Beskæftigelsesministeriet

Arbejdsulykker koster samfundet næsten 30 mia. kr. om året

Del

I dag udkommer Beskæftigelsesministeriets nyeste udgave af publikationen ”Status på arbejdsmarkedet”. Den giver overblik over de nyeste tendenser på arbejdsmarkedet og sætter denne gang særligt fokus på de samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker.

Det danske arbejdsmarked er fortsat i en stærk udvikling med rekordhøj beskæftigelse og lav ledighed. Den hastige udvikling er dog på vej ned i et roligere tempo, og arbejdsmarkedet er på vej ind i en normalisering efter et ekstraordinært højt niveau efter COVID-19-krisen.

I publikationens temakapitel fremgår det, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker beløber sig til 28,4 milliarder kroner om året, svarende til et arbejdsudbud på ca. 26.000 fuldtidspersoner. De samlede omkostninger dækker over et tab på 2,6 mia. kr. for tilskadekomne, 14,2 mia. kr. for arbejdsgiverne og 11,5 mia. kr. for det offentlige.

Analysen peger derfor på et stort økonomisk potentiale i forhold til at styrke arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. Analysen viser samtidig, at flere tilskadekomne i lavere grad deltager på arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, mens arbejdstiden reduceres for tilskadekomne, der fortsat er i beskæftigelse.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

  • Når personer mister tilknytningen til arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, er det et tab for både den enkelte, der ikke længere er en del af arbejdsfællesskabet, for arbejdsgiverne, der mister værdifuld arbejdskraft, og for samfundet som helhed. Jeg er glad for, at vi netop har fremsat et lovforslag om et forbedret arbejdsskadesystem, som indeholder en række initiativer, der skal understøtte, at tilskadekomne fastholdes på arbejdsmarkedet. Rent økonomisk ved vi nu, at samfundet går glip af næsten 30 mia. kr. på grund af arbejdsulykker. Det er et uhyre højt tal, som vi alle har en forpligtelse til at få nedbragt.  

Der er teknisk gennemgang af publikationen i Beskæftigelsesministeriet, Holmens Kanal 20, i dag kl. 9.30. 

Du kan læse publikationen her: 

Arbejdsulykker koster samfundet næsten 30 mia. kr. om året (bm.dk)

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for september 202421.11.2024 08:09:09 CET | Pressemeddelelse

I september 2024 var der 3.029.400 lønmodtagere i job. Det er 4.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden september 2023 er der dermed samlet set kommet 27.900 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.700 flere lønmodtagere fra august til september 2024. I samme periode er der kommet 600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Trods et lille dyk i sidste måned stiger beskæftigelsen igen. Det viser, at vi fortsat har et stærkt arbejdsmarked. Vi skal dog have et øje for, at det ikke er alle dele af landet, som har del i den stigende beskæftigelse. Der er en del kommuner uden for særligt storbyområderne, hvor beskæftigelsen er faldet det seneste år". "Vi har i regeringen et mål om, at folk skal kunne uddanne sig og få job i hele landet. Derfor styrker vi mulighederne for job og uddannelse uden for de store byer. Det skal blive ved med at være attraktivt at bo med sin familie i de mindre byer,

Uændret ledighed i oktober 202420.11.2024 09:01:56 CET | Pressemeddelelse

Der er 88.000 fuldtidsledige i oktober 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed uændret i forhold til måneden før, og ledighedsprocenten er fortsat på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: -Det er positivt, at vi fortsat har en lav ledighed. Samtidig er der en faldende tendens i antallet af dimittendledige. Vi har tidligere set en stigning i antallet i denne gruppe, men noget tyder på, at vi nu har fået vendt den udvikling. Det er afgørende, at man som nyuddannet hurtigt får foden inden for på arbejdsmarkedet, så ledigheden ikke sætter sig og bliver langvarig. -På trods af den lave ledighed er der desværre fortsat en gruppe af unge, som hverken er i gang med en uddannelse eller i job. Også de skal have en plads på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. -Jeg ser frem til at udrulle det ungeløft, vi i Folketinget har aftalt i fællesskab med kommuner, virksomheder og civilsamfundet. Det er et stærkt pa

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye