Beskæftigelsesministeriet

Danmark lever allerede op til mindstelønsdirektivet

Del

Mindstelønsdirektivet får ingen indvirkning på reglerne i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra Beskæftigelsesministeriets Implementeringsudvalg, der består af arbejdsmarkedets parter.

For to år siden blev EU's mindstelønsdirektiv vedtaget. Direktivets formål er at sikre, at alle medlemslande fastsætter et passende niveau for mindsteløn enten gennem lovgivning eller kollektive overenskomster. Medlemslandene er forpligtet til at implementere direktivet senest 15. november i år.

Nu har Beskæftigelsesministeriets Implementeringsudvalg afsluttet arbejdet med en afrapportering om direktivet. Af rapporten fremgår, at Danmark aktuelt lever op til bestemmelserne i direktivet. Der er dog enkelte formelle krav, der betyder, at Beskæftigelsesministeriet fremover hvert andet år skal sende en række data og informationer til EU-Kommissionen om fx overenskomstdækning og de laveste lønsatser.

Danmark har fra starten været imod mindstelønsdirektivet og har anlagt et annullationssøgsmål ved EU-Domstolen. I regeringen, et bredt flertal i Folketinget og blandt arbejdsmarkedets parter er der bred enighed om, at EU ikke skal blande sig i spørgsmål om løndannelse.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Herhjemme foregår løndannelsen mellem arbejdsmarkedets parter – ikke i EU. Det er positivt, at vi allerede lever op til direktivet i Danmark. Men vi er stadigvæk helt principielt imod direktivet. Vi har 125 års gode erfaringer med at overlade forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår til parterne. Nu ser jeg frem til at modtage EU-Domstolens vurdering af det igangværende annullationssøgsmål.

Implementeringsudvalget har lagt til grund, at direktivet er gyldigt, indtil EU-Domstolen evt. måtte konstatere noget andet i forbindelse med det verserende annullationssøgsmål.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Uændret ledighed i december 202420.1.2025 09:24:28 CET | Pressemeddelelse

Der er 88.400 fuldtidsledige i december 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed næsten uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 100 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er dermed fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Vi sluttede 2024 af med stabil og meget lav ledighed. Det er virkelig positivt, men samtidig noget der forpligter politisk. Det er nu, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at få de borgere, der af den ene eller anden grund er ledige, med ind på arbejdsmarkedet. Det gør vi i det nye år med blandt andet arbejdspligten og Ungeløftet, hvor vi tager greb om nogle af de grupper, der har allersværest ved at få foden inden for". "Det er dog samtidig vigtigt at pointere, at det ikke er alle dele af landet, der oplever den stabile ledighed, som har kendetegnet 2024. Vi ser desværre områder - særligt uden for de største byer, hvor ledigheden går den forkerte vej. Det

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye