Hul i diget er ikke hul i hovedet
Der er øget aktivitet langs Randers’ diger for tiden. Pæle bliver sat i, og store maskiner borer prøver ud af digerne, men der er dog ingen grund til bekymring. De mange boringer er ikke hærværk, men er et sundhedstjek på danske diger, som Kystdirektoratet står bag.
Kystdirektoratet er i gang med at undersøge, hvordan det ser ud med tilstanden på de danske diger. Det er væsentligt at kende digernes styrke, fordi klimaforandringerne i stigende grad vil øge risikoen for oversvømmelse af de lave områder langs fjorden og presset på digerne vil vokse.
Vurderingen af digerenes styrke er mere aktuel end nogensinde ovenpå den kraftige østenstorm, som netop har hærget fjordbyerne i den sydlige del af landet.
Et essentielt tilstandstjek for at sikre mod fremtidens vejr
Sundhedstjekket og de mange prøver skal sikre, at digerne fortsat kan holde vandet ude i fremtiden, samt gøre det muligt at forudsige brud eller overskylning af digerne.
Der er ca. 1.100 km diger i Danmark, og Kystdirektoratet vurderer, at der er ca. 900 km diger, hvor man ikke kender, eller kun delvist kender, konstruktionen og styrken. Uvidenheden om konstruktionen af de mange diger skyldes bl.a., at mange af digerne er 50-80 år gamle, og i sin tid er opført af lokale grundejere, som ikke har fulgt nogen særlig opskrift på, hvordan man laver holdbare diger.
- Tilstandstjekket er afgørende for at vi kan vide, om digerne nu også holder til fremtidens voldsommere vejr. Hvis prøverne viser, at digerne ikke kan leve op til fremtidens klimakrav, så kan vi med disse tilstandsvurderinger komme med anbefalinger til, hvor digerne skal styrkes. Med den nye viden om digernes konstruktion bliver det også muligt at varsle mere præcist om eventuelle overskylninger, hvis der kommer brud på digerne, siger Nick Schack Halvorsen, der leder projektet for Kystdirektoratet.
Boringshullerne forsegles efter prøvetagning
Til boringerne bruger ingeniørvirksomheden Geo, der udfører boringerne for Kystdirektoratet, hovedsageligt en maskine kaldt en Minirig. En snegl bores ned, og der tages flere forskellige jordprøver. Prøverne fortages med ca. 50 centimeters mellemrum. Herefter sendes prøverne til analyse. Endvidere fortages forskellige styrkeprøver samt kontroltjek af græssets rodnet, inden boringshullerne forsegles.
Fakta om tilstandstjekket:
- Digers opbygning: Det anbefales generelt, at et stærkt dige opbygges med en kerne typisk af sand, efterfulgt af et lerlag. Lerlaget er dækket af et muldlag, hvori der opbygges et tæt græslag. Græslaget skal regelmæssigt slås eller afgræsses, så rodnettet vokser sig tæt og forebygger digebrud.
Mere om diger: https://kyst.dk/kyster-og-klima/kystbeskyttelse/kystbeskyttelsesmetoder/dige/ - Udformning, højde og placering har også stor indflydelse på digets styrke
- Fra boring til modeller: Prøverne gennemgår en række analyser for at fastslå digernes tilstand. Der udføres blandt andet en sigteanalyse for at bestemme, hvilke sedimenter, der findes i diget og finde modstandsstyrken. Ydermere bestemmes vandindholdet i sedimenttyperne gennem hydrometeranalyser. Mængden af organisk materiale i de øverste jordlag fastslås ved afbrænding.
- For at fastslå digernes styrke laves styrkeforsøg. Der udføres vingeforsøg for at fastslå materialernes forskydningsstyrke.
- Projektet er finansieret i Finansloven for 2023, hvor Kystdirektoratet fik tilført 42 mio. kroner til et helbredstjek af diger i perioden 2023-26.
Kontakter
Naturstyrelsens pressetelefon: 72543004
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Nye beregninger viser, hvor stor en stormflod der kan ramme København21.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI viser, hvor høj vandstanden kan blive langs kysterne i Københavnsområdet under den værst tænkelige stormflod i dag og i fremtidens klima. Beregningerne indgår i forundersøgelsen af stormflodssikring af København.
Et tilstandstjek af diger for fremtiden29.11.2023 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Stormfloden i oktober satte mange danske diger på prøve, og flere diger fik store skader. I fremtiden vil stormfloder som denne opstå oftere, og derfor er det vigtigt at være beredt. Et led i fremtidssikringen er at fastslå digernes opbygning og modstandsstyrke, og den forbindelse vil man i den kommende tid kunne møde store maskiner på de nordfynske diger.
Miljøvurdering af kystbeskyttelse af Vestkysten fra 20252.8.2023 15:46:57 CEST | Pressemeddelelse
Den nuværende tilladelse til kystbeskyttelse på den centrale del af Vestkysten udløber med udgangen af 2024. Arbejdet med at miljøvurdere den efterfølgende kystbeskyttelsesindsats for perioden 2025-39 er i gang. Kystdirektoratet inviterer lokale interessenter til at komme med forslag og idéer.
Invitation til workshop om kystbeskyttelse på strækningen fra Lodbjerg til Nymindegab27.6.2023 12:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kystdirektoratet inviterer interessenter til workshop om miljøvurdering af kystbeskyttelsesarbejdet på strækningen Lodbjerg-Nymindegab som vil foregå i perioden 2025 - 2039. Det foregår tirsdag den 8. august, kl. 10.00-13.30 på Klimatorium i Lemvig.
Finanslov: Helbredstjek af gamle diger3.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har ca. 7.300 km kystlinje og på en del af dem, er det diger, der holder vandet ude, så store værdier ikke går tabt, når der er stormflod. Nu skal Kystdirektoratet, med 42 mio. kroner fra Finansloven, undersøge gamle diger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum