Sjælden Tordenskiold-kårde blev i dag udstillet på Krigsmuseet
Den danske søhelt Tordenskiold har i dag fået sin helt egen montre på Krigsmuseet i København, hvor flere af hans ting – blandt andet en sjælden kårde – nu bliver udstillet.
Det er ikke en hvilken som helst kårde, der i dag blev sat ind i en montre på Krigsmuseet.
Den har nemlig tilhørt den legendariske søhelt Tordenskiold og har hidtil været i privat eje. Den har derfor aldrig været vist frem for offentligheden før.
Tordenskjold havde flere kårder, men denne er helt speciel, fordi den sandsynligvis gemmer på en helt utrolig historie.
Det fortæller Karsten Skjold Petersen, der er seniorforsker og ekspert i Store Nordiske Krig, hvor Tordenskiold slog sine folder:
”Selvom vi ikke ved det med 100% sikkerhed, er der meget stor sandsynlighed for, at det rent faktisk var den kårde, Tordenskiold brugte i duellen, der endte med at tage livet af ham. I mine knap 30 år her på museet tror jeg ikke, jeg nogensinde før har stået med så fantastisk en genstand med så potentiel en vild en historie,” siger han.
Tordenskiold blev dræbt 30 år gammel i en duel mod den svenske oberst Jacob Axel Stäel von Holstein, i Nordtyskland i 1720.
Noget helt særligt ved kården er også, at Tordenskiolds adelsmærke er ætset ind i klingen.
Tordenskiolds personlige ting samlet
Det er dog ikke kun Tordenskiolds kårde, der nu kan ses på Krigsmuseet – der er nemlig flere af hans personlige ejendele, som er kommet med ind i montren.
Det gælder blandt andet hans notesbog med et billede af hans forlovede frøken Norris, som han efter sigende bar i brystlommen under den duel, hvor han blev dræbt.
I montren er også Tordenskiolds tegnebog, pistoler, barberfad, krudthorn og flere andre ting udstillet.
De kan nu ses på Krigsmuseet i København fra 3. oktober.
Nøgleord
Kontakter
Julie LorenzenKommunikationsansvarligNationalmuseet, Krigsmuseet
Tlf:41206042Julie.Lorenzen@natmus.dkBilleder
Om Krigsmuseet
På Krigsmuseet kommer du tæt på Danmarks krige og krigshistorie.I vores udstillinger kan du rejse med en ung dansk soldat til det krigshærgede Afghanistan, gå på opdagelse blandt modellerne af historiske krigsskibe fra den danske flåde, udforske historierne om 21 danske krige de seneste 500 år og se nærmere på vores skatkammer, der rummer enestående krigsklenodier fra hele verden.
Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet
I dag åbner ny spotudstilling om droner på Krigsmuseet19.11.2024 14:39:58 CET | Pressemeddelelse
Udstillingen ’Gamechanger? Droner i krig’ sætter spot på, hvordan droner bruges i krige i dag – og hvordan de vil påvirke fremtidens slagmark. Har droner allerede fundamentalt ændret måden, vi går i krig på? Den nye udstilling åbner 19. november på Krigsmuseet.
Ny spotudstilling: Har droner ændret måden, vi fører krig på?28.10.2024 14:43:40 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder droner for nutidens krige? Og hvordan vil dronerne påvirke fremtidens slagmark? Det og meget mere giver Krigsmuseets nye spotudstilling ’Gamechanger? Droner i krig’ svar på. Udstillingen åbner 19. november.
Efterårsferie på Krigsmuseet: Bliv rekrut for en dag25.9.2024 13:41:20 CEST | Pressemeddelelse
I efterårsferien bliver Krigsmuseet forvandlet til træningsbane for nye rekrutter – her er aktiviteter for hele familien, der har lyst til en aktiv oplevelse sammen.
Krigsmuseet inviterer til nye, krigshistoriske foredrag i efteråret12.8.2024 13:22:24 CEST | Pressemeddelelse
Efterårets program for foredragsrækken Fad & Foredrag på Krigsmuseet byder på alt fra indblik i snigskyttens verden til historien om, dengang danske sørøvere forsvarede Christiansø mod briterne.
Vinterferie på Krigsmuseet: I krig for Christian 4.31.1.2024 14:02:01 CET | Pressemeddelelse
Kom med i den kongelige hær, få soldatertræning og hjælp kongen med at vinde over den svenske arvefjende. I vinterferien kan store og små rejse med tilbage til Christian 4.’s tid og deltage i et sjovt rollespil i kongens gamle tøjhus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum