Røde Kors

Online trivselsside hjælper herboende ukrainere med at håndtere stress og savn

Del

Røde Kors oplever stort behov for støtte blandt ukrainere og andre med flygtningebaggrund til at forstå og leve med de udfordringer, der følger, når man ufrivilligt er langt væk hjemmefra. ”De er under et kolossalt pres og ved ofte ikke, hvor de skal søge hjælp”, fortæller programleder Christel Voldby Winther fra Røde Kors 

Viktoriia på 45 år fra Ukraine kom til Danmark i april 2024 med sine to døtre og sin mor. Selv om hun er faldet til, så godt man nu kan under omstændighederne, kan hun jævnligt føle sig overvældet af livet på flugt fra krigen i hjemlandet. Så er det, hun søger hjælp på Røde Kors’ trivselsside, som siden februar i år har været tilgængelig online. 

”Jeg bruger den, når jeg har det fysisk og følelsesmæssigt svært – når jeg har brug for støtte. Jeg finder gode råd og tips til mig selv der”, fortæller Viktoriia. 

På Trivselssiden finder Viktoriia og de andre knap 1000 brugere gode råd og redskaber til at håndtere nogle af de svære problematikker, der er typiske for mennesker med flygtningebaggrund. Her er mindfulness- og åndedrætsøvelser, meditationer og forklaring på, hvorfor de har det, som de har det. 

Det fortæller programleder i Røde Kors Christel Voldby Winther, som arbejder med mental trivsel blandt flygtninge og migranter og som sammen med sit team har udviklet Trivselssiden på baggrund af behov, som de har set hos deres målgruppe. 

”De er stressede, sover dårligt og er i krise, men mangler faktisk tit forståelse for, at deres reaktioner er helt normale efter de voldsomme hændelser, de har oplevet - og som deres venner og familie i hjemlandet stadig står i. Og de aner ikke, hvor de skal henvende sig for at få det bedre. Samtidig er der er et stort stigma forbundet med at søge hjælp blandt særligt ukrainerne, fordi de jo burde være glade for at være i sikkerhed”, fortæller Christel Voldby Winther.  

“Deres sjæl er i krig” 
I efteråret 2023 viste en rapport fra DARECO bl.a., at bekymringer for familien derhjemme udgør et seriøst eller større problem for over halvdelen af de ukrainske flygtninge i deres hverdag. Derudover fylder også bekymringer om adskillelsen, frygten for at blive sendt tilbage, sundhedsproblemer og beskæftigelse. 

”En mor fortalte mig, at hun bruger hele dagen på at holde sammen på sig selv for børnenes skyld, mens hun om natten ligger og skriger i en pude. Det er virkeligheden for mange af ukrainerne, fordi det udadtil kan se ud til, at det faktisk går fint: De går i skole, lærer dansk, har en hverdag i Danmark. Men deres sjæl er i krig og alt og alle, de elsker, er i krig. Den konflikt er en kæmpe belastning for dem”, fortæller Christel Voldby Winther og fortsætter: 

”Det kan være svært at tale om det afsavn og de bekymringer, der fylder. For hvor går du hen, og vil du blive mødt med forståelse? Derfor opsøger mange flygtninge ikke den hjælp og støtte, de egentlig har brug for”. 

Skal opleve normalisering 
Det digitale trivselstilbud på Røde Kors’ trivselsside kan gøre det lettere at søge og få hjælp til at håndtere de belastninger og bekymringer. Særligt ukrainerne er ifølge Christel Voldby Winther vant til at søge viden og information digitalt, og derfor giver det mening med en onlineplatform. Her ligger videoer med forskellige emner som ’stress’, ’krise’ og ’selvomsorg’ af nogle minutters varighed, som giver forklaring på og hjælp til at forstå krisesymptomer samt konkrete redskaber til at håndtere dem. 

Ifølge Christel Voldby Winther handler det for langt de fleste om at opleve en normalisering af, hvordan de har det.  

”De skal vide, at det er normale reaktioner på unormale omstændigheder, og vores håb er, at det her bliver et sted, hvor de føler sig set og genkendt og rummet. Det kan give en følelsesmæssig stabilitet, som er helt afgørende for at trives”. 

Materiale på flere sprog 
Udover råd og redskaber giver Trivselssiden også henvisning til andre steder, hvor der er hjælp at hente, fx forskellige fællesskaber og Røde Kors aktiviteter. For den digitale støtte skal ikke stå alene. 

”Vi håber, at de igennem Trivselssiden finder sammen, så de også kan støtte hinanden. Det er jo det, vi alle længes efter – at høre til og opleve, at man er helt normal. Det i sig selv er en hjælp til at få det bedre”, siger Christel Voldby Winther. 

Materialet på Trivselssiden er lige nu tilgængeligt på tre sprog – dansk, engelsk og ukrainsk. På sigt følger der flere sprog, herunder arabisk.  

Læs mere på rodekors.dk/trivsel

Torsdag 10. oktober er World Mental Health Day

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye