Danskerne vil gerne hjælpe andre. Nyt partnerskab giver mulighed for, at flere kan træde til
Alle kan få brug for en hjælpende hånd. Men hvem følger en til lægen, når man ikke selv kan komme derhen; hvem hjælper med at hænge gardiner op eller købe ind, når man ikke selv kan og ikke har et netværk at spørge? Og er vi parat til at træde til for hinanden?
I en ny undersøgelse giver 83 % af den danske befolkning udtryk for, at de er klar med hjælp til et menneske i en sårbar situation. Den hjælpsomhed hjælper TrygFonden og Røde Kors nu på vej med hjælpenetværket Røde Kors Parat. Parterne har netop indgået et femårigt samarbejde om at understøtte en træd-til-kultur, så flere mennesker i en sårbar situation kan få hjælp, når de har behov.
Frivillighed på en ny måde
Danmark er kendt for vores stærke foreningsliv og civilsamfund, og vi har en stærk kultur for at engagere os frivilligt. Men alligevel oplever flere civilsamfundsorganisationer udfordringer med at rekruttere frivillige.
”Røde Kors har rigtig mange fantastiske frivillige, der gør en stor forskel for andre mennesker. Vi kan dog fra befolkningsanalysen og vores erfaringer se, at der findes mange danskere, som egentlig rigtig gerne ville hjælpe til som frivillig, men har svært ved at forene faste vagter i en genbrugsbutik eller i et familienetværk med en travl hverdag med familie og karriere. Det glæder mig derfor, at Parat kan være et frivilligtilbud til dem, der egentlig gerne vil, men ikke har mulighed for det på traditionelle frivilligformer,” siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.
Under corona-krisen i 2020 etablerede Røde Kors hjælpenetværket Røde Kors Parat med støtte fra TrygFonden. Hjælpenetværket var en kæmpe succes, hvor flere tusinde meldte sig til at hjælpe mennesker, som på grund af dårligt helbred, selvisolation eller karantæne ikke kunne foretage nødvendige praktiske gøremål som f.eks. at handle, hente medicin på apoteket eller lufte hund. I dag er flere end 10.000 frivillige ”parathjælpere” fra hele landet parat til at træde til, når mennesker i en akut eller sårbar situation har brug for hjælp. Og de træder til i det omfang, de kan og har lyst til.
TrygFonden og Røde Kors i strategisk samarbejde
Målsætningen med partnerskabet er, at der i 2028 er 30.000 danskere engageret som frivillige parathjælpere, der kan hjælpe mennesker i en akut eller sårbar situation, både direkte, ved arrangementer med et socialt eller humanitært formål og i tilfælde af beredskabssituationer her i landet, så hjælpen altid er at finde.
”Det ligger dybt i TrygFondens DNA at være tæt på borgerne og Danmark og gøre en forskel for dem i hverdagen. Vi vil gerne gøre det let at handle og tage ansvar for egen og andres tryghed. Med Røde Kors Parat understøtter vi alle dem, der har lyst til at træde til for de mennesker, der ikke har nogen at spørge om helt praktiske, men nødvendige hverdagsopgaver. Røde Kors Parat gør det nemmere at bede om og give hjælp”, siger Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden.
Fyraftensmøde
TrygFonden og Røde Kors markerer partnerskabet med et fyraftensmøde den 5. oktober kl. 16.00-18.00 på Røde Kors’ landskontor på Blegdamsvej 27, 2100 København Ø, hvor vi sætter fokus på danskernes villighed til at træde til for hinanden og give en hjælpende hånd, hvor der er brug for det.
Til arrangementet sætter vi bl.a. flere ord på den ny befolkningsanalyse og har inviteret Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden, Louise Vang Jensen, antropolog, Co-CEO & Partner i Is It A Bird, og Gitte Skotby-Young Ballenstedt, redaktør hos Altinget Civilsamfund, som i dialog med publikum kaster et blik på, hvordan fremtidens frivillige engagement kan se ud, og hvad der skal til for, at flere træder til, når der er brug for det.
Pressen er velkommen til at deltage og kan kontakte pressekontakt Daniel Hinchely for deltagelse.
Pressekontakt:
Daniel Hinchely, Røde Kors
Tlf. 3175 7832
Mail: dahin@rodekors.dk
Kontakter
Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse
Tlf:3529 9699Om Røde Kors
Røde Kors er altid til stede
Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.
192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.
Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.
Følg pressemeddelelser fra Røde Kors
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Røde Kors
75 år med Genève-konventionerne: Krigens love under lup på Røde Kors’ 34. internationale konference i Genève28.10.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
"Vi oplever, at krigens love er under pres i disse år", siger generalsekretær i Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl, som deltager på konferencen
I den gode sags tjeneste: Studerende udvikler app, der kan sætte fart på salget på Røde Kors’ Genbrugswebshop21.10.2024 10:11:51 CEST | Pressemeddelelse
Et samarbejde mellem studerende ved Københavns Erhvervsakademi KEA, Røde Kors Genbrug og Røde Kors’ digitaliseringsafdeling har resulteret i et digitalt værktøj, der gør det nemmere at lægge varer på organisationens webshop. ”En stor hjælp, som vi forventer os meget af”, siger digitaliseringschef i Røde Kors, Bjørn Borup
Danskerne vil gerne give til genbrug, men det skal være nemt, viser undersøgelse fra Røde Kors Genbrug10.10.2024 13:40:21 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen opfordrer til muligheden for, at man kan sortere til genbrug på linje med øvrig husstandssortering
Online trivselsside hjælper herboende ukrainere med at håndtere stress og savn9.10.2024 13:52:07 CEST | Pressemeddelelse
Røde Kors oplever stort behov for støtte blandt ukrainere og andre med flygtningebaggrund til at forstå og leve med de udfordringer, der følger, når man ufrivilligt er langt væk hjemmefra. ”De er under et kolossalt pres og ved ofte ikke, hvor de skal søge hjælp”, fortæller programleder Christel Voldby Winther fra Røde Kors
Et år siden Hamas’ angreb: ”De civiles lidelser på begge sider af konflikten er hjerteskærende”7.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den humanitære situation i Gaza er katastrofal, efter at Hamas’ angreb flere steder i Israel 7. oktober sidste år blev katalysator for en voldsom eskalering af konflikten i området. Røde Kors åbnede i maj et felthospital i Rafah i Gaza, der med indtil videre over 30.000 konsultationer og 168 fødsler spreder et glimt af håb midt i konflikten
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum