder til deres produktion af grøn gødning, kemikalier samt fremtidens grønne PtX-brændstoffer til skibe og fly.

Deklarationen bliver underskrevet på til ’Dutch-Danish Forum on Hydrogen Cooperation’ i København, som finder sted i København d. 12. november med deltagelse fra blandt andre H.M. Kong Frederik og H.M. Kong Willem-Alexander af Nederlandene samt en hollandsk erhvervsdelegation.

Kontakter

Links

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

A Major Setback for Denmark’s Green Ambitions6.12.2024 13:09:55 CET | Pressemeddelelse

Denmark’s largest-ever offshore wind farm tender has ended in disappointment. Investors have deemed it unprofitable to develop offshore wind farms in the Danish part of the North Sea under current market conditions. This represents a significant blow to Denmark’s green transition, and it hinders efforts to provide businesses and consumers with competitively priced energy. Furthermore, the result will delay the nation’s goal of achieving energy independence from hostile nations, according to Green Power Denmark.

En kæmpe skuffelse for vindmølleindustrien og vores grønne ambitioner5.12.2024 17:17:21 CET | Pressemeddelelse

Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller er endt som en stor skuffelse. Ingen investorer mener, at det vil være en god forretning at opføre havvindmøller på Nordsøen i den nuværende markedssituation. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling. Det svækker vores ønske om at skaffe energi til virksomheder og forbrugere til konkurrencedygtige priser, og det forsinker vores mål om at blive uafhængig af energi fra fjendtlige lande, mener Green Power Denmark.

COP29 førte kun til små fremskridt24.11.2024 10:20:49 CET | Pressemeddelelse

Med aftalen på COP29 flytter verden sig kun få millimeter i den rigtige retning. Det lykkedes at blive enige om et mål for klimafinansiering på 300 milliarder dollars om året. Men det er grundlæggende en svag aftale, som ikke afspejler, hvor travlt vi har med at bekæmpe klimaforandringerne. De største fremskridt på klimakonferencerne sker uden for forhandlingslokalerne, konstaterer Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye