Røde Kors

75 år med Genève-konventionerne: Krigens love under lup på Røde Kors’ 34. internationale konference i Genève

Del

"Vi oplever, at krigens love er under pres i disse år", siger generalsekretær i Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl, som deltager på konferencen

Foto: Thierry Gassmann/ICRC

Genève, 28.-31. oktober 2024 – Repræsentanter fra hele verden samles i denne uge i Genève for at deltage i Røde Kors/Røde Halvmånes 34. internationale konference. Konferencen markerer 75-års jubilæet for Genève-konventionerne og sætter fokus på de alvorlige udfordringer, det internationale samfund står over for i dag, når det kommer til at opretholde respekten for krigens love og den humanitære folkeret.

"Antallet af konflikter og kompleksiteten af dem er tårnhøjt. Derfor er det vigtigere end nogensinde at sikre, at den humanitære folkeret bliver respekteret. Genève-konventionerne har i 75 år været et centralt værktøj til at beskytte de mest sårbare under krig, men vi oplever, at krigens love er under pres i disse år", siger generalsekretær i Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl, som er i Genève i disse dage.

I en dybt polariseret verden prioriterer Røde Kors humanitet over alt andet. Den internationale konference er et rum, hvor politik skubbes til side, og hvor Røde Kors-bevægelsen samles om et fokus på menneskers behov og værdighed for at sikre, at den humanitære nødhjælp forbliver neutral, upartisk og selvstændig. Alle beslutninger, der bliver taget på konferencen, er til for dem, der lever deres virkelighed i konflikter og katastrofer.

Sværere at sikre nødhjælp
På dagsorden står emner som beskyttelse af civile i bykrig, inklusion af handicappede i fortolkningen af den humanitære folkeret, samt diskussioner om beskyttelse af miljøet under væbnede konflikter og anvendelsen af autonome våbensystemer.

Antallet af væbnede konflikter er nu over 100, og mens det tal vokser og konflikterne intensiveres, ser Røde Kors med stigende bekymring, hvordan de love og regler, der skal beskytte civile og sikre adgang for humanitær hjælp, blive overset eller direkte ignoreret. Genève-konventionerne, som har været fundamentet for beskyttelsen af de mest sårbare i krigstid, bliver i stigende grad betragtet som vejledende frem for bindende regler.

“Når krigens love ikke længere respekteres, bliver det langt sværere at sikre neutral og upartisk adgang til nødhjælp,” siger Anders Ladekarl.

Flere resolutioner vil blive drøftet, herunder en, der søger at styrke beskyttelsen af mennesker mod humanitære konsekvenser af ekstreme vejrfænomener, der i stigende grad rammer konfliktområder.

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye